Vanligt med brister i nya lägenheter

Östergötland Ska du flytta in i ett nybyggt hyreshus? Det här gäller om det uppstår problem.
Foto: Jenny Knutsson
Linn Hamrén är ärendehandläggare på Hyresgästföreningen i Norrköping.

– Det är relativt vanligt att det finns brister i nya lägenheter, men det brukar inte vara några allvarliga fel utan mindre saker som målning eller att något inte fungerar, säger Linn Hamrén, handläggare på Hyresgästföreningen.

Vad ska man göra om man upptäcker brister?

Läs ocksåSå ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevaldaInger Borg, regionordförande Sydost.

– Det är viktigt att man felanmäler och dokumenterar skadorna. Annars kan det uppstå frågor om vem som är ansvarig för dem.

Har jag rätt till ersättning?
– Om det är brister när du flyttar in kan du ha rätt till nedsättning av hyran. Hur stor nedsättning det kan bli beror på hur stor påverkan det haft på din nyttjanderätt.

Om huset inte klart och jag inte kan flytta in?
– Hyresvärden är inte skyldig att ordna någon ersättningsbostad. Man har rätt till hyresnedsättning och kan i vissa fall ha rätt till skadestånd. Det går också att häva kontraktet med omedelbar verkan om bristen är av väsentlig betydelse till exempel om det drar ut på tiden.

Läs ocksåHyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll
Läs också Angelica får inte vara medlem - utesluts efter konflikt om hyror Ny regionordförande lämnar sina uppdrag Färre tar hjälp av Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.