Hyresgästers pengar på hög
Det skulle bli bättre. Det lovade Hyresgästföreningen i region västra Sverige när Hem & Hyra för tre år sedan granskade hanteringen av så kallade boinflytandemedel – miljontals kronor som västsvenska hyresgäster varje år betalar in via hyresavin, och som många värdar låter Hyresgästföreningen förvalta.
Pengarna ska omsättas till inflytande över det egna området och boendet. Men allt går inte åt. Granskningen visade att över 12 miljoner kronor då låg i kassan.
I det senaste årsbokslutet har summan ökat, till drygt 14 miljoner kronor. Det beror huvudsakligen på att mer verksamhet planerats in för i år. Men även på att den oanvända potten vid årsskiftet hade vuxit med dryga halvmiljonen jämfört med för tre år sedan, från 10,7 miljoner kronor till 11,3 miljoner. Men nu går det åt rätt håll, säger Henrik Nilsson, chef för Hyresgästföreningens lokala utvecklingsarbete.
– Vi har börjat pressa ner potten vi lagrat under många år, och har minskat med en miljon bara hittills i år. Vi levererar mer boinflytande än någonsin, och rätt sådant. Det är det som är viktigt för oss.
Åtta västsvenska hyresvärdar avsätter i dagsläget pengar till boinflytande i samarbete med Hyresgästföreningen (se faktaruta). Göteborgs tre stora kommunala hyresvärdar står för störst andel, räknat i kronor. Bolagen känner till vilka summor som är oförbrukade, säger Henrik Nilsson.
– Ja, vi är transparenta. Senast enades vi med Poseidon om att inte fakturera fullt belopp för 2016. Men nästa år har vi förmodligen samma budget igen.
I grannregionen, Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg, har flera bostadsbolag varit kritiska till bristen på verksamhet för pengarna, och sagt upp avtalen om boinflytande. Den kritiken finns inte i region västra Sverige, enligt Henrik Nilsson. Att betala tillbaka pengarna till bostadsbolagen är inte heller aktuellt.
– Bolagen har inte ifrågasatt det. Då finns det ingen anledning. Vi har inte tappat något avtal, snarare ökat antalet. Och det är fler bolag som visar intresse, inte minst privata.
Dagens buffert är ändå på tok för stor, anser Hyresgästföreningen. Därför ska den på tre år krympa till max tio procent av det belopp som förhandlas fram med bolagen varje år, alltså i storleksordningen en miljon.
Vad talar för att ni lyckas beta av överskottet på så pass kort tid?
– Vi har medvetet satsat på att veta vad vi gör, och nu har vi en gemensam strategi i regionen. Nu är det lättare att gå från ord till handling. Hyresgästerna kommer att märka skillnaden, säger Henrik Nilsson.
Vad säger du till de hyresgäster som tycker att deras pengar inte bör samlas på hög?
– Vi har resurser att förverkliga din idé! Och nu vet vi bättre hur vi bäst kan göra det.
LÄS MER
Bostadsbolaget: ”Ska inte sitta på kontot”
___________________________________
LÄS MER – det här går pengarna till:
Åtta västsvenska hyresvärdar har i dagsläget avtal med Hyresgästföreningen om boinflytande: Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder, Varbergs bostad, Kungälvsbostäder, Stenungsundshem, HSB och Förbo (samarbetsavtal).
Ett flertal andra bolag i regionen saknar avtal, men har ändå pengar öronmärkta för boinflytande i sina områden. Det gäller till exempel Stena Fastigheter och Partillebo. Willhem, Balder och Victoria Park är exempel på värdar som ”ärvt” tidigare framförhandlade medel när de tagit över fastigheter
Tänk ut en idé om hur du och dina grannar kan påverka ert bostadsområde till det bättre.
Kontakta din lokala hyresgästförening, eller den av regionens 13 hyresgästföreningar som täcker det område du bor i. De hjälper dig att föra idén vidare, oavsett om du är medlem eller ej. Även Hyresgästföreningens regionkontor kan hjälpa till.
Beroende på var du bor är det olika instanser som beslutar om pengarna. Det kan vara en boinflytandekommitté där både hyresvärden och Hyresgästföreningen ingår, eller Hyresgästföreningens regionstyrelse.