Annons

Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”

Nyheter Det är en avgift som nästan alla hyresgäster betalar – oavsett medlemskap i Hyresgästföreningen eller inte. Nu har föreningen beslutat att höja förhandlingsersättningen från 12 till 15 kronor i månaden. ”Arbetet är mycket mer krävande i dag, vi hoppas att hyresgästerna har förståelse”, säger Erik Elmgren, förbundschef.
Erik Elmgren, Hyresgästföreningen,
Foto: Hyresgästföreningen
Pekar på ökande kostnader. Hyresgästföreningens förbundschef motiverar höjningen av förhandlingsersättningen med ett större uppdrag och ökade kostnader. "Med en höjning kan vi anställa fler bra förhandlare för att klara uppdraget", säger han.

Vid sidan av medlemsavgifterna är förhandlingsersättningen Hyresgästföreningens största intäkt. Den betalas av nästan alla hyresgäster – oavsett om du är medlem i föreningen eller inte. Nu vill Hyresgästföreningen, för första gången på 13 år, höja förhandlingsersättningen. Från 12 till 15 kronor i månaden per lägenhet och månad, det vill säga från 144 till 180 kronor om året. Beslutet fattades på förbundsstyrelsens möte i slutet av maj.

Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren motiverar höjningen med att förhandlingsarbetet med åren blivit mycket mer omfattande och tidskrävande.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

– Det är en helt annan verklighet nu jämfört med för 13 år sedan. Hyresgästerna är mycket mer utsatta. Det finns värdar som direktaviserarar hyreshöjningar utan att förhandla med oss, värdar som vill höja hyran två gånger per år för att nämna några exempel. Förhandlingssystemet är ett konsumentskydd för alla hyresgäster, oavsett om man är medlem eller ej. De ska företrädas av de bästa förhandlarna, säger Erik Elmgren.

Hyresgästföreningens intäkter 2023

Under 2023 fick Hyresgästföreningen in drygt 220 miljoner kronor på att förhandla hyran åt omkring 1,5 miljoner lägenheter, vilket motsvarar cirka 90 procent av landets hyresrätter. En höjning med tre kronor i månaden, det vill säga 36 kronor om året, skulle med ett snabbt överslag innebära att Hyresgästföreningen får in ytterligare 54 miljoner kronor i förhandlingsersättning.

Annons
Läs ocksåNytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjningDåligt underhåll, snöröjning, asfalt

Erik Elmgren försvarar höjningen och menar att förhandlingsverksamheten går med underskott i dag. Samt att löner och andra kostnader ökat mycket på 13 år. Han exemplifierar med att det nya förfarandet med en oberoende skiljeman i de privata förhandlingarna hittills i år kostat föreningen fyra miljoner kronor.

– Vi har kommit till en punkt där vi inte går runt längre utan måste justera avgiften. Konceptrenoveringar och ombyggnationer är sådant som kräver mycket förhandlingsresurser nu jämfört med för 13 år sedan. Med en höjning kan vi anställa fler bra förhandlare för att klara av uppdraget. Vi hoppas att hyresgästerna förstår, säger Erik Elmgren.

Små konkurrenter på lokal nivå

Hyresgästföreningen har inte monopol på att förhandla hyrorna. Det finns några uppstickare runtom i landet. Exempelvis Sandvikenboendet och Råckstahyresgästernas intresseförening, men dessa är små lokala aktörer.

Det står i lagen att avgiften ska vara skälig. Den hyresgäst som vill kan få avgiftens skälighet prövad i hyresnämnden. Det går också att säga upp förhandlingsklausulen och välja att förhandla hyran själv. Erik Elmgren menar att Hyresgästföreningen gjort en noggrann avvägning och att avgiftens storlek är skälig och kommer klara en prövning.

Annons

– Att 12 kronor är skäligt har prövats tidigare. Vi tror att även 15 kronor också kommer att anses rimligt, om frågan prövas av hyresnämnden.

Avgiften betalas via hyran

Förhandlingsavgiften administreras av hyresvärdarna och kommer på hyran. Ibland framgår det tydligt, ibland inte. När relationen mellan Hyresgästföreningen region Stockholm och privatvärdarnas organisation Fastighetsägarna var frostig för drygt 10 år sedan, sade Fastighetsägarna upp avtalet om att administrera avgiften. Senare slöt organisationerna fred och uppsägningen drogs tillbaka.

Höjningen av förhandlingsersättningen träder i kraft den första januari 2025.

Läs också Hyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror” Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta” Efter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.