Annons

Hyreshöjning blev starten – nu firar Eskilstuna 100 år

Eskilstuna När värden ville höja hyrorna i kvarteret Ostran sa de boende ifrån. Det blev upptakten till Hyresgästföreningen i Eskilstuna som lördagen den 11 maj firar hundra år.

Året är 1918. Sverige har visserligen stått utanför första världskriget, men livsmedelsbristen är svår, spanska sjukan härjar, rösträttsstriden hårdnar och det råder en revolutionär stämning i landet.

Det är i det här läget som ägarna till stiftelsehuset Ostran i Eskilstuna beslutar sig för att höja hyran. Men hyresgästerna har det tufft som det är och på ett möte som hålls på gården beslutar de sig för att säga nej till höjningen. Mötet och den kamp som därefter följer resulterar i att hyresgästerna i Eskilstuna organiserar sig. Den 4 maj 1919 håller Hyresgästföreningen i Eskilstuna sitt första möte.

Läs ocksåHögt tonläge i debatt om värdeöverföringDaniel Tillgren med Eskilstunaån i bakgrunden.

Det här kan man läsa om i en artikel som publicerades i nummer 6–7 av Vår bostad 1959, året då föreningen firade 40 år. I artikeln intervjuas Karl Gottfrid Karlsson som flyttade in i Ostran 1917 och sedan kom att bo där i 42 år.

”År 1918 ville värden höja hyran och det blev tvist om den saken. Vi höll ett möte på gården, och det kanske kan betraktas som upptakten till att Hyresgästföreningen följande år bildas.”, berättar Karl Gottfrid för tidningens reporter.

Huset ägdes av AB Eskilstuna Arbetarbostäder – ett företag som bolagen Munktells och Stålpressen hade bildat tillsammans med Eskilstuna stad.

Annons
Läs också"Folkrörelsen behöver agitatorer"

Kampen om Ostran blev hård. Hyresgästerna vägrade att betala den nya hyran. I stället gick de till polismästaren och satte in ett belopp som, efter vad man kan utläsa, motsvarade den gamla hyran. Hyresvärden tvekade inte att slå tillbaka hårt – de som protesterade fick sina hyreskontrakt uppsagda.

Till slut verkar det som att hyresgästerna fick gå med på hyreshöjningen. Men de fick behålla sina bostäder och enligt Karl Gottfrid resulterade kampen ändå i en seger: ”Även om vi trots allt sedan måste betala, hade ju företaget fått vänta på pengarna och därmed fått klart för sig att det inte kunde göra som det självt ville.”

En annan källa till föreningens tidiga historia är den slitna pärm där mötesprotokollen från de första 16 åren finns bevarade. Även här kan man läsa att Ostran – tillsammans med kvarteret Vinkeln, också det ägt av Eskilstuna Arbetarbostäder – utgjorde den stora stridsfrågan under den första tiden.

Läs ocksåFirar 100 år med fika

På föreningens andra möte, den 17 juni 1919, beslutar deltagarna att ”sätta hårt mot hårt och taga de gamla hyresbeloppen och lämna till Polismästaren ifall de (hyresvärden) vägra ta emot dem”.

En herr Norrman får också bifall för sitt förslag att ”sätta en notis i Folket att inga tager hyra i Ostran så länge hyresregleringen pågår …”.

Annons

Den 22 februari 1920 hålls så det första årsmötet i föreningens historia. Deltagarna kan konstatera att det första året blev ”synnerligen lyckat”. 300 personer har anslutit sig och i kassan och på bankkontot finns totalt 80 kronor och 15 öre.

Den förste ordföranden verkar ha varit en man vid namn O W Johansson. 2019 heter ordföranden Tommy Holm. Han är tacksam för den kamp som grundarna förde för 100 år sedan.

– Jag tror att det var riktiga eldsjälar som var med och startade föreningen. De såg de stora problem som fanns på bostadsmarknaden och ville verkligen hjälpa dem som hade det svårt, säger Tommy Holm.

Fakta: Nynäshamn blev starten

1899 bildades den första hyresgästföreningen i Haga och Masthugget i Göteborg. Men uppslutningen var dålig och efter några månader lades föreningen ned.

Hyresgästföreningen i Nynäshamn är den äldsta, fortfarande verksamma föreningen i Sverige. Den bildades 1915.

Åren därefter uppstod en rad hyresgästföreningar i landet. 1923 bildades riksförbundet.

Fakta: Firar med dag på torget

Hyresgästföreningen firar 100-årsjubileet lördagen den 11 maj på Fristadstorget i Eskilstuna. Den 4 maj, då 100-årsdagen inföll, var torget uppbokat av ett annat arrangemang.

Förbundsordförande Marie Linder kommer att tala. Det blir underhållning i form av rapmusik, dragspel och en trubadur.

Besökarna bjuds på kaffe, eller annan dryck, och tårta.

Läs också Slarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkas 175 hushåll i centrum för mångårig hyresstrid: "En klassisk delseger"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.