Hyresgästernas kamp lönade sig – trädgårdar och igelkottar räddade

Karlstad Värden ville riva uteplatser med gamla buskar, träd och blommor och ersätta med enhetlig trall gjord på plast. Hyresgästerna tog kampen - för sin och igelkottarnas skull. Nu möts man på halva vägen: det blir både växter och plast. "Jag blev så glad att jag fällde en tår", säger hyresgästen Marie Gerdin i Karlstad.
Foto: Anna Rytterbrant
Efter att hyresgäster på Orrholmen i Karlstad tog strid för sina trädgårdar har hyresvärden ändrat sig och de får vara kvar. Men altaner ska bytas till komposittrall.

Äpplen, vinbär, plommon. Mumma för människan på sensommaren. Mumma för insekterna på våren. Hyresvärden KBAB ville riva hela rasket och ersätta med komposit, tillverkat av plast blandat med trä. Då slog hyresgästerna på Orrholmen i Karlstad bakut.

Hyresgästerna fick information om att uteplatserna skulle rivas så sent som i början av sommaren. På sin hemsida skriver KBAB att det är för att skapa en större enhetlighet, ökad trivsel och säkerhet i området.

Läs ocksåOklippt gräs provocerar när värdar satsar grönt: "Ser bedrövligt ut"

Dessutom saknar vissa altaner bygglov. Ytterligare ett argument är att KBAB inte vill att nya hyresgäster ska behöva ta ansvar för vad den tidigare planterat.

– Vi som fastighetsägare måste ha möjlighet att underhålla fastigheterna och vi måste följa de lagar och regler som finns. Det är svårt ibland med olika intressen som krockar, säger Anna Gomez Wassberg som är chef över den byggtekniska enheten på KBAB.

Uteplats på ett flerfamiljshus.
Hyresvärden KBAB vill ha enhetliga uteplatser av komposittrall, som är gjort av plast och trä.

Alternativa förslag

De odlande hyresgästerna gick samman i en grupp som de kallade ”Upprorsgruppen”. Under sommaren har de kontaktat sin hyresvärd KBAB, Karlstads kommun, länsstyrelsen, Naturvårdsverket och media.

– Vi har kommit med en mängd alternativa förslag. Till exempel att ha kvar odlingarna tills den nuvarande hyresgästen flyttar, så slipper nästa hyresgäst ta hand om det. Eller att flytta på träd och buskar till en plats där alla kan ta bär och frukt i stället för att gräva upp och kasta. Det skulle även vara bra för igelkottarna om buskarna finns kvar, berättar Marie Gerdin.

För de odlande hyresgästerna har varit särskilt oroade för hur det ska gå för sina minsta grannar: de rödlistade igelkottarna som bor under buskar och i rabatter nära husen.

En igelkott i grönt gräs.
Hyresgästerna har varit extra oroade för igelkottarna.

Igelkotten blev fridlyst under 70-talet, men återhämtade sig sedan. Nu blir de dock färre igen. Och en av anledningarna är att trädgårdar saknar buskar och snår där igelkottar kan söka skydd om dagarna och dvala om vintern.

– De är ju helt underbara! Vi har ju hela familjer här som bor år efter år. Och de är riktiga nyttodjur som hjälper till att hålla borta sniglar. Jag brukar ställa ut lite vatten till dem, berättar hyresgästen Anna Johansson.

”Mitt liv och min själ”

Anna Johansson har bott på Orrholmen i över 40 år och vårdar sin lilla täppa ömt. Hon har tomater, krusbär, vinbär, björnbär och plommon. Hos grannen hänger det vindruvor i stora klasar.

– Det är en del av mitt liv och min själ. Det är viktigt för mitt psykiska välmående att ta hand om trädgården och jobba med mina händer. Jag är en sådan som tar hand om allt i trädgården – bär och grönsaker kommer till nytta.

Läs ocksåÄngen spolades ner i grannarnas trädgård: "Har ingenting emot det"Martin Hansson står på en torr gräsmatta. I förgrunden syns prästkragar. Kindahus skapar ängar i bostadsområden.

En kvinna doftar på rosa luktärt.

Anna Johansson är en av hyresgästerna som odlar på sin uteplats på Orrholmen i Karlstad. Nu får hon ha sina odlingar kvar.

KBAB backar

– Det är en felprioritering att lägga energi på att gräva bort allt. Det behövs ju fler träd och buskar – inte färre, säger hon.

Anna Johansson får stöd av forskningen. Hög biologisk mångfald ger bättre pollinering, visar studier. Men utan pollinering kan många växter inte sätta frukt och minskar därför. Det blir en ond cirkel.

Och nu har KBAB backat. Delvis. Växterna får stå kvar. Men altanerna rivs och ersätts av nya i kompositmaterial. Hyresgästerna ska dessutom ersättas ekonomiskt för det som rivs.

Läs ocksåBiodling för integration och biologisk mångfald

– Jag är jättejättenöjd! Jag får ha kvar min trädgård och mitt staket. Och vi kommer få sätta upp balkongmarkiser. Och jag tror att igelkottarna får det ännu bättre nu. De får fler ställen att gömma sig på, säger Anna Johansson.

En kvinna i grönt vevar in en markis.
Marie Gerdin vevar in markisen på sin altan. Vissa altaner har funnits länge och fått tillstånd av KBAB, men visat sig sakna bygglov. Nu rivs de och ersätts av komposit.

Igelkottshotell

– Vi kallades till individuella samtal med KBAB och fick veta att vi får ha kvar våra växter men att det som är byggt ska tas ner. Det är en otrolig lättnad, vi har kämpat hela sommaren och nu visar det sig att det lönade sig. Jag blev så glad att jag fällde en tår, berättar Marie Gerdin.

– Och jag tror att det här betyder att igelkottarna klarar sig. Några bor under en soffa på en grannes uteplats. Uteplatsen ska rivas, men om soffan flyttas hoppas vi de följer efter och fortsätter bo under den, säger Marie.

KBAB kommer även ställa ut igelkottshotell. Men om kottarna kommer att vilja flytta in, vet man inte.

– Igelkottar har ganska stora revir som de rör sig inom, så vi vet inte exakt under vilken buske de bor och var de övervintrar. Vi ställer upp artificiella bon till dem och kan bara hoppas att de hittar dit. Men vi har inte resurser till mer avancerad viltvård som att gå och leta efter dem – vi gör vad vi kan, säger Anna Gomez Wassberg.

Biologisk mångfald i våra bostadsområden
Läs också Gräset växer hej vilt – därför behöver hyresvärden inte klippa det Här ger bostadsbolaget rum åt hundraåriga ekar: ”Risk att folk tycker det ser misskött ut”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.