Annons

Hyresgästföreningen kräver frysta hyror i Storgöteborg

Västra Götaland Hyresgästföreningen i Västra Sverige kräver noll hyreshöjning 2021. ”Är det något år det inte finns utrymme för hyreshöjningar så är det nu. Det är inte bara något vi säger”, säger förhandlingschef Carl-Johan Bergström.
Foto: Gustaf Görfelt
Carl-Johan Bergström, förhandlingschef Hyresgästföreningen region Västra Sverige.

Runtom i landet börjar hyresförhandlingarna rulla igång.

En rad hyresgästföreningar har krävt frysta hyror ända sedan i somras. Men när de kommunala bostadsbolagen i Stockholm nyligen kom till förhandlingsbordet  hade de gjort gemensam sak med de privata fastighetsägarna, och yrkade att få höja sina hyror med 2,8 procent.

Läs ocksåCorona har gett fyra av tio hyresgäster sämre ekonomi

I Gävle har Gavlegårdarna krävt 3,75 procent, i Ulricehamn vill Stubo ha 2,5 procent. Fastighetsägarna nationellt har rekommenderat sina medlemmar att kräva 2,9 procent.

I Storgöteborg har inte förhandlingar med de privata fastighetsägarna inletts än. Men flera kommunala bolag har kallat till förhandling. Däribland de fyra bolagen i Framtidenkoncernen i Göteborg.

Tillsammans har Poseidon, Familjebostäder, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder 73 000 hushåll som hyresgäster och är därmed Sveriges största allmännytta. I våras höjde de hyrorna med 1,8 procent.

Annons
Läs ocksåSå kan coronapandemin påverka din hyra

Inga siffersatta yrkanden har offentliggjorts i Göteborg än. Men Hyresgästföreningen Västra Sveriges linje är glasklar. Det säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef.

– Vår ingång i förhandlingarna är att det inte finns något utrymme för hyreshöjning alls.

Det är inte ovanligt att Hyresgästföreningen har den ingången. Menar ni det skarpare än vanligt i år?

Läs ocksåDärför vill de höja hyror med upp till 32 procent: ”Tufft för oss”Bilden är ett montage av två bilder. Badhusgatan 7-9 i Torsås, och Torsås AB vd Stefan Sandgren.

– Så kanske man kan uttrycka det. Är det något år det inte finns utrymme för hyreshöjningar så är det nu. Det är inte bara något vi säger. Hade vi argumenterat som motparten brukar göra och hänvisat till BNP och allmänna ekonomiska förändringar, så hade vi krävt sänkta hyror. Men vi vill vara ansvarstagande. Bostäder ska inte vara som börsen eller vilken marknad som helst och åka upp och ner med konjunkturen, säger Carl-Johan Bergström.

Annons

Fyra av tio hyresgäster har redan fått sämre ekonomi under pandemin och sju av tio oroar sig över sin ekonomiska situation, visar undersökningar. Samtidigt har fastighetsbranschen i stort sett gått skadelös genom coronakrisen, menar Hyresgästföreningen.

– Sannolikt har underhållet dessutom varit billigare i år än vanligt, eftersom mycket ställts in. Stigande underhållskostnader är ett av de vanligaste argumenten vi möter. Nu har inte motparten haft de kostnader de räknade med förra året. Hävdar de något annat så kommer de att få bevisa det, säger Carl-Johan Bergström.

Fakta: Hyresgästföreningen region Västra Sverige

• Har sitt nav i Göteborg men omfattar ytterligare tolv kommuner, från Varberg i söder till Stenungsund och Orust i norr.

• Nästan 73 000 västsvenska hushåll är medlemmar.

• Rymmer 13 hyresgästföreningar, varav sju i Göteborg. Cirka 200 lokala hyresgästföreningar, cirka 130 gårdsföreningar.

LÄS MER: Så är Hyresgästföreningen uppbyggd

Läs också Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög” Kommunen backar om retroaktiva hyror för ukrainska flyktingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.