Hyresgästers känslor i centrum för projekt
Det talas alldeles för mycket om de tekniska och ekonomiska aspekterna med renoveringar. De boendes perspektiv glöms ofta bort. Det är utgångspunkten för kulturprojektet Våra hem som fokuserar på hyresgästernas tankar och känslor.
I höstas gjordes en förstudie av projektledaren Åse Richard, som sitter med i den lokala hyresgästföreningen, och nu drar projektet i gång på allvar.
Workshops med ett tiotal konstnärer och forskare har mynnat ut i elva konkreta delprojekt, som bland annat rör sig i områdena offentlig utsmyckning, grafik, etnografi, dans, film, foto och bildkonst.
En av de inblandade är grafikern Linda Hammarberg, som leder ett filmprojekt på Liljeforsskolan i Gränby. Under onsdagseftermiddagarna skapar barnen, som går på låg- och mellanstadiet, befolkade landskap i lera. Lervärldarna kommer sedan att fotograferas. Av de många bilderna ska det bli en animerad film, en så kallad stop motion-film, med manus från barnens berättelser på temat Våra hem.
– Det här är en chans för barnen att gå ut med hur de känner och tycker. Många föräldrar försöker hålla barnen utanför det som händer i Gränby, men man märker ändå att de påverkas, säger Linda Hammarberg.
Hon är själv Gränbybo och hennes och sambons lägenhet ska börja renoveras i höst.
– Vi får se om vi har råd att bo kvar, det är inte säkert. Jag kan verkligen relatera till det som händer, jag känner samma oro som alla andra.
Projektet avslutas i augusti, bland annat med en konstutställning i Uppsala. Tanken är också att projektet ska visa upp sig på seminarier och andra arrangemang som handlar om boende och upprustning av miljonprogrammet.
Förstudien har till största delen finansierats av Hyresgästföreningen, som bidragit med 150 000 kronor, och Kultur i länet som står för 20 000 kronor. För delprojekten söker Våra hem just nu finansiering.