Annons

Hyresgästföreningen säger upp avtal om konceptrenoveringar

Eskilstuna Hyresgästföreningen säger upp ramavtalet med D Carnegie & Co om konceptrenoveringar i Eskilstuna och Strängnäs.
Foto: Monika Steczkó
Konceptrenoveringar har varit en trend i Eskilstuna den senaste tiden.

Konceptrenoveringar, det vill säga renoveringar som inte är motiverade av vanligt underhållsbehov, har den senaste tiden blivit en trend bland privata hyresvärdar i Eskilstuna. I januari i år tecknade Hyresgästföreningen ett ramavtal med hyresjätten D Carnegie & Co om konceptrenoveringar.

Men nu säger Hyresgästföreningen upp avtalet. Orsakerna till det är flera.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Redan i april ville vi omförhandla avtalet eftersom vi insåg att det inte kommer att hålla rent juridiskt. Carnegie har inte varit villig att diskutera en enda av de grunder vi haft för omförhandling. Det här ledde till att vi inte såg någon annan möjlighet än att kliva av ramavtalet, säger Tomas Bergh, gruppchef på Hyresgästföreningen i Sörmland.

Hyresgästföreningen anser inte heller att Carnegie respekterat överenskommelsen.

– Carnegie har kommit med hyreskrav på lägenheter som ligger långt över nivån som ramavtalet anger, ibland med så mycket som 100 kronor per kvadratmeter och år.  Vi har även upptäckt att de har olika koncept som de renoverar efter.

Annons
Läs ocksåHyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge"

När det inte längre finns något ramavtal blir följden att varje lägenhets hyra måste förhandlas var för sig.

– Risken är stor att vi då inte kommer överens och förhandlingen strandar. Konsekvensen blir att vi får många renoverade lägenheter i beståndet som inte är förhandlade, säger Tomas Bergh.

Hyresgästföreningen gör ingen hemlighet av att man helst inte vill se några konceptrenoveringar över huvud taget.

Läs ocksåHyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror”

– Bolagen gör det här för att tjäna pengar genom att utnyttja den utsatthet människor hamnar i på grund av bostadsbristen. Vi vill ha ordning på bostadsmarknaden och vi vill helst trycka ner de högsta renoveringshyrorna med minst tio procent, säger Tomas Bergh.

Hem & Hyra har sökt Carnegies regionchef för en kommentar.

Annons

Även på region Mitts höstfullmäktige i Eskilstuna i söndags passade Hyresgästföreningen på att i ett uttalande markera mot konceptrenoveringar.
”Hyresgästföreningen kräver att politiker på nationell, regional och kommunal nivå tar ett mycket större ansvar i den här samhällsomvandlingen. Det gäller finansiering och skatter, men också frågor om hur vi bygger och planerar våra städer och hur medborgare och hyresgäster kan ges större delaktighet och inflytande”, står det bland annat i uttalandet.

– Det handlar i praktiken om att förstärka lagstiftningen för att bättre garantera hyresgästernas inflytande när det ska byggas om och renoveras. Varje ombyggnad som sker måste ha som utgångspunkt att människor ska kunna bo kvar. Det borde också vara en självklar inställning att människors trygghet är viktigare än enskilda bolags vinstintresse, säger Annakari Berglund, bostadspolitisk strateg på Hyresgästföreningen i region Mitt.

 

Läs också Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta” Efter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag" Värden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.