Hyresgästföreningens lokaler kartläggs
Barnkalas är populära men här pysslas och pluggas det också.
– Om vi inte hade lokalen vet jag inte vart vi skulle ta vägen. Den skulle saknas. Jag tycker också att fler och fler använder den, säger Carina Coleman som är ordförande i den lokala hyresgästföreningen.
Lokalen används för aktiviteter och lånas ut till hyresgäster i området. Så har det sett ut i minst de 20 år som Carina Coleman har varit aktiv.
I motsats till lokalen som hon är ansvarig för har vissa de senaste åren fört en tynande tillvaro. Det har fått vissa bostadsbolag att reagera och nu gör Hyresgästföreningen i regionen en kartläggning.
– Vi tar ett större grepp och inventerar vilka lokaler som vi ansvarar för och hur de används. Vi ser över om vi kan optimera användande och vi uppdaterar avtal. Vi kollar också på saker som brandskydd, säger Helena Rasmusson, verksamhetsutvecklare på region norra Skåne.
En gång i tiden fanns det hyresgästlokaler till var och varannan fastighet. Framför allt prioriterades de i miljonprogrammen.
– Bolag som det kommunala bostadsbolaget HFAB i Halmstad byggde in lokaler i nya områden. Från början hade de en framstående plats, sedan hamnade de i källarnivå, säger Stefan Börjesson som började jobba på Hyresgästföreningen på 1970-talet.
Det blev naturligt att Hyresgästföreningen tog ansvar.
– Föreningen fanns redan och jobbade för att hyresgästerna skulle ha någonstans att träffas. Det fanns en drivkraft och möjligheter att påverka. Det sjöd av aktiviteter i många områden.
I takt med minskat engagemang, att lokala eldsjälar flyttade och tiderna förändrades har de lokala hyresgästföreningarna minskat i antal. Fortfarande finns det många lokaler. I Hyresgästföreningen region norra Skåne och södra Halland cirka 80 stycken.
Hur många de en gång i tiden var finns inte dokumenterat, men för 20 år sedan fanns det 165 lokala föreningar, de flesta med egna lokaler, jämfört med 80 föreningar idag.
Några används flitigt och uppskattas av boende i kvarteren, andra har mer fallit i glömska. Fortfarande har ofta en lokal hyresgästförening ansvaret.
I något fall har Helena Rasmusson stött på lokaler som stått helt tomma en längre tid och då är det inget tvekan om att det måste till en förändring.
– Vårt mål är att alla lokaler ska användas på ett bra sätt. Om de inte gör det förstår vi om bolagen vill ha dem till annat. Däremot är det ju synd om de försvinner. Tanken är att det ska främja god fritidsverksamhet och samvaro, säger Helena Rasmusson.
Nu ser hon gärna att flera aktörer samarbetar kring lokalerna. Det sker redan i några fall och fungerar bra