Annons

Hyresgästföreningen vill driva kampanj mot marknadshyror

Nyheter Fyra riksdagspartier har beslutat om att verka för en friare hyressättning. Hyresgästföreningen ser detta som ett hot och väljer nu att föra kampanj mot marknadshyror.
Foto: Gry Ellebjerg / Kristian Pohl / Montage

Länge såg det ut som att debatten kring marknadshyror svalnat av. Men inför årets valrörelse har den blommat upp igen.

– Nu ser vi att fyra partier börjat prata om det i någon form, då är det vår skyldighet att upplysa våra medlemmar, men också allmänheten, vad det innebär och vilka följderna blir, säger Hyresgästföreningens förbundschef Jonas Nygren.

ANNONSEn guide till hemförsäkringar - bra saker att tänka på

Beror detta på att finansminister Magdalena Andersson (S) sagt att frågan kan komma upp i valrörelsen?

– Nej, vi har varit på kongresser från fyra partier som i olika drag uttalat sig för en friare hyressättning. Vi trodde inte den debatten levde eller att det fanns en sådan inriktning. Nu när vi ser det är det vårt ansvar att berätta vad det innebär.

Hyresgästföreningen kommer nu mer aktivt att driva kampanj och ta fram informationsmaterial och via annonser berätta vad konsekvensen av en fri hyresmarknad skulle innebära.

Läs ocksåFinansministern: Marknadshyror kommer att bli en valfråga

– Det är inte vi som bjudit upp till dans, det är inte vi som börjat prata om detta. Vi gör det som en reaktion på vad flera partier sagt om olika former av marknadshyror. Vår förhoppning är att de förklarar vad de menar och är tydliga med vad de tror sig uppnå med sådana förändringar.

Annons

Någon som försökt avfärda debatten om marknadshyror är branschorganisationen Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo. Under den bostadskongress som Hyresgästföreningen anordnade i maj, där finansminister Magdalena Andersson menade att marknadshyror kunde bli en valfråga, ifrågasatte han diskussionen och sa att det aldrig kommer att bli verklighet.

– Så låter det alltid från Fastighetsägarna när de är hos oss. Men jag har varit på tillräckligt många seminarier i branschen där införandet av marknadshyror lyfts fram som sunt förnuft. De kan inte påstå en sak hos oss och sedan något annat på sina egna evenemang, säger Jonas Nygren.

Läs ocksåMiljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"Två bilder. Den till vänster visar fasaden på ett större flerbostadshus. Den till höger ett äldre par som går nerför en trapp.

Till Hem & Hyra utvecklar Reinhold Lennebo sitt resonemang.

– Väldigt många lyfter ordet marknadshyror som något som kommer hända efter valet om det blir en viss regering. Men jag tycker det är viktigt att betona att vi organisationer har mycket mer att vinna på att utnyttja det system som finns och ändra i det så att det fungerar bättre. Det kräver inga politiska beslut att ändra förhandlingssystemet så att det blir mellan två lika parter, säger han.

Är det termen marknadshyror du vänder dig mot eller avfärdar du även partiernas utspel om friare hyressättning?

Annons

– Nej, det avfärdar jag inte. Det finns säkert saker vi kan göra i hyressättningssystemet som ger en mer fri hyressättning än den reglerade hyressättning vi har idag. På sikt är det inget fel. Men på kort sikt låt oss ta de saker vi inte behöver gå till riksdagen med.

Tror du att det kommer bli en valdebatt om marknadshyror?

– Jag tror att Vänsterpartiet och Socialdemokraterna kommer att fortsätta säga att vi inte ska ha marknadshyror men jag tror inte de borgerliga partierna kommer prata i de termerna. De pratar om en friare hyressättning och en mindre reglerad hyresmarknad, eller i bästa fall en fungerande hyresmarknad.

Läs också Var ska alla bo när industriboomen når Mariestad? Hyresgästföreningen är med och leder forskningsprojekt Bostad viktig för att förhindra återfall - exministerns kritik: ”Mycket orolig över Kriminalvårdens utveckling” Här är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystare
Länkar Marknadshyror åter het fråga

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.