Annons

Hyresgästföreningen mobiliserar mot marknadshyror

Nyheter Hos de borgerliga partierna växer viljan att släppa hyrorna fria. Nu växlar Hyresgästföreningen upp rejält och satsar flera miljoner extra på att hindra införandet av så kallad marknadshyra. Anställda kommer tillfälligt att lägga övrigt arbete åt sidan och lämna kontoret för att knacka dörr samt dela ut flygblad.
Foto: Hyresgästföreningen/Gry Ellebjerg
Det handlar om att informera hyresgästerna om vilka alternativ de har när de går till valurnan, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

Under veckan har personal i Hyresgästföreningens olika regioner meddelats om att verksamheten kommer att ställas om fram till valet. Absolut prioritet är nu att informera och driva opinion i en av de stora framtidsfrågorna – marknadshyrorna.

Många av de möten och aktiviteter som hör till det dagliga arbetet har ställts in för att frigöra så mycket resurser som möjligt till mobiliseringen inför riksdagsvalet. Därtill har organisationens valbudget utökats med flera miljoner kronor, till ett totalt belopp om 12 miljoner.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

Enligt uppgifter till Hem & Hyra kommer en stor del av Hyresgästföreningens kontor runtom i landet tillfälligt att trappa ner på all verksamhet som inte har direkt anknytning till valet, för att i stället fokusera på fältarbete i form av flygbladsutdelning, dörrknackning, affischering, manifestationer och andra interaktioner med väljare.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder berättar att upptrappningen av valarbetet har att göra med att den politiska kartan ritats om den senaste tiden.

– Vi kan nu se att både Liberalerna och Kristdemokraterna driver frågan om fri hyressättning i nyproduktion och att både Centerpartiet och Moderaterna är väldigt tydliga med att de vill ha en helt fri hyressättning. Då är det viktigt att Hyresgästföreningen berättar för dem som bor i hyresrätt vad en sådan förändring skulle kunna innebära.

Läs ocksåNytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjningDåligt underhåll, snöröjning, asfalt

Exakt hur man väljer att mobilisera är upp till varje region, berättar hon.

Annons

– Mitt mål är att våra medlemmar och hyresgäster ska veta hur de politiska alternativen ser ut när de går till valurnan och lägger sin röst. Att vi som organisation gjort allt vi kan för att berätta.

Hyresgästföreningen är politiskt obunden, är inte det här att ta ställning politiskt?

Läs ocksåHyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror”

– Vi är en partipolitiskt obunden organisation men vi är inte en intressepolitiskt obunden organisation. Vi står för den svenska modellen på hyresmarknaden, det vill säga rätten att förhandla hyror. Kommer det politiska förslag som går emot vad vi tycker är viktigt, då agerar vi som organisation.

Rekommenderar ni folk att rösta på något visst parti?

– Nej. Det är upp till alla människor att göra sitt eget val. Det här handlar om att tala om vad som kan hända om det införs marknadshyror och även hur vi vill utveckla den svenska modellen på bostadsmarknaden. Det här är viktiga och avgörande frågor för Sveriges tre miljoner hyresgäster.

Annons

Vi har hört att flera av Hyresgästföreningens kontor tillfälligt kommer att hålla stängt – hur påverkas man som medlem?

– Inga medlemmar kommer att hamna i ett läge där man inte får råd och stöd. Det här kommer att skötas på annat sätt, rådgivningen kommer att fungera hela tiden. Man kanske ger sig ut i bostadsområden och inte finns på kontoret, men då finns man ju för medlemmarna ändå.

– Det här gör vi för medlemmarnas skull. För att de inte ska sitta med 30-procentiga hyreshöjningar efter valet.

Debatten om marknadshyror
Läs också Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta” Efter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.