Annons

Ny rapport: Bostadsbristen gör att kvinnor inte har råd att skilja sig

Nyheter Bristen på bostäder med överkomlig hyra gör att kvinnor tvingas kvar i destruktiva och till och med våldsamma relationer. Den slutsatsen drar Hyresgästföreningen i en ny rapport.
Bostadssituationen ett hinder. Bristen på billiga bostäder gör att i värsta fall tvingas kvinnor kvar i destruktiva och till och med våldsamma relationer, menar Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

Relationen har sedan länge tagit slut och övergått i ett destruktivt tillstånd. Ni bor ni bara ihop på papperet. Men att skilja sig är långt ifrån självklart. Inte minst för de kvinnor som bor i hyresrätt och har dålig ekonomi.

Det visar Hyresgästföreningens stora undersökning där närmare 4 200 svenskar har tillfrågats i om en rad frågor inför det stundande riksdagsvalet i höst. I det här avsnittet handlar det om de mest utsatta hushållen med sämst ekonomi.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Undersökningen visar att bland kvinnliga hyresgäster anger nästan 30 procent att de inte skulle ha råd att bo kvar vid en skilsmässa, bland männen anger 14 procent att de inte skulle ha råd att bo kvar vid en skilsmässa eller separation.

Hushållen känsliga för oväntade livshändelser

Det är ingen självklar rättighet att kunna bo kvar i en stor lägenhet när hushållet minskar, men Ragnar Bengtsson, bostadsmarknadsanalytiker på Hyresgästföreningen, menar att svaren visar på hur känsliga hushållen är för oväntade livshändelser.

– Vi vill visa hur ekonomisk utsatthet ser ut. Vad som händer om livet drabbas av olika chocker, till exempel en skilsmässa. Frågan handlar mer om hur stabilt man står vid en skilsmässa, hur stora är marginalerna. Är de alltför små är det svårt att vara oberoende, säger Ragnar Bengtsson.

Annons
Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

Hyresgästföreningens förbundsordförande menar att den yttersta konsekvensen av bristen på bostäder till rimlig hyra är att kvinnor tvingas kvar i destruktiva och till och med våldsamma relationer.

– Bostadsbristen är en akut fråga. Den försätter människor i väldigt svåra situationer, säger Marie Linder.

Ohållbara boendekostnader

Undersökningen har också ställt frågor kring hur många som har ohållbara boendekostnader, det vill säga lägger 40 procent eller mer av sin disponibla inkomst på boendet, bland såväl hyresgäster som dem som bor i villa eller bostadsrätt. Till exempel: Får du ut 20 000 kronor efter skatt så är boendekostnaden över 8000 kronor.

Ragnar Bengtsson, Hyresgästföreningen
Små marginaler. Har man små ekonomiska marginaler är det svårt att vara oberoende, menar Ragnar Bengtsson bostadsanalytiker på Hyresgästföreningen.

I dag är det omkring 15 procent av hela befolkningen som har ohållbara boendekostnader. Skulle stigande räntor eller en omfattande renovering resultera i en 50 procentig ökning av bostadskostnaden skulle andelen med ohållbara kostnader stiga till 26 procent bland hela befolkningen, enligt Hyresgästföreningens undersökning.

Annons

– 50 procent kan tyckas som en stor höjning men är ingen ovanligt efter en räntehöjning eller renoveringar. Vi har en renovräkningsvåg som går genom landet, säger Ragnar Bengtsson.

”Nya bostäder enda lösningen”

Den enda långsiktiga lösningen är att det byggs fler bostäder, enligt honom. Även om de nya bostäderna är dyra.

  • Stocken av bostäder måste åtminstone följa befolkningsutvecklingen. För att kunna få ner hyrorna på en nivå som åtminstone en del av befolkningen klarar av behövs ett investeringsstöd. Marknaden klarar inte av att bygga till rimliga hyror på egen hand, säger Ragnar Bengtsson.

På kort sikt vill Hyresgästföreningen se höjt bostadsbidrag. Även kontantstöd, liknande det för stigande elpriser, borde kunna bli aktuellt om hyrorna drar iväg.

Läs också Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning Hyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror” Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.