Hyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemang
– Förbundsstyrelsen är inte intresserad av att ha aktiva hyresgäster. Så känner jag, säger Michel Rowiński efter att han har meddelats förbundsstyrelsens beslut.
Det var i juni regionstyrelsen i Hyresgästföreningens region Aros-Gävle stängde av honom från alla förtroendeuppdrag i två års tid. I beslutet stod det att det grundade sig på att han på olika sätt engagerat sig i Arbetsgruppen för 0-alternativ, samtidigt som han företrädde Hyresgästföreningens lilla förhandlingsdelegation i förhandlingar med Uppsalahem.
Som Hem & Hyra tidigare har berättat jobbar arbetsgruppen, som startades av den lokala hyresgästföreningen i området i Eriksberg, för att det ska vara finnas med ett alternativ utan hyreshöjning vid förhandlingar inför en renovering. I början av oktober – när Hyresgästföreningen till slut höll sin förbundsstämma som skjutits upp sen 2020 – röstades en motion av Michel Rowiński igenom. Den innebär att Hyresgästföreningen över hela landet nu ska ha som utgångspunkt just att det ska finnas ett alternativ med 0-procents hyreshöjning vid renoveringar.
Utredningen inför Michel Rowińskis suspendering började redan förra vintern och han frågar sig vad som kan ha tagit så lång tid. Samtidigt har både han och flera andra förtroendevalda i Uppsala riktat kritik mot bristande insyn i processen när det gäller suspenderingen av honom och en annan förtroendevald i Uppsala. Det dröjde bland annat innan Michel fick se det skriftliga underlaget där det beskrevs i detalj vad han anklagades för.
Hyresgästföreningen kommenterar inte enskilda ärenden
Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen och den som har skrivit under beslutet om avslag på Michels överklagan, hänvisar Hem & Hyras frågor till Hyresgästföreningens pressjour. Pressekreterare Gilda Romero uppger i sin tur att Hyresgästföreningen inte kan kommentera suspenderingarna – inte ens när eller om beslut har fattats av förbundsstyrelsen och om det i så fall blev avslag eller bifall på överklagandena.
– Vi lämnar inte ut den typen av information och det är till hundra procent av hänsyn till den enskilda medlemmen, säger hon.
Michel Rowiniski blev suspenderad på grund av sitt engagemang i Arbetsgruppen för 0-alternativ. Får man inte engagera sig för att det ska finnas ett alternativ utan hyreshöjning vid renovering samtidigt som man sitter i en förhandlingsdelegation?
– Du förstår säkert att jag inte kan kommentera det enskilda fallet. Det man kan säga generellt är att som förtroendevald är det väldigt viktigt att man håller isär sina roller. Man kan till exempel inte propagera för att hyresgäster ska gå emot en överenskommelse om hyreshöjning man själv varit med och förhandlat fram. Det undergräver förtroendet för Hyresgästföreningen och i förlängningen för hela förhandlingssystemet, säger Gilda Romero.
Vilka signaler tror du att det sänder till medlemmarna att någon blir suspenderad för sitt engagemang mot så kallade renovräkningar?
– Det är aldrig så att en person blir suspenderad på grund av sitt engagemang. Vi uppmuntrar olika slags engagemang. Men som förtroendevald åtar man sig att följa Hyresgästföreningens värdegrund, etiska regler och stadgar. Att förtroendevalda blir suspenderade om de inte följer vårt överenskomna regelverk tror jag är viktigt för förtroendet för Hyresgästföreningen hos medlemmarna.
Michel Rowiniski själv uppfattar det som att Hyresgästföreningens ledning inte är intresserad av att ha aktiva hyresgäster. Vad är ditt svar på det?
– Återigen uttalar jag mig inte i det enskilda fallet. Vi är väldigt tydliga med att vi uppmuntrar oliktänkande och engagemang, men som förtroendevald kan man inte agera i strid mot stadgar och värdegrund, säger hon.
I Hyresgästföreningens etiska regler listas bland annat krav som att ”du uppträder objektivt och rakryggat i ditt förhållande till motparten”, ”du måste ha förmågan att skilja på Hyresgästföreningens värderingar och dina egna, om dessa inte stämmer överens”, och att ”du håller löften och respekterar överenskommelser”. Michel Rowiński säger själv att han inte har uppfattat det som att han har motarbetat någon förhandlingsöverenskommelse, men att han varit med och informerat om vilka rättigheter hyresgästerna hade efter att en överenskommelse han varit med och förhandlat fram var påskriven.
– Jag var med och förklarade att varje hyresgäst har rätt att bli lyssnad på och att man inte ska skriva under godkännandet innan man har fått svar på sina frågor, så man förstår vad det är man godkänner. Det enda jag har gjort är att informera om vad som gäller, eller oftare var man kan hitta mer information, till exempel i Hem & Hyra. Och sagt att vi inte kan göra mer förhandlingsvägen, sa han tidigare till Hem & Hyra.
Gilda Romero säger att hon inte kan uttala sig om hur själva processen har gått till eller kritiken när det gäller bristande insyn. Hon ber att få återkomma när det gäller att den tagit så pass lång tid. ”Alla suspenderingsärenden behandlas så skyndsamt som det bara går, inte minst av hänsyn till den enskilda personen. Det finns inget egenintresse i att sådana processer drar ut på tiden, tvärtom. Men det samtidigt viktigt att utredningarna är grundliga, och de som är under utredning får möjlighet att göra sin röst hörd. Man måste ha stor förståelse för att det är en jobbig sits för den som är under utredning. Men samtidigt skulle det vara varken korrekt eller schysst att sådana här viktiga beslut tas lättvindigt. Det är viktigt att ha den avvägningen i åtanke.”, skriver hon senare i ett mejl.
Nu ska två personer göra utredningarna
De 18 nuvarande och tidigare förtroendevalda inom Hyresgästföreningen som i somras skrev ett upprop i protest mot hur de två suspenderingarna i Uppsala gått till riktade bland annat kritik mot att besluten byggde på enmansutredningar av en anställd. I september antog förbundsstyrelsen en ny arbetsordning som nu gäller i hela landet. Där står det att ”De samtal som sker med den utpekade bör genomföras av en förtroendevald och en anställd”.¨
Michel Rowiński får inte ha något förtroendeuppdrag i Hyresgästföreningen förrän sommaren 2023, men han tänker fortsätta med sitt bostadspolitiska engagemang under tiden.
– Jag kommer nog att jobba mycket på lokal nivå. Prata med folk och dela med mig av de kunskaper jag har när det gäller renovering. Jag kan inte vara invald i den lokala hyresgästföreningens styrelse, där får jag lämna över stafettpinnen till andra, men jag kan vara med och till exempel ordna brädspelskvällar och loppis för att folk ska få tillfälle att träffas och prata med varandra, säger han.