Hyresgästföreningens valledare driver s-kampanj
Markus Selin är vice ordförande för Socialdemokraterna i Täby, norr om Stockholm. Han står på Socialdemokraternas riksdagslista, på plats 14 i Stockholms län och försöker bättra på sina chanser genom en personvalskampanj.
Sedan november i fjol är Markus Selin också kontrakterad för att leda Hyresgästföreningens valarbete. Han tycker inte att de olika rollerna innebär några problem.
– Nej, jag är ingen offentlig person på Hyresgästföreningen och min roll är inte utåtriktad. Jag bidrar med inåtriktad projektledning, som jag har erfarenhet av från det privata näringslivet. Min valledarroll tar mer än heltid och eventuella privata, personliga aktiviteter gör jag på den lilla fritid som är kvar.
Ser du någon risk att det påverkar Hyresgästföreningens trovärdighet i valrörelsen?
– Nej inte alls. När jag kom till Hyresgästföreningen var all bostadspolitik fastställd sedan länge. Den beslutas ju av förbundsstämma, och förbundsstyrelsen och det är de förtroendevalda som gör det utåtriktade arbetet. Min roll är bara intern, så jag kan inte se någon sådan risk.
I annonser och på plakat uppmanas väljare att kryssa för Markus Selin i riksdagsvalet, men han tror att chanserna att han ska bli invald är mycket små. Däremot väntar han sig att bli invald i kommunfullmäktige i Täby.
– Det tror och hoppas jag och det sköter jag i så fall helt och hållet på min privata tid.
Markus Selin är bara en av minst ett dussin tjänstemän i Hyresgästföreningen, som ställer upp i valet den 9 september. Av de tolv anställda som Hem & Hyra har hittat på valsedlarna är nio socialdemokrater, två vänsterpartister och en liberal. De flesta ställer upp i kommunalval.
Förbundschef Jonas Nygren säger att han varken vill eller kan förbjuda anställda att ha ett politiskt engagemang.
– Som anställd får man självklart vara politiskt engagerad, men man får inte blanda ihop roller och det har Markus Selin mig veterligen inte gjort. När han blev kontrakterad ville vi ha någon med politisk erfarenhet, eftersom en valrörelse handlar om att ta fram budskap, bygga organisation och kampanj. Det är ett måste att man har sådana kunskaper.
I andra roller kan det däremot vara känsligare med partipolitiskt engagemang, tycker Jonas Nygren. Själv var socialdemokratiskt kommunalråd i Sundbyberg mellan 2010 och 2015, men ställer inte upp i årets val.
– Jag har valt att inte kandidera någonstans, för att inte riskera att hamna på dubbla stolar. Om man har en utåtriktad, extern roll är det känsligare och framför allt för förtroendevalda. Det är ju de som formar och driver bostadspolitiken.
Hyresgästföreningen framhåller i många sammanhang att den är en partipolitiskt obunden organisation. Varför är det viktigt?
– Vi står alltid för det som är bäst för hyresgästerna, oavsett vad partierna tycker. Vi ska vara fristående att kunna driva de frågor som ligger oss närmast om hjärtat, säger Jonas Nygren.
Av de tolv anställda som kandiderar i valet är nio socialdemokrater, varför är det sådan övervikt, tror du?
– Gör du en liknande undersökning på Fastighetsägarna, så tror jag tolv av tolv kandiderar för partier som driver marknadslösningar. Om man tror på förhandlingslösningar så är man nog oftare engagerade i partier som vill ha det. Jag har verkligen inga synpunkter på vad folk engagerar sig i eller röstar på. Det är bra att människor är politiskt aktiva, oavsett parti. Men viktigt att man särskiljer det och arbetet hos oss.
Det kan väl ändå vara svårt för medlemmar att veta om folk kan skilja på rollerna?
– Jo, men rättigheten att engagera sig politiskt är väldigt tydlig. Det viktiga är att man inte använder vårt namn eller är otydlig.