Annons

Hyresgästföreningen i Höganäs avtalar om samarbete med privat raket

Höganäs De växer fortare än någon annan privat hyresvärd. Nu sluter SBB och Hyresgästföreningen i Höganäs ett avtal om att samarbeta.
SBB
Foto: Petra Martinsson
I förra veckan skrev SBB och Hyresgästföreningen på ett så kallat boinflytandeavtal. Anna Ingelstam och Ola Svensson från SBB och Magnus Djerf och Lennart Jönsson från Hyresgästföreningen.

På kort tid har Samhällsbyggnadsbolag i Norden, SBB, köpt upp stora fastighetsbestånd. I Höganäs blev de förra året den största privata hyresvärden med runt 560 lägenheter. De har köpt lägenheter av mindre privata fastighetsägare, Höganäshem och hela Jefasts bestånd, förutom Jefasthuset.

Nu sluter Hyresgästföreningen och SBB ett så kallat boinflytandeavtal. Det är relativt ovanligt att privata aktörer är intresserade av att göra det och det är första gången för SBB.
– Det här ger hyresgästerna möjlighet att påverka på riktigt, säger Magnus Djerf, boendeutvecklare på Hyresgästföreningen norra Skåne.

Läs ocksåSvårare att möblera inte skäl nog att stoppa extra tjockt element i Joels lägenhetTvådelat foto. Joel Perssons nacke och huvud med keps och glasögon bakifrån plus hans händer, vänster hand måttar upp hur mycket längre det nya elementet skulle sticka ut från väggen där han nu har sin dagbädd. Till höger: närbild på kanten av dagbädden och elementet där men ser att det bara är några få centimeter mellan armstödet/sängramen och elementet. Joel Persson bor i en nybyggd lägenhet och har haft 14 grader hemma. Nu vill hyresvärden installera ett element som är så tjockt att hans kombinerade soffa och säng inte får plats i lägenheten.

Ett boinflytandevtal kan innebära lite olika saker men i paketet ingår mer formella möten mellan hyresgäster och hyresvärd. Mötena ska vara mer övergripande och diskutera saker som trivsel, renoveringar och gemensamma ytor.
– Det finns mycket att ta i. SBB har nu köpt många gamla lägenheter. Det är ett unikt tillfälle för hyresgäster att vara med, säger Magnus Djerf.

Lennart Jönsson och Anna Ingelstam utanför SBB:s kontor som ligger centralt i Höganäs.

Boinflytandeavtalet betyder också att SBB bidrar med pengar till viss verksamhet för hyresgäster, så kallade verksamhetsmedel. Hur de kan användas får nu hyresgästerna i Höganäs komma med idéer om. Nästa år kommer Hyresgästföreningen att jobba hårt med att få ihop hyresgästgrupper eller lokala hyresgästföreningar som kan arbeta tillsammans med hyresvärden.

Annons

Enligt Ola Svensson, regionchef på SBB, är det första gången som bolaget ingår ett boinflytandeavtal.
– Vi vill ha ett bra samarbete med våra hyresgäster. Vi kommer inte att jobba annorlunda för att vi har ett avtal men är bra att det formaliseras och att vi träffas regelbundet. Det sätter lite press på båda parter. Vidare vill vi gärna växa i regionen och då föregå med gott exempel och ha ett bra samarbete är positivt, säger han.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

I en intervju med Helsingborgs Dagblad säger Ola Svensson att bolaget inte kommer att totalrenovera fastigheter utan lägenhet för lägenhet när hyresgäster flyttar ut. Enligt en granskning av Hem&Hyra har det betytt att nuvarande hyresgäster hos SBB i Skara får minimalt underhåll. När något går sönder ersätts det med begagnat.

Kommer också hyresgäster i Höganäs få minimalt med underhåll?
– Skara är inte mitt ansvarsområde och jag hänvisar till ansvarig regionchef. I region Öresund följer vi den förhandlingsöverenskommelse och de tidsintervall som parterna (HGF/fastighetsägaren) kommit överens om vid den årliga hyresförhandlingen.

Annons

Samhällsbyggnadsbolaget finns på börsen. Enligt tidningen Fastighetsvärden är den största ägaren vd och grundare Ilija Batljan. Exempel på andra stora ägare är Postens Pensionsstiftelse, Backhill AB och Kvalitena AB.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden äger både bostads- och samhällsfastigheter i hela Sverige. Enligt bolaget är grundidén att äga och förvalta långsiktigt och med ett samhällsengagemang. Idag äger bolaget cirka 11 000 lägenheter och ambitionen är att fortsätta växa, inte minst i Skåne.

Läs också Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning Hyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.