Hyresgästföreningen: Kommunerna måste ta ansvar när värdar går i konkurs

Nyheter Hyresgästerna får ofta ta smällen när en hyresvärd hotas av konkurs. De verktyg som kan sättas in för att skydda de boende är inte tillräckliga anser Hyresgästföreningen, som vill att kommunerna tar ett större ansvar för tvångsförvaltningar.
Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.
Foto: Filippa Ländin
Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

De senaste tre åren har antalet konkurser ökat kraftigt bland landets hyresvärdar. Samtidigt kommer ofta hyresgästerna i kläm när värden slutar att betala sina räkningar.

Hem & Hyra har bland annat berättat om en 49-årig fastighetsägare i Småland, där hyresgäster blivit utan el, vatten och värme. I Skeppshult stängdes elen av i en månad innan bolaget till slut sattes i konkurs.

Läs ocksåAllt fler hyresvärdar går i konkurs - 80-årige Roger blev utan el i en månadNär hyresvärden slutade betala räkningarna stängdes elen av i en månad hos Roger Nyström.

Hyresgästföreningen och kommunernas bygg- och miljöförvaltningar har försökt få till en tvångsförvaltning av 49-åringens fastigheter – men inget av de kommunala bostadsbolagen i Vetlanda, Värnamo och Gislaved har velat ta på sig uppdraget. Det är en trend som Hyresgästföreningen har märkt av på flera håll i landet.

Svåra att få till

− När vi ansöker om en tvångsförvaltning behöver vi ha någon som vill ta på sig uppdraget. Då har vi ofta problem att få kommuner och kommunala bostadsbolag att ta på sig det ansvaret och då faller hela tvångsförvaltningen, säger Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Varför ska de ta det ansvaret?
− Det är kommunen som har ansvar för bostadsförsörjningen och då får kommunen styra sina bolag så att de tar på sig tvångsförvaltningar. Jag förstår att det är en kostnad för de här bolagen men det är fortfarande en kommunal uppgift, säger Roger Höög.

49-åringens hyreshus i Björköby har haft elen avstängd i flera månader.
49-åringens hyreshus i Björköby har haft elen avstängd i flera månader.

Skulle reglerna behöva ändras för att få till fler tvångsförvaltningar?
− Det viktiga för mig är att hyresgäster inte ska fara illa på det här sättet. Vi kan konstatera att de verktyg som vi har i dag inte fungerar. Då behöver politiken fundera på hur det går att komma till rätta med problemen.

Hur stort är behovet av tvångsförvaltningar?
− Ni gjorde en undersökning för inte så länge sedan som visade att det fanns problematiska fastighetsägare i ungefär 100 kommuner. Det är ungefär vår bild också. Det finns behov av tvångsförvaltning i olika delar av landet, men det är väldigt svårt att få till dem som det ser ut i dag, säger Roger Höög.

Läs ocksåNiklas befarar hyreschock efter värdens konkurs: "Jag letar ny bostad"Niklas Ytterberg och hans familj tvingades utstå totalt 20 dygn utan värme och vatten. Nu har hyresvärden gått i konkurs och Niklas letar efter annat boende.

Vill skärpa kontroller

I höstas visade en kartläggning av Hem & Hyra och SVT Nyheter att var tredje kommun har problem med oseriösa hyresvärdar. Enligt Hyresgästföreningen behövs en återreglering kring vilka som kan vara lämpliga i branschen.

Som Hem & Hyra rapporterat tidigare finns en färdig utredning, ”Vem äger fastigheten”, på regeringens bord. Den föreslår bland annat skärpta kontroller över vilka som kan äga hyresfastigheter.

−  Vi tycker att man bör kunna stoppa olämpliga personer från att få vara fastighetsägare. För det drabbar dels hyresgästerna som inte ska behöva vara utan el, vatten eller värme, men det drabbar också kommunen, säger Roger Höög på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåBoende blev utan el och värme – ändå vägrar kommunala värdar ta ansvar för tvångsförvaltningHyresgästen Jan-Åke Ek drabbades när hyresvärden slutade betala räkningarna.
Läs också Nya dystra siffror indikerar att bostadsbyggandet minskar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.