Hyresgästerna i världskända ”Sockerbiten” i Björkhagen värnar om sitt hus: ”Vi behöver en egen arkitekt”
Det 17 våningar höga huset i Björkhagens centrum lockar arkitekturintresserade från hela världen med sin säregna arkitektur. Huset ritades av arkitekten Georg Valhelyi som planerade huset som ett litet samhälle i sig. När huset stod klart 1957 var det Sveriges högsta bostadshus och än i dag sticker det ut på långt håll där det står mitt i centrum.
Monica Hallberg och Mette Enström är två av hyresgästerna som är väldigt stolta över att bo i just det huset. De är måna om att huset ska bevaras, men tycker inte att hyresvärden Svenska Bostäder är särskilt intresserade av att bevara husets speciella karaktär. Det är blåklassat av Stadsmuseet i Stockholm vilket är den högsta klassen och innebär att huset bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden.
”Oklart vad det betyder”
– Vad det betyder i praktiken för huset är oklart. Huset ligger granne med Sigurd Lewerentz vackra Markuskyrka där Svenska kyrkan tillsammans med experter varsamt reparerat kyrkan, som även den är blåklassad. Vari ligger skillnaden, frågar sig Monica Hallberg, som är ordförande i den lokala hyresgästföreningen LH Sockerbiten.
– Det är ett komplicerat hus på många sätt eftersom det är så många som bor här samtidigt som det finns olika slags verksamheter på bottenplan, tillägger hon.
Bland annat finns en skola och en ungdomsgård på nedre botten. Några våningar består av SHIS bostäder för etablerade och nyanlända stockholmare. Tidigare fanns dörrar till passagen som utgör själva huvudentrén till huset. Men de har Svenska Bostäder tagit bort, och efter det upplever hyresgästerna att det har blivit mycket spring och att fler obehöriga tar sig in i huset.
– Dörrarna togs bort utan dialog med oss hyresgäster. Vi har problem med ungdomar som hänger i trapphuset och personer som tar sig in och övernattar. Vi anser att förslumningen har ökat sedan entrédörrarna togs bort och vi vill att portarna kommer tillbaka och blir stängda för obehöriga, säger Monica Hallberg.
Den lokala hyresgästföreningen har gjort en egen utredning med underlag för förbättring av entréerna. Den bygger på synpunkter från boende i huset. De har fått stöd från arkitekturhistorikern Martin Rörby som kom och besökte dem i februari i år, och han tycker också att det är viktigt att förvalta huset på ett varsamt sätt.
Imponeras av engagemanget
– Engagemanget som den lokala hyresgästföreningen har för sitt hus är beundransvärt och de inser verkligen vilket speciellt hus de bor i. De har inte riktigt fått någon bra kontakt från Svenska Bostäder för sina förslag. Det känns som att de förvaltar huset som vilket stort hus som helst, säger Martin Rörby.
Han gav några förslag på vad som kan göras för att säkra husets kvalitéer inför framtiden, bland annat en vårdplan för huset och att en särskild förtroendearkitekt kopplas till huset.
Särskild förtroendearkitekt
– De kungliga slotten har särskilda slottsarkitekter. När Vällingby centrum skulle rustas upp hade man en särskild förtroendearkitekt som hade ett övergripande ansvar. Björkhagenshuset är en kåk av sådan rang så varför inte ha det här också.
Martin Rörby föreslog även att det ska undersökas om det går att göra en liten detaljplaneändring för passagen från offentig till privat.
– Entrén ser förfärlig ut som den gör idag, med 90-tals kakel. Gör om den i 50-tals stil, och gör entrén privat i stället för allmän, säger han.
Två frågor är centrala för den lokala hyresgästföreningen, berättar Monica Hallberg. För det första vill de att Svenska Bostäder talar med dem.
– Vi är en part med god lokalkännedom om huset. Svenska Bostäder har informerat oss om att man har högst två samråd per år. Vi anser att det måste vara situationen som avgör, inte antalet samråd. Man måste kunna svara på mejl i frågor som är angelägna för alla boende. Just nu står dörrar konstant öppna utan att åtgärdas för att Svenska Bostäder inte svarar på mejl. Vi vill ha svar på våra frågor, säger Monica Hallberg.
Vill ha en dialog
I utredningen begär LH Sockerbiten att få tala om huset och presentera sina förslag tillsammans med Svenska Bostäder.
– Vi vill ha insyn och god dialog om förvaltning och underhåll av vårt unika hus. Vi önskar även att Svenska Bostäder tar fram en långsiktig vårdplan för huset, samt att de utser en förtroendearkitekt för huset.
Efter att den lokala hyresgästföreningen kallat till samråd vid två tillfällen i våras så fick de äntligen ett mejlsvar från Svenska Bostäder, med en kallelse till samråd den 16 augusti.
– Det var på tiden, men de svarar att vi ska komma till deras lokaler. Vi bjöd ju in till samråd i huset och vill att Svenska Bostäder kommer hit så att vi handgripligen kan visa hur det ser ut med passagerna, säger Monica Hallberg.
En annan sak som behöver utredas menar Monica Hallberg och Mette Enström är vad Björkhagsplan är för något.
– Som det är nu är det oklart om det är ett torg, en skolgård, en cykelparkering eller bilparkering, säger Mette Enström.
Svenska Bostäder väljer att ge en kommentar via mejl:
”Vi är glada över det stora engagemang som våra hyresgäster har i att bidra till förvaltningen av vår fastighet. Vi har bjudit in till samråd kring deras förslag i augusti och har därför ännu inte tagit ställning till alla delar i förslaget. Vi ser fram emot fortsatt dialog med hyresgästerna”, kommenterar förvaltaren Jennifer Kuhlman.
- Bostadshuset i Björkhagens centrum som kallas för ”Sockerbiten”, eller ”Vita huset” var med sina 17 våningar Sveriges högsta bostadshus när det stod färdigt 1957.
- Arkitekten bakom är Georg Varhelyi, som bland annat ritat Hotel Malmen och biograferna Sture och Esplanad i innerstaden.
- Det byggdes som ett allt-i-ett hus med bostäder, förskolor, ungdomshotell, ateljéer och kontor med plats för totalt 400 boende.
- På de övre planen finns ateljévåningar i etage med enorma fönsterpartier. På nedre delen blev det ungkarlshotell, bibliotek och förskola. I dag är några våningar SHIS bostäder för etablerade och nyanlända stockholmare.
Källa: Stadsmuseet i Stockholm