Hyresgästföreningen återuppstår i Åtvidaberg

Åtvidaberg För sju år sedan lade Hyresgästföreningen Åtvidaberg ner sin verksamhet på grund av bristande intresse. Nu har föreningen återuppstått.

Det var 2013 som föreningen vid årsmötet tvingades konstatera att det trots ökande medlemsantal inte gick att få ihop någon styrelse. I stället skulle Linköpingsföreningen sköta verksamheten i Åtvidaberg, ett ansvar som senare togs över av regionstyrelsen.

Men efter några år började ett engagemang spira bland boende i området Eksätter. Missnöje med utemiljön skapade diskussioner i en Facebookgrupp vilket i sin tur ledde till att en lokal hyresgästförening bildades i området 2018.

Läs ocksåSå fortsätter bluffsajter lura bostadssökare med nytt knep – trots hot om böter"Kontakta hyresvärden" och tre dagars full tillgång. I själva verket är annonsen på bostadshub.se hämtad från Boplats Sverige och går att titta på gratis där, samtidigt som kunden efter tre dagar får betala för ett abonnemang för 299 kronor i månaden.

— Det kändes lagom att börja på den nivån. Men nu är vi redo att ta nästa steg, säger Fredrik Karlsson.

”Nu är vi redo att ta nästa steg”, säger Fredrik Karlsson, nyvald ordförande.

Han har varit ordförande i Eksätter under de gångna två åren och greppar nu ordförandeklubban när Hyresgästföreningen Åtvidaberg startar upp verksamheten igen. En fem personer stark styrelse valdes vid årsmötet som hölls nyligen.

Viktigast det kommande året blir att visa upp föreningen så mycket som möjligt.

Läs ocksåNytt hopp för Doris efter 10 år med värstingvärden: "Tror knappt att det är sant"Luttrade hyresgästen Doris Bergqvist i Åmål ser äntligen ljust på framtiden. Efter år av vanskötsel fick Järnvägshusen en ny ägare som börjat rusta upp. "Jag trodde knappt att det var sant!", säger Doris Bergqvist.

— Vi vill visa att vi finns på orten igen, säger Fredrik Karlsson.

Bland annat planeras en stor familjedag i Folkets park den 16 maj, om inte coronavirusets spridning sätter stopp för det.

Vid årsmötet valdes också flera husombud.

Läs ocksåS-politikern bodde i villa – men lyckades behålla lägenhet i centrala Östersund i 25 årVänster sida av bilden visar en stadsbild, en gågata. Högra delen av bilden en förhandlingssal i Sundsvalls tingsrätt. Över dessa en bild på hyreslagboken med en domarklubba.

— Ett husombud fungerar som föreningens förlängda arm ute i områdena. Någon som kan kontaktas inför en hyresförhandling till exempel för att få en bild av hur saker och ting fungerar i området, förklarar Eva Arud, boendeutvecklare på Hyresgästföreningen.

En av de som valdes till husombud är Monika Lindgren. Hon tycker att Åtvidaberg har hamnat i skymundan och att det varit svårt att få hjälp.

— Så det är bra att det finns en förening här igen. Jag tror att det behövs verksamhet på lokal nivå för annars försvinner man lätt i mängden. Där jag bor, på Höjdvägen, har det varit lite stökigt med flera bränder ibland annat soprum. Brandkåren har varit fem gånger på Höjdvägen sedan jag flyttade dit 2016, berättar hon och påpekar att trygghetsfrågor är något som hon tycker att Hyresgästföreningen borde jobba med.

Monika Lindgren tycker att det behövs en hyresgästförening i Åtvidaberg.

Åtvidaberg höll sitt årsmöte förra veckan. Sedan dess har utvecklingen kring coronaviruset eskalerat och Hyresgästföreningens förbundsstyrelse beslutade i går att rekommendera föreningarna att skjuta upp sina årsmöten. I Östergötland drabbar det närmast föreningarna i Norrköping och Linköping som skulle ha hållit sina årsmöten i kväll, onsdag 18 mars.

Hyresgästföreningen hade vid årsskiftet 522 medlemmar i Åtvidaberg.

Läs också Fel namn på kontraktet – hyresgästen kräver gratis boende och ersättning för "mänskligt lidande" Värden satsar på nya fönster och dörrar – hyresgästen ville sova på hotell

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.