Hyresgästföreningen stöttar hyresgäster på Balkan med medlemspengar
Som enda region i Sverige har Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle ett biståndsprojekt. I slutet på maj träffade regionordförande Hans Eklund och regionchef Johan Pelling regeringen i Nordmakedonien för att prata hyresfrågor. De var även med på en bostadsfestival arrangerad av den nordmakedonska hyresgästföreningen, HTO, som i dag har 140 medlemmar.
Drygt 52 000 kronor per år
Under 2023 betalar region Aros-Gävle 4 500 euro i stöd till föreningen, det vill säga drygt 52 000 kronor. Hyresgästföreningens riksförbund är också med och finansierar med en lika stor summa per år.
Hur kommer det sig att regionen stöttar en hyresgästförening på Balkan med medlemspengar?
– Internationell solidaritet är naturligt för Hyresgästföreningen. I förbundets påverkansplan 2023-2026 är internationellt arbete en av sex prioriterade frågor, säger regionordförande Hans Eklund.
Enligt Johan Pelling ligger regionens intäkter på runt 70 miljoner per år. 2022 gick regionen plus med 1,6 miljoner kronor.
Hyresgästen Anna-Maria Bergström i Gottsunda, Uppsala, tycker att projektet är bra.
– Jag tycker det är fantastiskt att Hyresgästföreningen bidrar med pengar till detta projekt. Många kämpar ändå idag med inflation och postpandemin, och då är det på tiden att åtminstone människors bostadssituation kan tryggas, säger hon.
Anordnar möten för pengarna
Enligt Maja Staleska, ordförande för HTO, är stödet från Sverige ovärderligt.
– Utan Hyresgästföreningen hade HTO inte existerat. Hyresgästföreningen är en förebild och inspiration. För pengarna har vi möjlighet att anordna möten och andra aktiviteter. Om vi undrar något kan vi ringa Hans och Johan och fråga om råd. Och det är tal om att två jurister från Sverige ska komma hit på utbyte.
Hon berättar över Facetime att hyresmarknaden i Nordmakedonien är helt oreglerad. Hyresvärdarna kan ta ut vilka hyror de vill. Hyresgästerna är i minoritet i landet där 86 procent äger sina bostäder. De som hyr är vanligen studenter eller personer som jobbar tillfälligt. Själv hör Maja till undantagen som bott 19 år i sin hyreslägenhet.
Kartlägger vilka frågor som är viktiga
Hyresfrågor har varit ett icke-ämne och ingen har stått upp för hyresgästers rättigheter i landet innan HTO bildades, enligt Maja Staleska.
– Vi började med att kartlägga situationen och identifiera problemen. De största är att få hyresvärdar att hyra ut legalt, och att få fram fler lägenhetsinspektörer.
Under de två år som HTO existerat har föreningen hunnit få ett visst inflytande. Regeringen har bett HTO om hjälp att ta fram en bostadsförsörjningsplan.
– Det är positivt att HTO på kort tid blivit en samtalspartner att räkna med, säger Hans Eklund.
Region Aros-Gävle har sedan länge ett etablerat samarbete på Balkan, Freja Forum – en mötesplats för bostadsfrågor som arrangeras i olika länder varje år.