Annons

Hyresgästföreningen kritiserar utskick i Karlshamn

Karlshamn Efter att Karlshamnsbostäders hyresförhandlingar strandat har ett informationskrig mellan parterna utbrutit. Hyresgästföreningen reagerar på hur bolaget informerar hyresgästerna.

Karlshamnsbostäder har skickat brev till sina hyresgäster med innebörden att nivån på hyreshöjningen påverkar nivån på underhållet. Sedan tidigare finns ett avtal om att bolaget ska höja underhållsbudgeten med tre miljoner kronor per år i fem år. I år menar Hyresgästföreningen att detta är möjligt med en rätt så låg hyreshöjning eftersom bolagets ekonomi är god.

– I brevet säger de att det är frågan om hur mycket man ska lägga på underhåll, säger Hyresgästföreningens förhandlare Robin Toftin som fått läsa brevet.

Läs ocksåUnika draget: Hyresgäster strandar storförhandling – för att tvinga fram förhandling

Får Karlshamnsbostäder inte sin begärda hyreshöjning blir det inte lika mycket underhåll, alltså.

Hyresgästföreningens bud till bolaget är en hyreshöjning med 0,63 procent – parterna står således mycket långt ifrån varandra.
Robin Toftin är upprörd över hur Karlshamnsbostäder agerar.

– Det är pågående förhandling, så vi anser inte att man ska gå ut med det här. Men vi måste svara på det, säger han.

Annons
Läs ocksåVärdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannenPrivata storvärdar renoverar tomma lägenheter, strandar hyresförhandlingen och hyr sedan ut till hyror de själva sätter. Ibland pressas nya hyresgäster att skriva på avtal om att förhandla hyran direkt med värden. Fredrik Alexandersson vägrade. Det har sparat barnfamiljen många tusenlappar.

Karlshamnsbostäders vd Bert-Inge Storck säger att bolagsledningen kände att de behövde informera  sina hyresgäster.

– Vi har hyresgäster som frågar hur det går och då tycker vi att det finns skäl för att informera alla.

I brevet till hyresgästerna menar Karlshamnsbostäder att en höjning med 2,3 procent, som de yrkat på, är en norm i riket.

Läs ocksåSå svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand”Balder äger stjärnhusen i Frölunda. Niklas Dabrowski är bolagets huvudförhandlare. Ann Svensson är chef för bostadsuthyrning och hyresförhandling på Stena Fastigheter Göteborg.

– Det påståendet är ogrundat och helt felaktigt. Det är riktigt att en del yrkanden har legat runt två procent, men uppgörelserna i landet ligger i dag på mycket lägre nivåer. Hyresgästföreningen har inte för avsikt att minska på underhållssatsningen. Det vi dock anser är att den går att genomföra utan någon större hyreshöjning, säger Robin Toftin i ett pressmeddelande.

Annons

Karlshamnsbostäders ekonomichef Thomas Ottosson får svara på vad som ligger bakom påståendet att deras begärda hyreshöjning är enligt normen:

– Vi brukar ligga däromkring i genomsnitt. Vi har tittat tolv år tillbaka och då visar det sig att vi ligger på 2,03 procent i genomsnitt. Det visar sig också att om man får en låg hyreshöjning ett år så blir det högre hyreshöjning nästa år.

I år höjde Karlshamnsbostäder hyrorna med två procent. Hela höjningen gick då till att öka underhållsbudgeten, allt enligt det avtal som finns med Hyresgästföreningen.

Fakta: Gensomsnittlig hyreshöjning

Enligt den sammanställning Hyresgästföreningen har över läget i landets hyresförhandlingar har hittills 136 allmännyttiga bostadsbolag kommit med yrkanden om hyreshöjningar på i snitt 2,78 procent. Förra året var det genomsnittliga yrkandet 3,3 procent. Den genomsnittliga hyreshöjningen för 2013 års hyror landade på strax under två procent. Med tanke på att flera bostadsbolag börjar sina förhandlingar efter 1 januari och höjer hyrorna några månader in på året behöver nivån på hyreshöjningen räknas om på helåret. Det innebär att den genomsnittliga hyreshöjningen blir någon eller några tiondels procent mindre ändå.

Den genomsnittliga hyreshöjningen bland de kommunala bostadsbolagen i Blekinge landade på 1,74 procent 2013.

Läs också Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.