Annons

Hyresgästföreningen blåser till strid mot regeringen

Göteborg Marknadshyror i nybyggda hus öppnar dörren för marknadshyror i hela samhället. Det anser Hyresgästföreningen, som nu drar i gång en kampanj för att stoppa Januariavtalet. Målet är att skapa en nationell protestvåg. Och initiativet kommer från Västkusten.
Kampanjen "Säg nej till regeringens hyreschock" lanseras idag, torsdag. Målet är att organisera hyresgäster över hela Sverige och utlysa en nationell protestdag i april 2020. Initiativet kommer från region Västra Sverige.
Kristofer Lundberg, ordförande Hyresgästföreningen Västra Sverige.

– Januariavtalet är ett stort svek från regeringen mot hyresgästerna. Inte många känner till att det införs marknadshyror i nyproduktion år 2021, och det är väldigt, väldigt snart. Det i sin tur öppnar för marknadshyror i hela beståndet. Därför måste vi stoppa Januariavtalet, säger Kristofer Lundberg.

Han är ordförande i Hyresgästföreningen region Västra Sverige. En region som ända sedan i februari bedrivit opinionsarbete och tryckt på riksförbundet för att få till stånd en landsomfattande protestkampanj.

Läs också"Bostaden ska inte vara en fråga om ekonomi"

Nu har kampanjen blivit verklighet. Idag lanseras ”Säg nej till regeringens hyreschock” med namninsamling på nätet.

Satsningen kommer att utgå från Göteborg och Västra Sverige, med målet att spridas över hela landet under vintern.

– Det här får inte stanna vid en nätkampanj. Vi måste ut i bostadsområdena, ut på gator och torg och skapa en verklig opinion, säger Kristofer Lundberg.

Läs ocksåSå påverkas hyresrätten av regeringsuppgörelsen

Arbetet sker på dubbel front. I Västra Sverige är lokala medlemmar och aktivister redan i gång med att ta fram material och börja knacka dörr.

Parallellt pågår jobbet att sprida kampanjen till andra regioner.

Kristofer Lundberg och andra har under hösten sått frön runtom i landet och snackat ihop sig med riksförbundet.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen riktar skarp kritik mot regeringen

Nästa steg blir en talarturné för att skapa lokalt engagemang. Kombinerat med annonser i press och i sociala medier ska det leda fram till protestmöten på olika orter det närmaste halvåret.

– Vi siktar på en landsomfattande protestdag, och tror att den bästa tidpunkten är i april nästa år. Men regionstyrelsen i Västra Sverige kommer att diskutera ett exakt datum framöver, säger Kristofer Lundberg.

Det är ovanligt att en nationell satsning från Hyresgästföreningen utgår från en enskild region. Vad tänker du om det?

– Västra Sverige har tagit taktpinnen. Men det är inte så förvånande, eftersom den här regionen alltid har legat i framkant när det gäller bostadspolitiskt arbete. Så har det varit genom hela rörelsens historia, det är ett arv som lever vidare.

Du och andra har bedrivit opinionsarbete mot Januariavtalet i princip sedan det skrevs under. Vilka reaktioner har du mött?

– Jag är positivt överraskad över hur vi lyckats nå ut under året. Människor jag möter på bomöten och medlemsmöten är pålästa och medvetna. Men nu behöver vi gå från att vara tusentals till att vara tiotusentals, vi ska ge oss ut i bostadsområdena och bygga kampanj.

LÄS MER:

Annons

Så påverkas hyresrätten av regeringsuppgörelsen

Hyresgästföreningen riktar skarp kritik mot regeringen

Demonstrationer utanför Socialdemokraternas kongress

500 deltog på protestmöte i Göteborg

S-ombuden: Marknadshyror i nybyggt ingen bra idé

Fakta: Januariavtalet

Uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna som offentliggjordes den 11 januari 2019.

Överenskommelsen gjorde det möjligt för S och MP att bilda regering. Men den innebar samtidigt långtgående kompromisser på flera områden, där regeringspartierna måste gå med på politik de tidigare varit motståndare till.

Januariavtalet består av 73 punkter inom 11 olika politiska områden, där bostadspolitik är ett.

Punkt 44 i avtalet har rubriken ”Reformera hyresmodellen”.

Där slås bland annat fast att det ska bli fri hyressättning i nyproduktion, och att lagstiftningen ska finnas på plats den 1 juli 2021.

Uppgörelsen har från första stund mött skarp kritik från Hyresgästföreningen.

Läs också Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur" Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.