Annons

Hyresgästföreningens motbud på Fastighetsägarnas chockkrav – går med på 3,3 procents hyreshöjning

Stockholm Tuffa hyresförhandlingar väntar i Stockholm. Fastighetsägarna vill höja hyran med 12 procent nästa år. Nu kontrar Hyresgästföreningen Region Stockholm med ett motbud på 3,3 procent. "Hyresgästerna har en väldig tuff tid nu, 12 procent är otänkbart", säger Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg Hyresgästföreningen.
Pengar och HGF logga
Foto: Kristina Wahlgren/Linda Dahlin
Efter Fastighetsägarnas krav på en 12-procentig höjning kommer nu Hyresgästföreningen Region Stockholm med ett motbud där de går med på en hyreshöjning på mellan 2,4 procent och 4,2 procent, vilket blir i snitt 3,3 procent från första januari.

Fastighetsägarna gick hårt ut i årets hyresförhandlingar med sitt krav på 12 procent i hyreshöjningar i Stockholm och Göteborg nästa år.

Kravet motiverar Fastighetsägarna med att hyresvärdarnas kostnader har ökat med bland annat höjda räntekostnader, dyrare fjärrvärme och högre elkostnader. Nu kommer Hyresgästföreningen Region Stockholm med ett motbud där de går med på en hyreshöjning på mellan 2,4 procent och 4,2 procent i Stockholms stad, vilket blir i snitt 3,3 procent från första januari.

Läs ocksåHyreshöjningen i juli var inte nog – nu krävs hyresgästerna på flera tusen kronor mer i månadenTvå bilder, den ena på ett hus och den andra på en medelålders man.

Vill differentiera höjningen

Hyresgästföreningen vill differentiera höjningen så att de med högst hyra som betalar värme och varmvatten själva får en lägre höjning än de med lägre hyra och där värme och varmvatten ingår i hyran, enligt Kristoffer Burstedt, förhandlingsstrateg, Hyresgästföreningen region Stockholm.

Han berättar att det känns sådär att lägga ett första motbud på 3,3 procent.

– Hyresgästerna har en väldigt tuff tid nu. Fastighetsägarna har krävt 12 procent, vilket är helt otänkbart. Vi har gjort vårt yttersta för att ta fram ett seriöst bud. Extremt höga eller låga bud för inte förhandlingarna framåt, sånt är bara positionering. Det är det högsta första motbudet jag har lagt men vi lägger det på den nivån för att visa att vi är seriösa och föra förhandlingarna framåt, säger han.

Annons
Läs ocksåPrivatvärdar kallar till nya hyresförhandlingar – ”Oerhört stressande för hyresgästerna”Rikard Ljunggren Fastighetsägarna, Erik Elmgren Hyresgästföreningen

Tuffa förhandlingar väntar

Nästa gång Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna möts för att försöka komma vidare i hyresförhandlingarna är den 27 oktober.

– Fastighetsägarna vill skicka vidare hela notan till hyresgästerna, men vi har inte de marginalerna. Bolagen har haft många väldigt goda år och har haft alla möjligheter att rusta för svårare tider. Hyresgästerna har inte haft samma möjlighet, säger Kristoffer Burstedt.

Susanne Sjöblom, ordförande för Hyresgästföreningen Region Stockholm tycker att 3,3 procent är ett rimligt motbud.
– Höjningen måste hamna på en nivå som hyresgästerna klarar av, de ska kunna ha råd att bo kvar. 3,3 är historiskt sett ett högt bud, men med dagens rådande ekonomiska läge så är det rimligt.

Läs ocksåNy toppnotering för halländska hyror – berör tusentals hushåll i Kungsbacka och VarbergNu blir det högre hyror hos Aranäs, Derome Fastighet och en rad andra privata hyresvärdar i Kungsbacka och Varberg.

Nathalie Brard, chef för Fastighetsmarknad, Fastighetsägarna Stockholm, är tydlig med vad hon tycker om Hyresgästföreningens motbud.

– Väldigt lågt.

Annons

Enligt Nathalie Brard så skulle Fastighetsägarna behöva ha en ännu högre höjning än de 12 procent som de krävt för att täcka de ökade kostnaderna.

– Vi har trots det valt att justera ner budet till 12 procent, eftersom vi vill ha en snabb och konstruktiv förhandling, skriver hon i ett mejlsvar.

Krävde 9,5 procent förra året

Förra året krävde Fastighetsägarna 9,5 procent i hyreshöjning, vilket slutade med ett motbud på i snitt 2,4 procent. Då slutade hyresförhandlingarna med att majoriteten fick en höjning med mellan 3 till 4,75 procent, majoriteten fick den högre höjningen.

Läs också Fyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen" Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.