Annons

Hyresgästföreningen rekryterar från Miljöpartiet

Göteborg Thomas Martinsson har varit kommunalråd för Miljöpartiet, och sitter i Framtidens och Sabo:s styrelse. I mars börjar han jobba på Hyresgästföreningen.

Redan sommaren 2013 stod det klart att Thomas Martinsson, ett av Miljöpartiets dåvarande toppnamn i Göteborg, inte tänkte fortsätta med kommunpolitiken nästa mandatperiod.

Då visste han inte vad han skulle syssla med efter politiken – men i veckan stod det klart att han snart tillträder som bostadspolitisk sakkunnig på Hyresgästföreningen Region västra Sverige. ”Roligt och viktigt”, säger han själv.

Läs ocksåUnika draget: Hyresgäster strandar storförhandling – för att tvinga fram förhandling

– Det var läge att göra något annat än politiken. Och det som är spännande med den här tjänsten är att det både finns möjligheter att driva rättighetsfrågor och ett pedagogiskt, folkbildande uppdrag.

– Det är spännande med folkrörelser och idéburna verksamheter, och Hyresgästföreningen jobbar med ett område, bostaden, som är något av de mest grundläggande som finns för människor.

Under sin tid i kommunpolitiken har Thomas Martinsson bland annat suttit i kommunstyrelsen och varit ordförande i kulturnämnden. Men han har också flera styrelseuppdrag från bostadssektorn på sitt CV; både i kommunala Bostadsbolaget, Framtidskoncernen och i allmännyttans intresseorganisation Sabo.

Annons
Läs ocksåBeslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringarProtester mot hyreshöjande renoveringar i Bergsjön tidigare i år. Nu har Hyresgästföreningen i Västra Sverige bestämt att utse ombyggnadsansvariga i alla sina 13 föreningsområden.

Samtidigt är det inte primärt som bostadspolitiker som Thomas Martinsson gjort sig känd i Göteborg stad. Hans fokus har legat på tillgänglighets- och rättighetsfrågor. Själv säger han att intresset för bostadspolitiken vuxit fram under åren.

– Jag har kommit in på bostadsfrågorna utifrån ett socialt perspektiv, från ett integrations- och livsmiljöperspektiv. Det finns rätt många delar, i alla fall i allmännyttan, som har med det att göra. Ta Gårdstensbostäder som exempel. Där jobbar man med att bygga grannskap, mellan husen och mellan människor.

Thomas Martinsson börjar jobba på Hyresgästföreningen i början av mars. Samtidigt sitter han ytterligare en kort tid kvar i både Framtidskoncernens och i Sabo:s styrelse.

Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

– Framtiden har bolagsstämma i mars, och i samband med den lämnar jag styrelsen. Vi kommer heller inte att ha några styrelsemöten innan stämman. Annars hade det kunnat bli en otydlighet, säger han.

När det gäller Sabo:s styrelse sitter Thomas Martinsson kvar fram till kongressen i april.

Annons

Hur ser du på den principiella frågan om att gå direkt från politiska styrelseuppdrag till den privata eller ideella sektorn? Du tar väl med dig massa ”inside information” från Framtidskoncernen, som nu kommer Hyresgästföreningen till del. Finns det något problem med det?

– Det finns ett principiellt dilemma, men jag tycker inte att det är så stort. Bara man håller isär sina roller. Jag har ju sagt att när jag kontaktar mina forna kollegor på olika sätt så gör jag ju det som representant för Hyresgästföreningen.

– Men visst kan jag förstå att den kritiken kan finnas. Ett av mina uppdrag blir att förklara internt hur diskussionerna går [inom bostadsbolagen och i kommunpolitiken, red. anm.], men inte att avslöja enskilda diskussioner. Jag har ju med mig tystnadsplikt från ett fåtal styrelseärenden som inte är offentliga, även om det mesta är öppet. Det måste man ju hålla på, så att det inte blir något fel.

Läs också Nu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrar Åses stadsvandring blottlägger gränserna i Gränby

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.