Hyresgästföreningen beräknas nå medlemsmål – om 84 år

Östergötland Hyresgästföreningen vill att minst hälften av hyresgästerna i Östergötland och Gotland ska vara medlemmar 2027. Hur det ska gå till finns det ännu inga svar på. Med nuvarande takt skulle det ta 84 år att nå målet.
Foto: Jenny Knutsson
Minst hälften av alla hyresgäster ska vara medlemmar 2027, enligt Hyresgästföreningens nya mål.

Hyresgästföreningens högsta beslutande organ, förbundsstyrelsen, satte i våras målet att minst 51 procent av alla hyresgäster i Sverige ska vara medlemmar år 2027. I dag är 31 procent av alla hyresgäster i Östergötland medlemmar. På Gotland är motsvarande siffra 41 procent. Det är alltså en lång väg kvar för att nå målsättningen.

– Med nuvarande ökningstakt i Sverige skulle det ta 340 år. Region Sydost har de senaste åtta åren ökat mest av alla regioner. Med vår ökningstakt skulle det bara ta 84 år, säger David Petersen, chef för medlemsavdelningen i Hyresgästföreningens region Sydost.

Läs ocksåSå fortsätter bluffsajter lura bostadssökare med nytt knep – trots hot om böter"Kontakta hyresvärden" och tre dagars full tillgång. I själva verket är annonsen på bostadshub.se hämtad från Boplats Sverige och går att titta på gratis där, samtidigt som kunden efter tre dagar får betala för ett abonnemang för 299 kronor i månaden.

För att nå målet, menar David Petersen, måste alla anställda och förtroendevalda i föreningen vara med på tåget.

– Det krävs en enorm mobilisering för att nå det här tuffa målet.

I Östergötland varierar siffrorna mellan 40 procent medlemmar i Finspång och 26 i Linköping och Vadstena. Att andelen skiljer så pass mellan olika kommuner beror på flera faktorer, enligt David Petersen.

Läs ocksåNytt hopp för Doris efter 10 år med värstingvärden: "Tror knappt att det är sant"Luttrade hyresgästen Doris Bergqvist i Åmål ser äntligen ljust på framtiden. Efter år av vanskötsel fick Järnvägshusen en ny ägare som börjat rusta upp. "Jag trodde knappt att det var sant!", säger Doris Bergqvist.

– Våra värvare är mer aktiva i vissa områden än andra. Sedan beror det också på vilken typ av grupper som är hyresgäster i de olika kommunerna. I exempelvis Sävsjö har vi stor andel nya svenskar. Det är en grupp som är svår att nå på grund av språket och att de ännu inte etablerat sig på bostadsmarknaden.

Källa: Hyresgästföreningen och SCB.

Håkan Åkerwall har varit medlemsrekryterare i regionen i 30 år. Han menar att målsättningen är orealistisk.

– Förbundsstyrelsen har inte själva varit ute och knackat dörr, det märks. Ofta får man jobba enormt hårt för att övertyga dem att gå med, säger Håkan Åkerwall.

Läs ocksåS-politikern bodde i villa – men lyckades behålla lägenhet i centrala Östersund i 25 årVänster sida av bilden visar en stadsbild, en gågata. Högra delen av bilden en förhandlingssal i Sundsvalls tingsrätt. Över dessa en bild på hyreslagboken med en domarklubba.

Ofta är det svårt att få hyresgästerna att inse nyttan med medlemskapet, menar Håkan Åkerwall.

– Vi har haft låga hyreshöjningar de senaste åren. Det gör att hyresgästerna inte känner något behov av att bli medlemmar.

Men regionordförande Björn Johansson i Sydost, där Östergötland och Gotland ingår, är betydligt mer optimistisk.

– Med målet vill vi betyda mer för fler. När majoriteten av alla hyresgäster är medlemmar kan man inte längre kalla det för särintresse. Om varje medlem värvar en granne så är vi hemma, säger Björn Johansson.

Målet är klubbat och förbundsstyrelsen filar just nu på hur man ska nå målet. Nya metoder kan vara aktuella, men dörrknackning kommer fortfarande  att vara det främsta redskapet. Några nya medlemsvärvare kommer inte anställas.

– Det är viktigt att vi når nya grupper som vi i dag är dåliga på att nå, främst ungdomar och hyresgäster med utländsk bakgrund. Det handlar om att få in nya medlemmar och behålla de gamla, säger Björn Johansson.

Läs också Fel namn på kontraktet – hyresgästen kräver gratis boende och ersättning för "mänskligt lidande" Värden satsar på nya fönster och dörrar – hyresgästen ville sova på hotell

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.