Hyresgästföreningen om höjt bostadsbidrag: ”Inte tillräckligt”

Nyheter Att förstärka bostadsbidraget räcker inte. Hyresgästföreningen höjer nu krav på att regeringen aktivt förhindrar vräkningar, inför hyresrabatter och skapar en särskild fond för dem som har svårast att betala hyran.
Foto: Regeringen/Hyresgästföreningen
"En välkommen insats, men den kommer inte att räcka." Så sammanfattar Hyresgästföreningen Marie Linder regeringens besked om tillfälligt höjt bostadsbidrag.

Under onsdagen meddelade bostadsminister Per Bolund (MP) och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) att regeringen tillfälligt krishöjer bostadsbidraget med 25 procent, för att hjälpa barnfamiljer som har det tufft ekonomiskt.

Som mest innebär förstärkningen 1 325 kronor extra per månad från och med juli till och med årsslutet.

Läs ocksåDe kan inte söka lägenheter med lägre hyra än de har – pensionerna är för lågaTvå kvinnor.

Ardalan Shekarabi kallade bostadsbidraget ”en träffsäker förmån” för att nå ut till en av grupperna i samhället med svagast ekonomi.

Beskedet skapade stor debatt på Hem & Hyras Facebooksida, där insatsen både risas och rosas. Många välkomnar stödet, men än fler uttrycker missnöje över att pengarna bara gynnar barnfamiljer när också många andra lever med ytterst små marginaler.

Nu kliver Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder in på arenan och kräver ytterligare coronaåtgärder.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

– Vi tycker naturligtvis att det här är en välkommen insats. Vi har drivit en kampanj om att inga barn ska behöva vräkas och hamna i hemlöshet, och då är denna insats ett välkommet tillskott. Men det här kommer inte att räcka – det finns fler som behöver stöd.

Bostadsbidraget för barnfamiljer förstärks tillfälligt. Det meddelade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) under onsdagen.

Marie Linder berättar att telefonerna till Hyresgästföreningens rådgivning började ringa redan för två månader sedan. I andra änden satt oroliga och desperata hyresgäster som inte visste hur de skulle få råd med månadsbetalningarna.

I ett möte med bostadsminister Per Bolund i mars lämnade Hyresgästföreningen över ett förslag på 13 punkter med coronaåtgärder kopplade till bostadsmarknaden.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

– Vi vet att hyresgäster generellt har en lägre inkomst, och att många av dem har osäkra anställningar och en redan i dag ansträngd ekonomiskt situation. Framför allt drabbas de som antingen varslas, permitteras eller är timanställda och som i ett slag kan få sin inkomst halverad, säger hon.

En grupp man behöver titta extra på och erbjuda stöd till är ensamstående med låg inkomst, förtydligar hon.

– Och nästa år sänks pensionerna – vad har man för beredskap för att pensionärer får mindre pengar att leva på?

Ingen ska behöva bli utan hem med anledning av coronapandemin. Och då finns det fler behövande än bara barnfamiljer, menar Marie Linder.

Den röda tråden i åtgärdsförslagen är att ingen ska behöva bli utan hem med anledning av coronapandemin. Hyresgästföreningen vill bland annat att fastighetsägare ska stoppas från att vräka hyresgäster samt att hyresrabatter införs för dem som har sämst ställt. Därtill uppmanas regeringen att upprätta en hyresfond, från vilken personer i knipa kan söka pengar för att betala hyran.

– Det är dags för bostadsministern att gå från ord till handling. Man säger att man tittar på hur man ska förhindra att människor blir vräkta, men det krävs faktiska insatser. Och det är bråttom. Människor behöver pengar nu.

Marie Linder vill också passa på att applådera regeringen för att de höjt nivån på arbetslöshetsförsäkringen. Men påminner om att de positiva effekterna inte når ut till vissa delar av arbetsmarknaden.

–  Vi vet att det finns ungefär 700 000 personer med tillfälliga anställningar i Sverige. Många av dem kan komma att hamna mellan stolarna. De ska inte behöva hamna i en sits där de blir hemlösa på grund av det ekonomiska läget.

Corona i Hyressverige
Läs också Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig" Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.