Hyresgästföreningen ansöker om tvångsförvaltning: ”Kände att vi måste göra något”

Stockholm Dålig ventilation och fuktproblem. Det är några av de brister som gör att Hyresgästföreningen kräver att ett hyreshus i Vårberg tvångsförvaltas med omedelbar verkan i en ansökan till hyresnämnden. ”Vid besiktningen såg vi hur illa det var”, säger Jens Waldenström, jurist på Hyresgästföreningen.
Foto: Hyresnämnden/Kenneth Samuelsson
Jens Waldenström, jurist på Hyresgästföreningen, anser att fastighetsägaren missköter fastigheten så mycket att det krävs tvångsförvaltning. Vid besiktningen såg de bland annat fuktskador och att ett fönster hade tejpats igen.

Att ansöka om att ett hyreshus ska tvångsförvaltas är en ovanlig åtgärd. I fallet med hyreshuset med 147 lägenheter på Fjärdholmsgränd 19-29 i Vårberg, sker det efter många år av stora brister, enligt Jens Waldenström, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm.

– Hyresgästföreningen har haft 133 ärenden sedan 2016 som rör lägenheter och fastigheten. Det handlar bland annat om trasiga hissar, fuktproblem och andra problem med inomhusmiljön, säger han.

Läs ocksåFortsatt tvångsförvaltning för Ballo Zachrisson

Stora brister upptäcktes vid inspektion

En sökning av ärenden hos miljöförvaltningen i Stockholms stad bekräftar bilden, det finns flera pågående ärenden som rör inomhusproblem. Vid en inspektion 17 februari i år slog miljöförvaltningen ner på trasiga golv, smutsiga ventilationskanaler, fukt- och ventilationsproblem och på att fönster inte gick att öppna eller var svåra att öppna.

När miljöförvaltningen gjorde en inspektion i februari möttes de av trasiga köksgolv, smuts i ventilationskanaler och fönster som inte gick att öppna.

Det sker inte heller någon postutdelning från Postnord på Fjärdholmsgränd 25 på grund av hissproblem.

Idag finns två pågående ärenden hos Hyresgästföreningen.

Läs ocksåNystartad hyresgästförening tar strid mot hotellägenheter – kräver tvångsförvaltning av hyreshus

– Det beror på att en del saker är åtgärdade och att det är färre ärende idag tror jag beror på att folk tröttnat och flyttat och att vissa inte känner till sina rättigheter och har problem med språket, säger han.

Kräver tvångsförvaltning

Efter en besiktning i fredags bestämde sig Hyresgästföreningen för att ansöka om att huset ska tvångsförvaltas under de kommande fem åren.

Bilder i ansökan till hyresnämnden visar fuktproblem, skräp, felaktiga eldragningar och trasiga redskap på en lekplats, bland mycket annat.
Fastighetsägaren har inte heller gjort en radonmätning på många år. Samtidigt är tomten kraftigt nedskräpad och det delvis rivna garaget, utgör en olycksrisk för boende, då speciellt barn, menar Jens Waldenström.

Läs ocksåHyresgästföreningen kräver tvångsförvaltning av skandalhuset på Cervins vägBild på hus i Spånga

Vite på 1 miljon

Om inte hyresnämnden går med på en tvångsförvaltning har Hyresgästföreningen i andrahand ansökt om att det ska utfärdas ett förvaltningsföreläggande som tvingar fastighetsägaren att rätta till bristerna inom tre månader, annars ska ett vite på 1 miljon kronor krävas av fastighetsägaren.

-När vi besiktade fastigheten såg vi hur illa det var och i och med att hyresvärden kommer att kräva en hyreshöjning igen så kände vi att vi var tvungna att göra något åt situationen, säger han.

Hur vanligt är det att Hyresgästföreningen ansöker om tvångsförvaltning?

– Väldigt ovanligt, det är färre än en per år, säger han.

Hem & Hyra har bett om en intervju med den norske ägaren till fastigheten, Björn A Aaseryd, som äger hyreshuset via bolaget Home Land Company AB . Han svarar på frågor via mejl.

Lovar att brister ska åtgärdas

När det gäller de många bristerna som finns dokumenterade i Hyresgästföreningens ansökan om tvångsförvaltning hävdar han att samtliga brister ska åtgärdas enligt en åtgärdsplan, ett arbete som ska påbörjas i slutet på 2025. Han skriver också att arbetet med att byta hiss på Fjärdholmsgränd 25 pågår och att nya postboxar är beställda.

Enligt honom är företagets ambition att uppgradera hela fastigheten så att den uppfyller EU och FNs klimatkrav 2030 och 2050.

”Det är vi stolta över – och hoppas verkligen inte att Hyresgästföreningen
vil fortsätta och motarbeta detta”.

Jens Waldenström är positiv till att fastighetsägaren nu säger att bristerna ska åtgärdas.

– Men han sade redan 2018 att bristerna skulle åtgärdas och det har inte skett ännu, så vi får se om det sker nu då, säger han.

 

Läs också Landia har sålt skandalhuset på Cervins väg – ansökan om tvångsförvaltning ligger kvar Akutläge när hyresgäster saknar värme – nu portar hyresnämnden ägaren från skandalhusen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.