Hyresgästföreningen: ”Att lösa regeringskrisen är inte vårt ansvar”

Nyheter Hyresgästföreningen vill inte bli indragen i det politiska spelet och vill heller inte spekulera i hur en ny regering skulle se ut. "Politikerna har försatt landet i denna situation och det är politikerna som måste lösa den", säger förbundsordförande Marie Linder.
Nooshi Dadgostar (V) höll fast vid sitt besked: att rösta ned regeringen om förslaget om marknadshyror inte drogs tillbaka. Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder menar att det nu är upp till politikerna att lösa regeringsfrågan. Fastighetsägarnas samhällspolitisk chef Martin Lindvall hoppas och tror att förslaget fortfarande kan bli verklighet.

Förslaget om fri hyressättning i nyproduktion blev droppen. Under måndagsförmiddagen gjorde Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar allvar av hotet att rösta för att fälla den nuvarande regeringen.

Även Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna valde att trycka på den gröna knappen. Med 72 rösters övervikt var missförtroendeförklaringen mot Stefan Löfven därmed ett faktum.

Läs ocksåBostadsfrågan har hanterats som en spelpjäs

I ett starkt känslopräglat tal berättade vänsterledaren att den socialdemokratiska bostadspolitiken, med rimliga hyror och hög standard, betytt mycket för Sverige genom historien. Och att Vänsterpartiet vägrar bidra till att det svenska folkhemmet nu monteras ner.

– Det är något som är värt att utveckla, inte avveckla. Som politiskt parti med regeringsmakt tycks dock Socialdemokraterna i dag ha lämnat alla sina ideal också på det här området.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder tycker det är tragiskt att frågan om marknadshyror i nyproduktion blivit en politisk spelpjäs som nu utlöst en regeringskris.

Läs ocksåRegeringskrisen: Stor oro bland hyresgäster för marknadshyror

– Regeringskrisen är däremot inte vårt ansvar. Det är politikerna som försatt landet i denna situation och det är politikerna som måste lösa den, säger hon.

– Vi är partipolitiskt obundna och är inte en del av det politiska spelet. Den här frågan borde man kunna lösa på ett annat sätt. Vi tycker det här är en fråga som politiken borde lämna – ska parterna kunna förhandla måste man också ge dem det fulla mandatet.

Samtidigt är det väl känt vad Hyresgästföreningen tycker om förslaget i synnerhet och marknadshyror i allmänhet, berättar hon.

Läs ocksåFörslaget om marknadshyror slängs på tippen

– Vi är emot marknadshyror i nyproduktion och anser att de förslag som ligger tar bort den kollektiva förhandlingsrätten och försämrar konsumentskyddet.

Statsminister Stefan Löfven hade under den efterföljande presskonferensen inget tydligt svar på hur en ny regeringsbildning skulle kunna se ut.

– Regeringen har nu en vecka på sig. Vi kommer att samarbeta med våra samarbetspartier och i olika konstellationer begrunda vilken väg vi ska ta.

Han påpekar även att den majoritet som röstat emot honom inte heller har något tydligt regeringsalternativ.

– Här är vi tillbaka i ett läge där vi måste se till att ta ansvar för Sverige så att Sverige går att styras. Alla kommer naturligtvis att tvingas kompromissa.

Fastighetsägarnas samhällspolitiske chef Martin Lindvall vill inte dra för långtgående slutsatser av den nyligen uppkomna regeringskrisen, och att det för närvarande råder frågetecken kring hur landet kommer att styras.

– Vårt fokus nu måste vara att processen fortsätter som vanligt. Det finns ett utredningsförslag, betänkandet är ute på remiss och då måste vi också utgå från att det är en reform som kommer att genomföras.

Martin Lindvall menar att genomförandet av fri hyressättning i nyproduktion är angelägen för en bättre fungerande bostadsmarknaden.

– Det finns en verklighet bakom som föranlett förslaget. Reformen behövs. Vi behöver bättre investeringsförutsättningar och en prismekanism som fungerar som den ska också på bostadsmarknaden.

Debatten om marknadshyror
Läs också "Äldre kvinnor drabbas hårdast av marknadshyror" Hyresgästföreningen mobiliserar mot marknadshyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.