Regionen stänger hälften av sina kontor
Hyresgästföreningen har i dag åtta kontor i region Sydost, som omfattar Östergötland, Gotland, Kalmar, Blekinge, Kronoberg och Jönköpings län. På kontoren har bland annat medlemmar och förtroendevalda kunnat träffa föreningens anställda för att få råd och stöd.
Nu har föreningen beslutat att dra ned antalet kontor med hälften och stänga de som finns i Kalmar, Norrköping, Karlskrona, Eksjö och Västervik. Kvar blir Växjö, Jönköping och Linköping. Kontoret i Visby behålls tillsvidare då Gotland väckt frågan om att byta till region Stockholm.
— Den här förändringen ser jag som en möjlighet att ge ännu bättre service till våra medlemmar och bättre stöd till våra förtroendevalda. Vi blir mindre sårbara. Även om våra kontor stängs ned så är vi en stor region med 52 kommuner. Vi har inte bemannande kontor i alla kommuner men vi har ändå bra verksamhet och service. Samarbetet mellan tjänstemän och förtroendevalda är förstås nyckeln till framgång, säger Björn Lindgren, regionchef på Hyresgästföreningen i Sydost.
Enligt Hyresgästföreningen ligger två orsaker bakom nedstängningen. Det ena är för att kunna satsa mer resurser för att nå de nationella 51-22-målen, som handlar om att 51 procent av hyresgästerna ska vara medlemmar och 22 000 vara förtroendevalda.
Den andra orsaken är ekonomin. Den senaste tiden har region Sydost, med cirka 73 000 medlemmar, tappat tusen medlemmar per månad till följd av Coronasituationen. Bland annat efter att medlemsvärvningen ute vid lägenhetsdörrar helt har stoppats.
— Det ekonomiska läget är just nu ansträngt. Med de här åtgärderna får vi trots allt en bättre balans i ekonomin i nuläget. Vi tappar medlemmar och det beror på att vi lyssnar på Folkhälsomyndigheten. Vi har valt att inte besöka hyresgästerna i hemmet för att prata medlemskap, vi vill ta vårt samhällsansvar och inte bidra till smittspridningen av Corona, förklarar Björn Lindgren.
Hur kommer ni att upprätthålla servicen för medlemmar och förtroendevalda när ni minskar ned antalet kontor?
— Vi kommer fortfarande ha boendeutvecklare och förhandlare som kommer finnas nära våra förtroendevalda och ge stöd till våra medlemmar när det behövs. Så vi kommer fortsatt kunna ge bra service.
Hur kom ni fram till vilka tre kontor som ska vara kvar?
— Vi ser att Växjö har ungefär tio mil till Kalmar och tio mil till Karlskrona, så det är ett hanterbart avstånd. Det är även ungefär 10 mil till Jönköping, så kontoren har en viss närhet tillvarandra. Så med dessa placeringar så täcker vi regionen bra. Så vi tycker att det var bra placeringar av kontor.
Nedstängningen påverkar regionens cirka hundra anställda, där delar av personalen kommer att få nya placeringsorter. Om det kommer att bli någon neddragning av personal är för tidigt att säga.
— Vi kan inte garantera att det inte blir en påverkan på personalen, men vi vill så långt som möjligt undvika varsel, säger Björn Lindgren.
När ska det här genomföras?
— Själva processen för kontoren har vi sagt att det tidigast ska ske 1 januari 2021, under hösten ska vi arbeta fram en plan för hur arbetet ska se ut.
Tror du medlemmarna kommer märka av det här?
— Nej, jag tror inte att man kommer märka av någon större skillnad. Jag tror på sikt att våra medlemmar och förtroendevalda kommer uppleva att de får bättre service än idag.