Hyresgästtopp rasar mot chockkraven i Skåne: ”Vansinnigt olämpligt”

Nyheter Flera privata hyresjättar kräver ytterligare hyreshöjningar i Malmö, trots att de där redan fått några av landet högsta höjningar i år. På Hyresgästföreningen är besvikelsen stor. ”Inte hyresgästernas ansvar att deras affärsmodell inte fungerar”, säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.
Hyresgästföreningens logga och Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.
Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

2023 går till historien som ett av de tuffaste förhandlingsåren. Rekordkrav från hyresvärdarna har lett till århundradets högsta hyreshöjningar, vilket Hem & Hyra nyligen skrivit om. Men nu visar det sig – det är långt ifrån över.

Fem privata hyresjättar i Malmö gick på fredagen ut med krav på ytterligare hyreshöjningar i Malmö. De är inte nöjda med de fem procent de redan har fått. Heimstaden, Willhem, Trianon, Rosengårds fastigheter och Victoriahem vill höja med ytterligare två procent för att täcka ökade kostnader för bland annat räntor, något som skulle drabba tusentals hyresgäster i Malmö.

Läs ocksåÅrhundradets högsta höjningar – så mycket höjs hyrorna 2023Kristoffer Persson, hyresgäst hos Svedalahem som höjer hyran mest i landet 2023.

– Lagstiftningen säger att vi får påkalla igen efter sex månader. Så vi följer de spelregler som finns på marknaden. Som i och för sig inte använts på många år. Hyresrätten är ändå den billigaste boendeformen. Men jag beklagar. Vi har ingen lönsamhet kvar. Hela vårt resultat från i fjor försvinner, säger Olof Andersson, vd för Trianon med 4 000 lägenheter i Malmö.

Olof Andersson vd och delaägare på Trianon
Olof Andersson är vd och delägare på Malmöbolaget Trianon som äger 4 000 hyreslägenheter i staden.

Hyresgästföreningen: ”Vansinnigt olämpligt”

När Hem & Hyra når Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren är det första gången han nås av beskedet om det nya hyreskravet från Malmös privata hyresvärdar. Liksom förhandlingschefen i Malmö blir han förvånad. En stund senare återkommer riksorganisationens högsta förhandlingschef, Carl-Johan Bergström. Han är inte heller nöjd.

– Jag har aldrig varit med om något liknande under mina tretton år på Hyresgästföreningen. Vi har pratat om den här förhandlingsomgången som den svåraste på 30 år och att då komma med det här kravet nu och försöka driva upp hyreshöjningarna ytterligare, det är vansinnigt olämpligt, säger han.

Läs ocksåChockbesked för Malmös hyresgäster – stora privatvärdar vill höja hyrorna ännu merMalmö, pengar och Olof Andersson, vd Trianon.

Han fortsätter:

– Jag blir väldigt besviken. Det handlar om tillit mellan parter. Det finns en praxis som säger att man höjer hyrorna vid årsskiftet. Förhandlingarna var äntligen klara i år och nu ska man riva upp det igen. Det är jättetråkigt.

Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.
Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Årets förhandlingar var särskilt turbulenta i Skåne där bostadsbolagen stod inför rejält höjda priser på både gas och fjärrvärme. Men Carl-Johan Bergström menar att Malmövärdarna redan har fått kompensation för det i årets förhandlingar. Hyrorna i Malmö har höjts med fem procent och det är enbart ett tiotal bostadsbolag i landet, av över 300 färdiga förhandlingar, som höjer mer. Han köper inte värdarnas argument om att deras kalkyler inte håller på grund av stigande räntor.

– De har redan fått bland de högsta årliga höjningarna i landet. Vi har tagit hänsyn till ökade taxekostnader. Och att då komma och säga att det inte räcker. Jag frågar mig om de har någon förståelse alls för hur det påverkar hyresgästerna. Det är oansvarigt. Det är så svagt att skylla på ränteläget, som att det är hyresgästernas ansvar att de här bolagen har räknat med att räntan alltid ska vara låg.

Vilka konsekvenser kan det här få för förhandlingssystemet?
– Förhoppningsvis inga alls. Den stora konsekvensen är en kraftigt rubbad tillit till de här bolagen. Det här kommer att påverka hur vi tecknar avtal med dem i framtiden. Vi kan uppenbarligen inte lita på dem. Men förhandlingssystemet är robust och har överlevt lång tid och kommer att överleva länge till. Deras problem är inte förhandlingssystemet utan deras egen affärsmodell.

Fotnot: Heimstadens hyresgäster i Kronprinsen, på Almgården och vissa fastigheter kring Möllevången omfattas inte av det nya kravet.

Läs ocksåDe tar hårdaste smällen – därför höjs hyrorna mest för sydskånska hyresgästerKristoffer Persson, hyresgäst hos Svedalahem, och Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Läs också Den stora hyresstriden är över – värdarna backar om dubbelhöjningen Den stora hyresstriden i Malmö kan vara över: ”Värdarna har tagit sitt förnuft till fånga”         

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.