Hyresgästföreningen anmäler fyra ombildningar
– Vi ifrågasätter om bostadsrättsföreningarnas ekonomiska planer är korrekta och vill att Boverket utreder det, säger P-O Brogren Hyresgästföreningen Stockholm, som anmält ombildningar i Gubbängen, Vårby Gård, Sundbyberg och Kärrtorp.
Hyresgästföreningen hjälpte tidigare medlemmar att driva juridiska processer mot tveksamma ombildningar. Men det arbetet stoppades 2010 för att det bland annat var för dyrt.
– Efter det har vi letat efter ett sätt att agera innan ombildningen är ett faktum och de här anmälningarna är ett sätt, säger P-O Brogren.
Flera redan genomförda ombildningar har anmälts till Boverket genom åren. Men att anmäla en ombildning innan den är genomförd är helt nytt för Yvonne Borgecrona, jurist på Boverket. Hon är dock tveksam till om utredningarna blir klara innan köpstämmorna.
– Men jag förstår att det är intressant att upptäcka eventuella felaktigheter innan man köper, säger hon.
Enligt Yvonne Borgecrona får Boverket många telefonsamtal från hyresgäster som köpt sin lägenhet och är missnöjda.
– De ringer när de ser att avgifterna måste höjas på grund av att den ekonomiska planen är fel. Men vi kan inte gör nåt åt det, säger hon.
En av de anmälda föreningarna, Brf Stöthyveln 1 i Gubbängen, har köpstämma den 18:e april, nästa onsdag.
– Flera oberoende ekonomer har sagt att vår ekonomiska plan är korrekt, jag tror kritikerna hade anmält den hur den än sett ut, säger Per Andersson som sitter i bostadsrättsföreningens styrelse.
I anmälningarna till Boverket ifrågasätter P-O Brogren bland annat om de uppgivna kostnader för drift och underhåll är korrekta. Han hänvisar till Förvaltningsrätten och Boverkets beslut att stänga av två intygsgivare, som enligt Boverket, har slarvat när de intygat ekonomiska planer och fattat beslut på ett dåligt och felaktigt underlag.
– Jag tycker att underlaget är bristfälligt även i dessa fallen och vi kommer att fortsätta anmäla när vi tycker det finns anledning till det, säger han.
Intygsgivaren är viktig för bostadsrättsköparen, det är köparens sista utpost som ska garantera att föreningens ekonomiska kalkyl är okey. Om inte intygsgivaren gör sitt jobb kan det leda till högre kostnader för den som köper sin lägenhet.
De senaste åren har flera intygsgivare varnats eller stängts av för att de intygat ekonomiska planer som byggt på dåligt eller felaktigt underlag.