Annons

Hyresgästföreningen tar första steget i Mönsterås

Mönsterås Det ekonomiska läget är toppen. Mönsterås bostäders ekonomi likaså. Så någon hyreshöjning vill Hyresgästföreningen inte veta av och kallar till förhandling om just detta.

Vanligtvis är det bostadsbolagen som kallar till förhandling om hyrorna, att det är Hyresgästföreningen som tar första steget är högst ovanligt även om det blivit vanligare på senare år enligt Erik Elmgren, som är förhandlingschef på Hyresgästföreningen nationellt.

Det här är ett annorlunda tillvägagångssätt?

Läs ocksåNya storkravet från Sveriges största allmännytta: ”Oskäligt”

– Mm, det är väldigt annorlunda. Som vi ser det så har Mönsterås bostäder så pass bra ekonomi och det ekonomiska läget är så bra att de klarar av att driva sitt bolag utan att göra några hyresjusteringar över huvud taget, säger Hyresgästföreningens förhandlare Alexander Kvidén.

Räntorna i Sverige är för tillfället historiskt låga med en reporänta som ligger på -0,35 procent och en knappt märkbar inflation. Det är Hyresgästföreningens huvudargument för att inte höja Mönsterås bostäders hyror alls.

– Vi har ett väldigt speciellt läge i dagsläget i Sverige med räntor som är så låga och ingen inflation. Det är lönsamt att äga och förvalta fastigheter, säger Alexander Kvidén.

Läs ocksåKraftig kritik mot Uppsalahems yrkande: "närmast obegripligt"

Påverkar det att Mönsterås bostäder snart får en ny vd att ni är så aggressiva i er förhandlingstaktik?

– Nej, absolut inte. Och jag ser inte att det här är aggressivt. Det är mer att hyresgästerna ska få ta del av det gynnsamma läget. Mönsterås bostäder kommer kunna driva sin verksamhet på ett väldigt bra sätt ändå.

När ni gör så här och kallar motparten till förhandlingsbordet, innebär inte det en risk för höjda hyror?

Annons
Läs ocksåHyresgäst kämpar mot mystiska störningar

– Jo, men samtidigt så vet vi att påkallan kommer skickas från bolaget och historiskt sett så kommer de med höga yrkanden.

Är det Mönsterås bostäder specifikt eller alla bostadsbolag som kommer med höga yrkanden?

– Alla bolag påkallar ju förhandling. Mönsterås bostäder sticker väl inte ut med sina yrkanden. Tittar man på föregående år så låg samtliga bolag på yrkanden över två procent och det är högt.

Även förra året var ränteläget gynnsamt eftersom reporäntan sänktes till noll procent efter att de flesta bostadsbolag hunnit komma med sina yrkanden. Resultatet av förhandlingarna om årets hyror kom därför att hamna en bra bit under utgångsbuden från bolagen.

Är att själva påkalla en strategi för att få ett lägre yrkande från Mönsterås bostäder?

– Vi har skrivit den här inlagan för att visa på hur marknadsläget ser ut och att Mönsterås bostäder sköter sitt bolag väldigt bra. Och vi ser gärna att hyresgästerna tar del av det ekonomiska läget, säger Alexander Kvidén.

Mönsterås bostäders avgående vd Per Holm är tagen på sängen och öppnar förhandlingsframställan från Hyresgästföreningen när Hem & Hyra ringer.

Känner ni er omsprungna nu när Hyresgästföreningen tog första steget?

Annons

– Nej, det är väl bra att vi ligger tidigt, så att vi blir färdiga i tid, säger han.

I dag skickar Mönsterås bostäder sin tertialrapport till Mönsterås kommun och först efter det är det dags att ta itu med budgetarbetet inför 2016.

Påverkar det här hur ni agerar i förhandlingarna?

– Nej, inte hur vi förbereder oss eller de underlag vi tar fram. Spontant tror jag inte det.

Kommer ni att komma med ett motbud?

– Inte innan vi hunnit gå igenom våra kostnadsförändringar. Det har vi gjort de senaste åren och redovisat öppet. Vi kommer nog att jobba likadant i år, säger Per Holm.

Läs också Hyreshöjningen klar för Mönsterås Bostäder Växjöbostäder vill höja hyran med sju procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.