Annons

Hyresgästföreningen fördömer oseriös ombildning på Värnhem

Malmö ​Ombildningen av åtta fastigheter på Värnhem har fått Hyresgästföreningen att reagera. Flera personer som röstade på stämman skrev sig på adresserna först i efterhand. Och i åtminstone ett fall var det ombildningskonsulten som uppmanat dem att skriva sig där.

​− Det är bra att det sätts en strålkastare på den här typen av tvivelaktigheter. Det är snudd på bondfångeri, säger Christina Wessling, regionchef på Hyresgästföreningen i Malmö.

Annons
 
Det var i juni i fjor som Jenso Fastigheter AB köpte åtta fastigheter med cirka 200 lägenheter i centrala Malmö för 140 miljoner kronor. Två månader senare vill man sälja till en nybildad bostadsrättsförening.  Priset har då stigit till 187 miljoner kronor.
 
− Under den tiden har man inte gjort någonting för att förbättra fastigheterna. Underhållsbehovet vill man lämpa över på aningslösa personer som tror de ska göra ett klipp, säger Christina Wessling.
 
I går anmälde Anna Grevlind ombildningen till tingsrätten. Hon är hyresgäst i en av fastigheterna och dessutom informatör på Hyresgästföreningen.
 
Hon menar att stämman som röstade ja till en ombildning är ogiltig eftersom många personer aldrig bott i huset utan bara skrivit sig tillfälligt på adressen för att kunna rösta ja. 
 
Det strider mot lagen om folkbokföring som säger att var och en är skyldig att folkbokföra sig där man har sin ”regelmässiga dygnsvila”. Nu kommer tingsrätten att kräva in ett svar från bostadsrättsföreningen innan det eventuellt blir dags för prövning av fallet.
 
− Det kan ta ett tag, vi får väl se. I ett liknande fall i Bromma valde tingsrätten att pröva frågan trots att bostadsrättsföreningen där rev upp stämmobeslutet och anordnade en ny stämma, säger Niklas Olsson, jurist på Hyresgästföreningen som företräder Anna Grevlind.
 
Steg för steg har bostadsrättslagen skärpts. Förr räckte det med att vara hyresgäst för att få lov att rösta. I dag krävs folkbokföring för rösträtt. Syftet med lagstiftningen är att skydda de boende så att fastighetsägaren inte ska kunna driva igenom en ombildning genom bulvaner.
 
− Uppföljningen av lagstiftningen är ett problem. Vem kontrollerar detta? Ingen. Hade inte Anna Grevlind agerat hade ombildningen gått igenom utan att några frågor ställdes. Nu hade vi tur att hon bodde där, säger Christina Wessling på Hyresgästföreningen.
 
När Anna Grevlind kontrollerade folkbokföringsregistret mot dem som röstat på stämman visade det sig att elva personer först skrivit sig på de aktuella adresserna kring Värnhem i efterhand. Bara fyra av dessa är fortfarande folkbokförda där. Resten har återvänt till de adresser de hastigt flyttade ifrån i samband med stämman.
 
Några exempel:
* En 69-årig man, folkbokförd på Lidingö på en adress där han bott sedan sin födsel begär i efterhand att bli folkbokförd i en av fastigheterna. Är nu åter skriven på sin ursprungliga adress.
* En 22-årig man som bott på samma adress på Lidingö sedan födseln ändrar sin adress tillfälligt.
* En 40-årig kvinna som arbetar som förvaltare på Jenso fastigheter, det bolag som vill sälja fastigheterna till bostadsrättsföreningen, begär i efterhand att bli folkbokförd i ett av husen. Är nu åter skriven på sin ursprungliga Malmöadress.
 
När Hem & Hyra ringer upp den kvinnliga förvaltaren förklarar hon att det inte var något konstigt med det. Hon hyrde lägenheten från april månad till december 2008 och hyrde ut den i andra hand till en släkting som behövde någonstans att bo.
 
− Detta var alltså före det att Jenso fastigheter tog över. Det är viktigt att komma ihåg, säger hon.
 
Att hon själv under en kort tid var skriven där berodde på att hon kontaktades av konsulten som skötte ombildningen.
 
− Konsulten ringde upp mig vid ett par tillfällen, och sa att om jag ville rösta så måste jag vara skriven på adressen.
 
Röstade du ja?
 
− Javisst, vill de boende ombilda så är det klart att de ska få lov att göra det, det ska inte jag lägga mig i, säger hon.
 
Hon sade upp sitt hyreskontrakt i december och har sedan dess enligt egen utsago inte haft något med ombildningen att göra.  
 
På Hyresgästföreningen ser man fram emot en prövning av ombildningen i tingsrätten.
 
− Det är viktigt att vi får stopp på oseriösa ombildningar. Det kan knappast vara en konsults uppgift att uppmana folk var de ska skriva sig, det osar katt lång väg. Det ska bli mycket intressant att följa det rättsliga spelet, säger Christina Wessling. 

Annons
Fakta: Bostadsrättslagen

 

Enligt bostadsrättslagen, kap 9, 19 §, ska beslut om förvärv av fastighet för ombildning från hyresrätt till bostadsrätt fattas på en föreningsstämma.

 
Beslutet är giltigt om hyresgästerna i minst två tredjedelar av de uthyrda lägenheterna röstar ja.
 
För rösträtt krävs att hyresgästerna är folkbokförda på adressen och medlemmar i bostadsrättsföreningen.

 

Läs också Experter på bostadsrätt om värdens försök att köpa röster: ”Tangerar mutor och korruption” Värden vill betala hyresgästerna för att ombilda: ”Extremt oseriöst att göra så” Efter Hem & Hyras granskning: Så kan lagen skärpas mot ombildningsfusk Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.