Hyresgästerna trodde de stoppat dyr renovering – nu blir de överkörda: ”Ingen lyxåtgärd”
– Den här domen visar på att hyresgästers intressen behöver väga tyngre när ombyggnadsarbeten prövas rättsligt.
Det säger Ronny Bengtsson, ordförande för Hyresgästföreningen i region Västra Sverige. Han syftar på det beslut från hovrätten som nu kastar om förutsättningarna för 1 200 hushåll på Siriusgatan i Bergsjön, Göteborg.
Här lever många hyresgäster under knappa omständigheter. Inkomsten för den typiske invånaren i området är bara hälften av genomsnittet för Göteborg.
Ändå har de boende här drabbats av flera hyressmockor på raken. En fasadrenovering har höjt hyran med cirka 750 kronor per hushåll, infasat under en sexårsperiod.
Arbetet avslöjade akuta fuktproblem inuti de stora hyreshusen. Problemen krävde snabbare åtgärder än vad den kommunala hyresvärden Familjebostäder hade räknat med. Nu ska bolaget byta stammar och riva ut 1 200 badrum, betydligt tidigare än beräknat.
Renoveringen innebär ytterligare en kraftig hyreshöjning, utöver de årliga hyreshöjningar som på senare tid har slagit rekord över hela landet.
Mobilisering på Siriusgatan
Hyresgästerna på Siriusgatan har genomfört flera manifestationer i protest mot de skenande hyrorna. Ett flertal boende har larmat om att de inte har råd att bo kvar om hyrorna höjs ännu mer.
Inför badrumsrenoveringens första etapp vägrade 35 av 140 hushåll att godkänna värdens renoveringsplaner. I ett sådant läge är det upp till hyresnämnden att avgöra om åtgärderna är rimliga eller inte. Vanligtvis brukar hyresvärdar få grönt ljus i den typen av prövningar.
Men i december förra året levererade hyresnämnden i Göteborg ett lika överraskande som unikt beslut. Familjebostäder fick inte lov att helkakla badrummen och lägga in golvklinker – något som normalt brukar få godkänt. Skälet var just hyresgästernas ekonomiska situation.
Helkaklat är ingen lyxåtgärd
Hyresnämnden hänvisade bland annat till att 15 av hushållen uttryckligen sagt att de kommer att behöva lämna sina hem om badrumsrenoveringen blir av i full omfattning.
– Hyreslagen är en skyddslagstiftning. Det är inte rimligt att hyresgästerna, som den svagare parten, ska få en standardhöjning påtvingad som man ekonomiskt inte mäktar med, skrev en enig hyresnämnd i sitt beslut.
Men Familjebostäder valde att överklaga beslutet till hovrätten.
Och nu står det klart att hyresgästerna tvingas acceptera helkaklade badrumsväggar och golvklinker. Materialvalet är ingen lyxåtgärd, bedömer domstolen. Andra hyresvärdar har fått rätt till ”betydande hyreshöjningar” förr, för liknande åtgärder.
Dessutom kommer hyresgästerna på Siriusgatan att få betala hyreshöjningen i trappsteg, vilket hovrätten räknar som ett skydd.
Förhandlingar om hyran på Siriusgatan
Därmed river domstolen upp hyresnämndens förbud mot kakel och klinker.
Nu förbereder sig Familjebostäder för att inleda förhandlingar med Hyresgästföreningen om hur mycket hyran faktiskt ska höjas.
– Det är första steget. Vi känner att vi behöver börja lite från början, säger Katrin Amgarth som ansvarar för Familjebostäders kommunikation kring projektet.
Familjebostäder har tidigare yrkat på att få höja hyran med 850 kronor per månad för en renoverad trerumslägenhet (se faktaruta nedan).
Kan det bli aktuellt att ni omprövar vad ni ska göra i badrummen?
– Vi vill ju ha den här standarden i våra badrum. Och vi ser också att många hyresgäster efterfrågar kakel och klinker. Det ska vara lika fint i Bergsjön som någon annanstans. I stället för att ändra åtgärder får vi hitta lösningar på hur vi gör med hyreshöjningar.
Vilka lösningar då?
– Det kan jag inte föregripa. Det är jätteviktigt att vi tillsammans med Hyresgästföreningen kommer fram till något som alla är nöjda med.
Hade förväntat sig mer av politikerna
En sådan kompromiss tycks i dagsläget ligga långt borta. Hyresgästföreningens regionordförande Ronny Bengtsson tycker att det är orimligt att hyresvärdar renoverar till en standard som är onödigt hög, så att hyreshöjningen tvingar folk att flytta.
Han är kritisk till att kommunala Familjebostäder valde att driva frågan vidare till hovrätten.
– Jag tycker att man kan förvänta sig mer av ett allmännyttigt bolag som styrs av rödgröna politiker.
Hovrättens beslut går inte att överklaga.
Omfattar 1 200 hushåll på Siriusgatan i Bergsjön, Göteborg. Husen är byggda i början av 1970-talet och har inte renoverats invändigt sedan dess, förutom nya ytskikt på 1990-talet.
Första etappen gäller 140 lägenheter på Siriusgatan 54–58 och 66–70.
Familjebostäder ska helkakla och lägga in golvklinker, ta bort alla badkar och sätta in dusch, sänka badrumstaket för ny belysning, bredda dörrar, sätta in nya blandare i badrummen samt ändra planlösningen i tre- och fyrarumslägenheterna. Lägenheterna får ny elcentral, nya vattenlås och blandare i köken samt nytt värmesystem.
Själva stambytet räknas som rent underhåll, höjer inte hyran och kräver inget godkännande. Detsamma gäller ommålning av trapphusen samt el- och ledningsarbeten i husen. Familjebostäder ersätter de gamla badrumsskåpen med nya som har eluttag, utan att ta ut någon hyreshöjning.
Enligt Familjebostäder har man begränsat åtgärder som kostar extra. Bland annat har man avstått handdukstorkar, och lagt flera standardhöjande åtgärder som möjliga tillval.
För de lägenheter som renoveras enligt ursprungsplanen, med kakel och klinker, räknar Familjebostäder med att höja hyrorna så här:
- Ettor och tvåor: 750 kronor per månad
- Treor: 850 kronor per månad
- Fyror: 825 kronor per månad
Hyreshöjningen ska förhandlas med Hyresgästföreningen, och fasas in under flera år. Under renoveringen ska alla hyresgäster evakueras, fyra månader per hushåll.