Annons

Hyresgästerna vill inte förhandla själva

Sundsvall Fastighetsägaren Stig Svedberg vill sätta hyrorna själv. Därför vill han säga upp förhandlingsavtalet med Hyresgästföreningen. Men de boende avgör – och nu har de sagt sitt.

Stig Svedberg, ägare till fastighetsbolaget Tvättbjörnen, vill säga upp förhandlingsordningen (se faktarutan intill) med Hyresgästföreningen för tre fastigheter i Sundsvall: Stigevägen 5-23 i Indal, Storgatan 6 och 8 och Storgatan 31.

– Det här med förhandlingsordning är ett system som bör läggas ner. Jag vill köpa hus och renovera och inte behöva förhandla om allt, säger Stig Svedberg i en tidigare intervju för Hem & Hyra.

Läs ocksåStruntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadeståndI flera år lät Husia AB sina hyresgäster i Lysekil betala för mycket i hyra. Men efter att Hyresgästföreningens Ludvig Möller utrett saken har bolaget nu både tvingats återbetala en halv miljon till hyresgästerna och 275 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen.

Hans uppfattning är att det är krångligt och tar lång tid att förhandla med föreningen.

– Det här med förhandlingsordning är irriterande och tidskrävande med en massa papper som ska skickas fram och tillbaka hela tiden, menar Svedberg.

Därför tycker han att det vore bättre och smidigare om han direkt kunde sätta de hyror han själv tycker är rimligt.

Läs ocksåKonflikten över i Aneby - nu vill värden förhandla hyrornaBil från Aneby bostäder. Hyresgästen Christer Karlzén vid sin lägenhet.

Men det är hyresgästerna i fastigheterna som bestämmer om de vill att Hyresgästföreningen ska föra deras talan. Eller om de själva vill ta en diskussion direkt med hyresvärden när man inte är överens om hyressättningen.

På frågan vad hyresgästerna själva vill svarade Svedberg tidigare att det var just hyresgästerna som inte ville ha kvar systemet.

Annons

– Jamen de vill inte ha det så här, det är därför jag säger upp det. Systemet är mossigt och jag har hyresgäster som är under 100 år om jag säger så.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Om en hyresvärd vill säga upp förhandlingsordningen måste denne kunna styrka att det är hyresgästernas vilja. Exempelvis genom en namninsamling.

Vilket nu Hyresgästföreningen gjort.

– Hyresgästföreningen har bett om skriftliga svar från hyresgästerna ifall de vill att Hyresgästföreningen förhandlar hyrorna kollektivt alternativt om de själva vill förhandla hyran, säger Niclas Sundell, juristchef Hyresgästföreningen region Norrland.

Utifrån de svar man lyckats samla in så stämmer det inte riktigt överens med vad Svedberg hävdar.

Ingen av de boende i de berörda 43 lägenheterna har uppgett att de vill förhandla själva.

Annons

Däremot är det 14 av dem som vill att förhandlingarna sker kollektivt via Hyresgästföreningen.

29 stycken har inte svarat på enkäten.

– Det här visar ändå att det finns en majoritet för kollektiva förhandlingar i åtminstone en fastighet, där 11 av 13 svarat att de är för en kollektiv förhandling. I de två övriga är det många som inte tagit ställning, men i det material som vi idag skickat till hyresnämnden föreslår vi en fortsatt förhandlingsordning även där eftersom ingen av de svarande vill förhandla själv, säger Niclas Sundell.

Här nedan kan du läsa en sammanställning av de inkomna enkätsvaren.

Fastighet Antal lägenheter För kollektiv förhandling Vill förhandla själv Ej svarat
Stige   1:10 10   st 1   st 0 9   st
Mercurius   12 13   st 11   st 0 2   st
Vinsten   2 20   st 2   st 0 18   st

Fakta: Förhandlingsordning

En förhandlingsordning utgår från hyresförhandlingslagen och ger spelreglerna för hur en kollektiv förhandling av hyran och annat som rör boendet ska gå till. Den innebär att hyresgästen själv inte förhandlar hyran med sin värd.

Förhandlingsordningen medför skyldighet för hyresvärden att på eget initiativ förhandla med hyresgästorganisationen i frågor som hyreshöjning, standardförbättringar eller förändringar i boendet.

Den part som bryter mot förhandlingsordningen riskerar skadestånd.

Förhandlingsordningen kan sägas upp och hyresnämnden pröva om det är skäligt att säga upp den eller om det är mera rimligt att hyresgästernas villkor förhandlas kollektivt.

Läs också Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta” Efter miss i hyresförhandling – Svenska Hus betalar 150 000 kronor och ber hyresgästerna om ursäkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.