Hyresgästernas fråga till politikerna – Vill ni ha ett Lysekil enbart för sommargäster?

Lysekil "Lysekil är på väg att bli en folktom och mörk stad tio månader om året. Utan fler hyresrätter med rimliga hyror kommer stan dö ut." Det säger Roland Karlsson och Lars Brink från den lokala Hyresgästföreningen.
Foto: Karin Gistedt
Lars Brink och Roland Karlsson vill få fram fler hyresrätter till rimliga priser i Lysekil.

Bostadsbristen är stor i Lysekil. När Hem & Hyra intervjuade Lysekilsbostäders vd Christina Johansson för ett par år sedan sade hon att varje lägenhet som blir ledig brukar ha mellan 80 och 100 sökande. Samtidigt har det som byggts i kommunen på senare år främst varit fritidsboenden.

– Vi måste få stopp på den här utvecklingen. Om inte Lysekil ska bli en stad som endast lever ett par månader om somrarna, där boendet är så dyrt att endast välbärgade sommargäster har råd måste vi få fart på byggandet. Och det är hyresrätter till rimliga priser som saknas, säger Roland Karlsson, från Hyresgästföreningens bostadspolitiska grupp i Lysekil.

Läs ocksåStruntade i att förhandla hyra – Tvingas till 275 000 kronor i skadeståndI flera år lät Husia AB sina hyresgäster i Lysekil betala för mycket i hyra. Men efter att Hyresgästföreningens Ludvig Möller utrett saken har bolaget nu både tvingats återbetala en halv miljon till hyresgästerna och 275 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen.

Vi träffas på Rosvikstorg. Vinden får Gullmarns vågor att skumma. Än lyser turister och sommargäster med sin frånvaro. Om bara några veckor kommer det att se annorlunda ut.

– Med sitt fantastiska läge har Lysekil varit en populär badort i över hundra år. Och så ska det vara. Vi vill gärna ha hit både sommargäster och delårsboende. Men vi får inte glömma att det också måste gå att bo i den här kommunen året om, säger Roland Karlsson.

I flera år har Hyresgästföreningens bostadspolitiska grupp försökt påverka politikerna i Lysekil. 2016 gjorde de en film om Bostadsfrågan i Lysekil där de lyfte fram problemet och kom med förslag på lösningar. Efter det har gruppen skrivit flera brev till politikerna och insändare i lokalpressen. De senaste publicerades i både Bohusläningen och Lysekilsposten nu i vår.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

– Lysekils kommunpolitiker borde prioritera sina egna innevånare och inte sälja ut Lysekil till exploatörer som bygger helårsbostäder för fritidsboende, säger Lars Brink och syftar på utvecklingen där omvandlingen av helårsboende till fritidsboende sker i en ständigt ökande takt.

Under de senaste tio åren har det byggts omkring 200 nya lägenheter i flerbostadshus i Lysekils stad. Problemet, enligt Brink, är att merparten av dem är dyra bostadsrätter och att många av dem har blivit till fritidsbostäder. Det vill säga lägenheter som bara används en kort tid per år och som ägs av människor som är skrivna andra kommuner.

– Följden blir att Lysekils kommun blir av med attraktiva platser att bygga bostäder på. Samtidigt som de som äger de nya dyra lägenheterna inte bidrar med en enda skattekrona till den här kommunen, säger Lars Brink.

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Eftersom efterfrågan på sommarbostäder är så stor passar, enligt Brink och Karlsson, även befintliga hyresvärdar på att lyxrenovera sina lägenheter för att sedan kunna höja hyran kraftigt eller omvandla hyresrätterna till bostadsrätter.

– Tyvärr har vi inte fått någon vidare respons från något av de politiska partierna. Det är som om ingen riktigt vill ta i den här frågan. Men om inget görs nu kommer man att ångra sig i framtiden. Bristen på hyresrätter gör att ungdomar inte kan flytta hemifrån och att den som fått jobb i Lysekil inte kan flytta hit. Det är så kortsiktigt att bara gynna delårboendet, säger Lars Brink.

Vad ska kommunpolitikerna göra?

– Ta fram en försörjningsplan som gynnar helårsboende. Kommunen ska till exempel behålla eller skaffa rådighet över mark som är lämplig att bygga på och satsa på bostäder för fastboende. Det finns en boendestrategi för Lysekil som togs fram år 2013. I den står det mycket bra, säger Lars Brink.

– Sluta göra överföringar från vårt kommunala bostadsbolag till kommunen. Nyligen tog kommunen ut 1,6 miljoner kronor ur Lysekilsbostäder för att täcka underskottet hos Havets hus. Bolaget har omkring 1 200 lägenheter. Det är 1 300 kr per lägenhet. Det är inte rimligt att kommunen tar ut extra kommunalskatt från hyresgäster som bor hos Lysekilsbostäder, säger Roland Karlsson.

Läs också Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Det ska du tänka på om du hyr ett sommarboende

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.