Annons

Hyreshöjning hos Mölndalsbostäder

Mölndal Hyresgästerna hos Mölndalsbostäder får höjd hyra från och med april. Den genomsnittliga höjningen blir 1,9 procent, men kan variera beroende på vilket hus man bor i. Samtidigt säger Mölndalsbostäder att hänsyn kommer att tas till hyresgäster som får ekonomiska problem på grund av coronakrisen.
Trapphusskylt Mölndalsbostäder
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Nu höjs hyrorna hos 3 700 hushåll som hyr av Mölndalsbostäder.

LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2020 – hela listan

Spannet för hyreshöjningen varierar mellan 1 procent och 2,6 procent. Men för de flesta fastigheterna höjs hyran med 1,9 procent. Detta enligt ett brev som gått ut till Hyresgästföreningens medlemmar hos Mölndalsbostäder.

Läs ocksåHögsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i FalkenbergNicklas Lidholm, Per Arbin

För en lägenhet med en hyra på 6 000 kronor innebär 1,9 procent att hyran blir 114 kronor dyrare i månaden.

Det är en något lägre höjning än i fjol, men betydligt högre än åren innan det.

De nya hyrorna gäller från och med 1 april, men aprilhöjningen kommer att tas ut retroaktivt i maj.

Läs ocksåSlarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkasTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Helene Tilling har varit Hyresgästföreningens förhandlare. Hon beskriver förhandlingsklimatet som lugnt och sansat.

– Vi har inte haft fler möten än normalt, även om det varit mycket diskussioner, säger Helene Tilling.

Mölndalsbostäder hade från börjat yrkat på att få höja med 3,5 procent. Under resans gång prutades det alltså ner till 1,9 procent. En siffra Helene Tilling inte är helt nöjd med.

Annons
Läs ocksåMellanhanden Svea Apartments tvingas återbetala ockerhyra – drabbad hyresgäst: "Jag hoppas de går under"Mellanhanden Sweden Svea Apartments AB ska betala tillbaka 15667 kronor i överhyra till en av hyresgästerna på Lasarettsvägen i Trollhättan.

– Vi tycker fortfarande det är lite högt, särskilt med tanke på hur det blivit med krisen nu. Vi blev klara med uppgörelsen för en liten tid sedan. Men vi hann ändå börja diskutera den begynnande utvecklingen med corona, även om förhandlingarna var i det närmaste färdiga. Hyresgästföreningen ville väga in krisen i sammanhanget, men nådde inte ända fram, säger Helene Tilling.

Henrik Lyréus är ekonomichef på Mölndalsbostäder. Han säger att hyreshöjningen behövs framför allt för att täcka ökade kostnader som bolaget har. Dels höjda taxor för el, vatten, sophämtning med mera, dels ökade arvoden för entreprenörer och lönekostnader för egen personal.

Enligt Henrik Lyréus har både Sveriges allmännytta (de kommunala bostadsbolagens riksorganisation) och Hyresgästföreningen nationellt varit överens om att inte låta coronakrisen påverka årets förhandlingar.

– Det blir konstigt att ta full hänsyn när vi inte vet hur det här kommer att utveckla sig. Sedan får vi se hur det blir framgent. Hur det här kommer att påverka situationen och hur lång tid det tar för samhällsekonomin att återhämta sig. Det kan mycket väl få effekter flera år in i framtiden, som kan påverka kommande förhandlingar, säger Henrik Lyréus.

Han påpekar att Mölndalsbostäders höjning 2020 ligger något under den genomsnittliga höjningen inom allmännyttan.

Mölndalsbostäder har beslutat att inte ge några generella hyresrabatter eller hyressänkningar, eftersom coronakrisen inte drabbar alla hushåll ekonomiskt.

Däremot uppmanar bolaget de hyresgäster som tror att de får svårt att betala hyran att höra av sig fortast möjligt.

Annons

– Man ska inte bli vräkt för att man fått betalningssvårigheter på grund av varsel eller uppsägning knutet till coronakrisen. Om någon inte kan betala kommer vi att försöka hänvisa dem att söka olika typer av bidrag. Vi kommer att titta på helheten i situationen och agera väldigt försiktigt, säger Henrik Lyréus.

Han betonar att Mölndalsbostäder följer den fortsatta utvecklingen.

– Vi får avvakta vad som händer, men vi kommer inte att agera vårdslöst. Vi måste ta vårt samhällsansvar, säger Henrik Lyréus.

LÄS MER:

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2020 – hela listan

Alla yrkanden – här är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland

Läs också Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2025 – hela listan Skiljedom för 27 000 lägenheter i Göteborg – hyran höjs 5,1 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.