Annons

Hyresgästföreningen överklagar borgensavgift i Trelleborg

Trelleborg När kommunen höjde borgensavgiften för Trelleborgshem drabbade det hyresgästerna i form av högre hyror. Nu överklagar Hyresgästföreningen beslutet.

För fyra år sedan införde Trelleborgs kommun en borgensavgift för de kommunala bolagen på 0,2 procent. Förra året beslutade man att höja avgiften till 0,5 procent av storleken på de lån som kommunen gått i borgen för eller det ”utnyttjade åtagandet”. För hyresgästerna hos Trelleborgshem innebar det högre hyror. Enligt Hyresgästföreningens beräkningar handlar det om 1 913 kronor per hyresgäst och år. Vid årsskiftet höjdes hyrorna med 2,95 procent och Hyresgästföreningens förhandlare menar att den största delen var just på grund av höjningen av borgensavgiften.

–  Kommunens höjning slår rätt hårt mot Trelleborgshem  och det drabbar hyresgästerna på ett eller annat sätt. Antingen genom höjda hyoror eller genom minskat underh åll. Det är väldigt olyckligt, sa Joakim Wallberg, förhandlare på Hyresgästföreningen, efter hyresförhandlingarna.

Läs ocksåOansvarigt eller det enda rätta? - Eidars lån skapar debattEidars stora låneskuld oroar inte Lennart Derehag, Hyresgästföreningen.

Enligt Hyresgästföreningen väljer man att överklaga beslutet, som fastställdes på kommunfullmäktiges senaste sammanträde, av flera skäl.

– Det saknas  bland annat ett ordentligt ekonomiskt underlag, förklarar Anneli Philipson, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen.

Dessutom menar Hyresgästföreningen att beslutet strider mot likställighetsprincipen, det vill säga att alla kommuninvånare ska behandlas lika. I det här fallet drabbas inte de andra kommuninvånarna av någon högre boendekostnad utan det är just hyresgästerna hos Trelleborgshem som tvingas betala det som Hyresgästföreningen menar är en otillåten värdeöverföring till kommunen.

Läs ocksåNora lättar på borgensavgiften

Men enligt hyreslagstiftningen ska de kommunala bostadsbolagen ta ut en borgensavgift om det innebär en ekonomisk fördel.
– Ja, det ska de göra, det säger vi inget om. Problemet här är nivån och avsaknaden av ekonomiskt underlag som säger att det skulle vara just 0,5 procent, säger Anneli Philipson.

Annons

Ulf Bingsgård (M), kommunalråd i Trelleborg, välkomnar en rättslig prövning i förvaltningsrätten.
– Det är alltid lika spännande med en rättslig prövning av politiska beslut. Jag vet att Hyresgästföreningen har lyft sin kritik av det här vid ett par tillfällen tidigare och det är bra om en oberoende instans får pröva det här, säger Ulf Bingsgård.

Hur ser du på att borgensavgiften drabbar hyresgästerna i form av högre hyror?
– Det är populistiskt att peka ut just borgensavgiften som skäl för hyreshöjningar. Det handlar om allmänna kostnadsökningar. Trelleborgshem har vissa kostnader som ska täckas av hyrorna. Borgensavgiften är bara en del, säger Ulf Bingsgård.

Läs ocksåHallå där Fredrik Marcusson...

Mellan åtta och nio av tio bostadsbolag som är medlemmar i Sabo, de kommunala bostadsbolagens organisation, har lån med kommunal borgen. Det finns inga rekommendationer för hur stor borgensavgiften ska vara utan det avgörs på respektive ort och situationen där. Sedan den nya hyreslagstiftningen började gälla vid årsskiftet har borgensavgifterna också ökat över landet, enligt en enkät från Sabo. Bland annat betalar 42 procent av bostadsbolagen mellan 0,25 procent och 0,5 procent i borgensavgifter. Förra året var motsvarande siffra en tredjedel.

Anmärkningsvärt är dock att endast 25 procent av bolagen svarar att nivån på borgensavgiften är avstämd med marknaden. Det flesta har alltså inte jämfört med externa banker vad det hade kostat att låna med kommunal borgen som de ska göra enligt Sabos rekommendationer.

– Det är konstigt hur man tycker sig ha en marknadsmässig nivå utan att ha kollat av med marknaden, har Maria Gabrielsson, finansexpert på Sabo, tidigare sagt till Hem & Hyra.

 

Annons

Läs också Nya riktlinjer kan kosta Alingsåshem 60 miljoner Sänkt borgensavgift i Uddevalla

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.