Hyresgästföreningens medlemsvecka har tryggheten i fokus
– Tureborg har väl fått lite dåligt rykte, men jag tycker det är oförtjänt, säger Stefan och Birgitta Nilsson, som bott i ett av höghusen i många år.
De säger att polisens och hyresvärden Uddevallahems satsning på Trygga trappan har gjort gott. Hem & Hyra har tidigare berättat om hur värden och polisen samarbetar för att få bort häng i trappuppgångar, källare och liknande. Syftet är att alla ska känna trygghet i sitt eget hem och att man med enkla medel kan få hjälp att få bort obehöriga som uppehåller sig i husen.
– Det känns väldigt bra, säger Birgitta. Nu vet man var man ska vända sig. Och jag tycker att polisen syns här oftare än tidigare, vilket självklart också ger trygghet.
Vecka 40 är tydligt markerad i Hyresgästföreningens almanacka. Då är tjänstepersoner och förtroendevalda ute på fältet för att träffa medlemmar och värva nya, samt att protestera mot orättvisor i boendet.
I stadsdelen Tureborg i Uddevalla startade man veckan med att göra trygghetsvandringar. Två olika grupper gick runt mellan höghusen och hyresgästerna själva lyfte fram sina synpunkter och hyresvärden Uddevallahems representanter noterade. Hyresgästföreningens boendeutvecklare Ulrika Bordning antecknade, fotograferade och bad hyresgästerna om förslag på lösningar på de problem som lyftes.
– Jag brukar jobba så, att jag tar emot synpunkter, fotograferar problemet och försöker komma med förslag på hur det kan bli bättre. Det känns bättre än att bara komma med klagomål, säger Ulrika.
Siv Orrell är en trogen ”Tureborgare”. Hon har bott i området i 53 år i olika hus.
– Jag tycker det är ett bra område. Jag trivs bra och jag tänker inte flytta härifrån, säger hon, innan hon tar sina stavar och följer med på en av trygghetsvandringarna.
Flera av hyresgästerna i området berättade om trivsel, välskötta gårdar och bra personal från bostadsbolaget Uddevallahem.
Under trygghetsvandringen pekade de boende främst på bekymmer med felparkerade bilar. Bilar som ställs framför grindar och portar, på vändplaner och smågator.
– Om det kommer en ambulans till exempel, är det omöjligt att ta sig in till husen om det står bilar i vägen för grindarna, sa en av hyresgästerna. Jag säger till felparkerare nästan varje dag, men det hjälper inte. Och ofta är det samma bilar, samma personer, som parkerar fel.
Ralf Jansson, boendekonsulent vid Uddevallahem, är väl införstådd med parkeringsproblemen i området. Han uppmanade hyresgästerna att ta bilnummer och anmäla till bostadsbolaget eller den anlitade vaktbolaget.
Medlemsveckan fortsätter nu runt om i hela landet. I region BohusÄlvsborg-Skaraborg är trygghet temat och programmet digert. Totalt 31 aktiviteter i 24 olika områden är inbokade. Kommunikatör Anna Tokcan säger att de förtroendevalda uppskattar att drygt 800 gäster ska komma till de olika evenemangen under veckan och 94 förtroendevalda har meddelat att de deltar.
Under veckan kan hyresgäster fika med jurister, träffa förhandlare och prata om kommande hyresförhandlingar, gå trygghetsvandringar och även lära sig mer om hur man förbereder sig för en kris. Där en prepper ger råd om vad som behöver finnas i ett hem om man blir utan ström och vatten under några dagar.
Det är en tydlig oro bland hyresgästerna över hur stora hyreshöjningarna kommer att bli framöver. En ensamstående kvinna som kom till Tureborgstorget sa att hennes ekonomi inte klarar många kronor mer.
– Nej, nu är det verkligen på marginalen för mig. Och jag kan tänka mig att alla ensamstående kvinnor med barn har det ännu tuffare. Det är klart man känner sig väldigt orolig för var det här ska ta vägen, säger hon.
Tureborg är en stadsdel i Uddevalla som består av låghus med tre och fyra våningar samt flera höghus med tio våningar. De flesta husen byggdes mellan 1958 och 1962. Kommunala bostadsstiftelsen Uddevallahem äger de flesta av husen. Området har fått sitt namn efter Ture Malmgren som bland annat startade tidningen Bohusläningen. Ture Malmgren lät i början av 1900-talet bygga en borg på ett av bergen. Förebilden var tyska riddarborgar. Borgen brann ner 1950, men då var ett beslut om rivning redan taget. Idag finns ruinerna av borgen kvar och är ett populärt utflyktsmål. Ture Malmgrens bostad Villa Elfkullen ligger på en kulle mellan de mer moderna bostadshusen i området.