Annons

Hyresgästerna tog strid för träden som värden ville fälla: “Varmare i lägenheten när skuggan försvinner”

Malmö Träden på innergården skulle bort men ingen frågade vad de boende tyckte. Mitt i semestern lyckades de sätta stopp för värdens planer. Heimstaden medger att allt inte gått rätt till: “Vi rättade till misstaget”.
Missnöjd hyresgsät Heimstaden Malmö
Foto: Anders Paulsson/Privat

Anslaget med ritningen kom upp i mitten av sommarsemestern. Gården till hyreshuset skulle renoveras och nu fanns en färdig plan som visade hur det skulle bli. Detta innebar en överraskning för de boende eftersom alla träd utom två skulle sågas ner. Den tidigare gröna och lummiga platsen skulle bli betydligt kalare.

– Vi ville ju inte alls att de skulle ta bort träden och sätta cykelställ på halva gården, säger Emmanuel Nyberg.

Läs ocksåTräd i skorsten och farliga lekplatser – De vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella"

Han tillhör gruppen av hyresgäster som förra sommaren snabbt engagerade sig i frågan. Och det var bråttom.

–  Inom en vecka eller två skulle de påbörja arbetet, säger han.

Emmanuel Nyberg

Huset ligger längs med Nobelvägen i stadsdelen Möllevången i Malmö. Den kvadratiska fastigheten med namnet Nestor 10 ägs av Heimstaden. Här lever boende i drygt hundra hushåll som delar en gemensam gård.

– Vi har använt gården jättemycket och varit ute och grillat eller lekt. Vi har haft en av de finaste och grönaste gårdarna på hela Möllevången. Man har varit stolt över att bo är, säger Emmanuel Nyberg som bor i en trerummare med sin sambo och lille son.

Hyresgästerna fick inte tycka till

Enligt Hyresgästföreningens förhandlare fanns det sedan tidigare en överenskommelse om att Heimstaden skulle föra dialog med hyresgästerna om den kommande renoveringen. Men så blev det aldrig. När planerna väl blev kända slog boende larm. Motståndet ledde till flera möten under hösten.

–  Vi fick tvinga hyresvärden till förhandlingsbordet, säger Emmanel Nyberg.

Läs ocksåFuktigt och dragigt i Camillas lägenhet – hyresvärden: "Det ber vi om ursäkt för"En kvinna står vid ett fönster och tittar ut.

Annons

Efter att de boende gripit in ändrade Heimstaden till slut sin plan. Fyra träd som skulle ha avverkats räddades och blev kvar. Men Emmanuel Nyberg är trots detta inte helt nöjd.

– Träd är viktiga, de ger skugga och luftfuktighet vilket hjälper när planeten blir varm. Ska man ha en stad måste man kunna leva med andra organismer som bor i träd. Det kan vara fåglar eller insekter, säger han.

Läs ocksåHär finns Sveriges dyraste p-platser – ”Rättvisefråga”

– De högg ner en stor lind som var fyra våningar hög och ett körsbärsträd som gav skugga under sommaren. Det kommer bli varmare i lägenheten när skuggan försvinner.

Före och efter – så blev det efter renoveringen. Bild nummer två är tagen under våren då kvarvarande träd saknar löv.

Det uppstod också ett annat resultat av trädkonflikten, något som han ser mer positivt på.

– Vi har fått en bra sammanhållning i huset. Vi har enats och kommer vara med och driva hyresförhandlingar och jobba med brister i huset, säger Emmanuel Nyberg som är engagerad i den lokala hyresgästförening som startades som en konsekvens av arbetet med att rädda träden.

Samtidigt finns andra hyresgäster som är helt nöjda med resultatet.

– Det är aldrig bra att ta ner träd men det blev bättre så här. Det stack upp rötter ur marken som man snubblade på tidigare, säger en man som vi möter i huset.

Heimstaden medger ”misstag”

Men varför fick inte hyresgästerna vara med från början och planera renoveringen av gården där de bor? Frågan om en handfull träd på Möllevången landar hos kommunikationschefen för Heimstaden Sverige. Robin Wilhelmsson svarar i mejl:

“Dels har det inte funnits en gårdsförening att föra dialog med och när arbetet med att göra vid innergården drog ihop sig, hade vi missat att ge ut information nr 1. Så när infoblad nr 2 om start gick ut blev det fullt förståeligt reaktioner. Vi rättade till misstaget genom att pausa arbetet och tog in hyresgästernas input. Vi har varit lyhörda för önskemålen, vilket syns i slutresultatet. Vi är nöjda med hur innergården blev och upplever att hyresgästerna tycker det också”.

Annons
Robin Wilhelmsson Heimstaden
Robin Wilhelmsson

Heimstaden är idag Malmös största privata hyresvärd med över 8 193 lägenheter i staden. Enligt kommunikationschefen finns det idag inga liknande planer på renoveringar av utemiljöer i området. Han redogör för bolagets policy:

“Vår strategi är ett hållbart synsätt vilket bland annat innefattar bevarande av träd och buskar i största mån, det är därför vi rådfrågar sakkunniga inför arbete som det på Nestor”.

Storsatsning på träd i Malmö

Sydsverige är ett av de områden som kan drabbas hårt av värmeböljor i framtiden. Men Hem & Hyras tidigare undersökning har visat att bara få skånska bostadsbolag klimatanpassar befintliga lägenheter. De insatser som genomförs handlar ofta om utemiljö.

MKB, Malmös kommunala bostadsbolag och största hyresvärd, har storsatsat på träd. Under de två senaste åren har fastighetsägaren planterat femhundra träd som nu finns på plats ute i bostadsområdena.

MKB, Malmös kommunala bostadsbolag

–  Vi har gjort det här för att vi ska ha robusta utemiljöer som kan stå mot ett förändrat klimat. Det är stora träd som ska bidra med svalka, kunna ta emot dagvatten och bidra till en trevlig miljö för de boende. De ska kunna växa sig starka under hundra till hundrafemtio år och är av arter som kompletterar de befintliga, säger Linnea Wettermark som är miljöutvecklare  på MKB.

–  Alla träd är värdefulla och vi tar aldrig bort några i onödan.

Fakta: Här finns träden i Malmö

Här kan du se exakt vilka träd som finns längs gator och i parker i Malmö.

Och här kan du läsa om vilka träd som har planterats av MKB i den senaste satsningen:

 

Läs också Besöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp” Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.