Annons

Hyresgästföreningen försvarar dagens system

Nyheter Bruksvärdesprincipen är inte problemet. På en fungerande bostadsmarknad kan man inte jämställa ett förstahandskontrakt med en lotterivinst, säger Hyresgästföreningen om Riksrevisionens rapport.
Foto: Kristian Pohl
Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hofverberg.

Slutsatserna i den, som snart blir föremål för en riksdagsdebatt, är att den som har fått ett förstahandskontrakt jobbar mindre. Inkomsten sänks med i genomsnitt 50 000 kronor per år.

– Det är alltid intressant när någon för ett resonemang kring hyressättningen, säger Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hofverberg.

Läs ocksåRiksrevisionen: Hyreskontrakt leder till lägre lön

Detta innebär inte att han håller med om slutsatserna i rapporten.

Bostadslotteriet i Solna ägde rum i en tid av bostadsbrist, en brist som Martin Hofverberg kopplar till att den statliga finansieringen av bostadsbyggande avskaffades.

– Fram till 1993 hade vi en omfattande statlig bostadsfinansiering med en kombination av förmånliga lån, räntebidrag och olika former av direkta stöd. Som ett resultat hade vi mellan 1975 och 1993 ett bostadsbyggande på i genomsnitt 47 000 färdigställda bostäder per år, säger han och lägger till att genomsnittet efter att den statliga finansieringen upphörde har varit 24 000 färdigställda bostäder per år.

Annons
Läs ocksåHöjt bostadsbidrag räddning vid marknadshyra

– Det är där skon klämmer.

Bruksvärdessystemet behövs, säger han. Och om det skulle skrotas måste subventionerade bostäder, sådant som i utlandet kallas ”social housing”, byggas.

– Systemet syftar inte till att över tid hålla hyran under det tänkta värdet. Systemet syftar till att konsumenterna inte ska behöva lida vid tillfällig bostadsbrist. Det ska finnas en trygghet och en förutsägbarhet i boendekostnaderna.

Läs också"Hyresgästerna blir de stora förlorarna"

– De har kommit fram till att man sänker sin inkomst när man får en hyresrätt. Vad ska vi dra för slutsatser av det? Ska alla priser vara så höga som möjligt så att vi ska jobba så mycket som möjligt? Vad vill vi med det?

Annons

Martin Hofverberg anser att det inte är hyressättningen som måste förändras. I stället vill han se att staten erbjuder förmånliga topplån till bostadsbolag som bygger. Detta skulle också innebära en fördel vid lågkonjunktur.

– Förmånliga lån skulle kunna hålla uppe byggandet och därmed på sikt föra oss till en mer anständig pris- och hyresnivå på bostadsmarknaden. Om övrig finansiering sker på marknadens villkor i form av banklån undviker vi dessutom överflödigt byggande på orter där det några år senare behöver rivas.

Läs också Polisfyndet på julafton: 18-åring tillverkade halvautomatisk kulspruta i lägenheten – med 3D-printer Betalade inte hyra på flera år – nu kommer chocknotan på 425 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.