Annons

Ingen påtvingad upprustning av Stensiken

Tidaholm SBB backar på Stensiken i Tidaholm. Det blir inga påtvingade säkerhetsdörrar eller elektroniska system till varken portar eller tvättstugor.

− Efter förhandling med oss har hyresvärden SBB återkallat alla ärenden i hyresnämnden, säger Magnus Elsing, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg och fortsätter:

− Ärendena gällde tillstånd att få utföra standardhöjningar i form av säkerhetsdörrar och ett elektroniskt passersystem med porttelefoner.

Läs ocksåJoel hade 14 grader inomhus i nybyggd lägenhet: ”Jag har nog Sveriges mest luftade element”Tvådelat foto: Joel Persson i mörka kläder, keps, glasögon står framåtlutad i gången mellan hallen och köket med frysdörren öppen och visar med handen var dagbädden skulle gå om den stod i hörnet mitt emot köksdelen av ettan. Till höger: Fasadfoto av det nybyggda höghuset, vitt med en mängd balkonger i grå metall. Joel Persson bor i en nybyggd lägenhet och har haft 14 grader hemma. Nu vill hyresvärden installera ett element som är så tjockt att hans kombinerade soffa och säng inte får plats i lägenheten.

Det var i juni förra året som hyresvärden Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, bad hyresgästerna i de 232 lägenheterna på Stensiken att godkänna en rad förändringar. Frågan ställdes i ett brev, där det även framgick att förändringarna skulle höja månadshyran med totalt 160 kronor.

Brevet ledde till upprörda känslor bland hyresgästerna och färre än hälften valde att tacka ja. Då valde SBB att vända sig direkt till hyresnämnden för att låta ärendet avgöras där.

− Vi ser det här som ett första steg att modernisera hela området, svarade SBB:s bostadschef Peter Olausson när Hem & Hyra frågade om bakgrunden till beslutet.

Annons
Läs ocksåHyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingarTomas Svensson

Men nu backar alltså SBB. Endast de hyresgäster som redan tackat ja till standardhöjningen får nu säkerhetsdörr. 95 kronor extra kommer att läggas på deras månadshyra. SBB går inte vidare när det gäller varken elektroniskt passersystem eller elektroniskt bokningssystem av tvättstugorna.

I höstas sade Magnus Elsing att ”Stensiken är ett område som skulle må väldigt bra av en ökad dialog mellan boende, värd och oss på Hyresgästföreningen”. Nu kommenterar Elsing framtiden så här:

− Vi har påbörjat en lång resa där förhoppningen är att hyresgäster och förvaltning utvecklar området tillsammans. Därför genomför vi nu löpande sittningar med den lokala förvaltningen.

Läs ocksåSBB:s nya bostadsbolag skapar oro bland hyresgästernaMona Dahlin tycker att det är bättre att lägga igenom rabatterna än att låta maskrosorna ta över.

Även i Skara har Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, skapat rubriker. För cirka två år sedan köpte bolaget 405 lägenheter där. Då sade vd:n Ilija Batlan att köpet inte skulle få några konsekvenser för hyresgästerna. Mot den bakgrunden var det många hyresgäster som blev förvånade när SBB i höstas ville höja hyrorna med i genomsnitt 15 procent. Som skäl angav SBB att deras hyror ligger lågt jämfört med likvärdiga lägenheter i Skara.

Annons

Förhandlingen med Hyresgästföreningen drog igång den 14 november. Men ännu i dag, fyra månader senare, har inget besked om nya hyror kommit.

− Förhandlingarna fortgår i långsam takt, säger Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Skött.

Fakta: Stensiken i Tidaholm
  • Bostadsområde i Tidaholm med totalt 232 hyreslägenheter.
  • I maj 2016 köpte Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, hela området av Bygg-Fast Fastigheter.

Källa: sbbnorden.se

Fakta: Samhällsbyggnadsbolaget, SBB
  • Grundades 2016 av Ilija Batljan.
  • Har sitt huvudkontor i Stockholm.
  • Har som mål att inneha ett fastighetsbestånd till ett värde av 20-25 miljarder kronor inom fem år och vara en betydande aktör på fastighetsmarknaden över hela norden.

Källa: sbbnorden.se

Läs också Brister på Stensiken skapar otrygghet - Maritha: "Har inte varit i källaren på tio år" SBB:s hyresgäster i Ulricehamn: "Skäms när vi får besök"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.