Segdragen tvist över i Falköping
– Hyreshöjningen ser väldigt olika ut. Många hyresgäster får 1 000 kronor mer i månadshyra. Men det finns även de som får mer och de som rent av får en sänkning. Snittet ligger på en höjning på 22,35 procent, säger Magnus Elsing, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.
I går gick Hyresgästföreningen ut med en kortfattad skriftlig information till hyresgästerna på Kronhjorten 22. På måndag i nästa vecka bjuder Magnus Elsing in bostadsmöte på plats i Falköping.
– Då kan vi berätta vad varje enskild hyresgäst får för höjning, säger Elsing.
Tvisten har pågått sedan oktober 2015. Då bad värden Fodret Förvaltning AB hyresgästerna att säga ja till en omfattande upprustning utan att berätta hur det hela skulle påverka hyran.
– Att fråga sina hyresgäster om de samtycker till en ombyggnation är helt i sin ordning. Men att göra det utan att berätta vad det kommer att kosta i form av höjd hyra, det är helt förkastligt. Det är verkligen att låta hyresgästerna köpa grisen i säcken, sade Elsing.
Fodret Förvaltning ville bland annat byta fönster, sätta in säkerhetsdörrar, glasa in och förstora befintliga balkonger samt bygga nya balkonger till lägenheter som saknade sådana. Dessutom passade värden på att bygga ytterligare tre våningar på en av huskropparna. Men trots att bolaget tecknat förhandlingsordning med Hyresgästföreningen hade någon förhandling om den följande hyreshöjningen inte skett.
”Skriv inte på när hyresvärden vill att ni säger ja till ombyggnation”, sade Hyresgästföreningen till hyresgästerna.
Även själva byggtiden blev en prövning för hyresgästerna. Flera vittnade om ett infernaliskt oväsen som gjorde det outhärdligt att vistas i lägenheterna. Men när Hyresgästföreningen krävde hyresreducering för störningarna sade värden nej.
De hyresgäster som valde att skriftligt tacka ja till ombyggnationen fick genast en hyreshöjning. Övriga, som lyssnade på Hyresgästföreningens rekommendation, har fortsatt att betala sin gamla hyra.
Därefter har förhandlingarna gått i stå. Ända tills nu.
– Det har varit en komplicerad uppgörelse. Inte minst för att de 92 lägenheterna har så olika standardnivå. Några av dem är helombyggda, andra är halvombyggda medan några är i originalskick. Utgångspunkten har varit att lika lägenheter ska lika hyra. För att nå det har några lägenheter fått sänkt hyra medan andra får en rejäl höjning, säger Magnus Elsing.
Blir det någon hyresreducering för störningarna under byggtiden?
– Värden tycker att det är reducering nog att det inte varit någon förhandlad höjning sedan 2015. Det har vi fått godta. De nya hyrorna gäller från oktober i år. Det blir alltså ingen retroaktiv höjning, säger Magnus Elsing och tillägger:
– Jag vet att det finns hyresgäster som inte är nöjda med den här uppgörelsen. Men det här var det bästa vi kunde åstadkomma. På mötet på måndag hoppas jag även vi kan samtala om hur förvaltningen av husen kan förbättras. Undersökningar visar att det finns en hel del att göra när det gäller kundnöjdheten.
Sofia Nissmo från Fastighetsägarna har representerat Fodret Förvaltning i förhandlingarna. Hon bekräftar att det varit svårt att komma överens och att det krävdes att man gick till botten med lägenheternas olika standardnivåer.
– Det är beklagligt att det dragit ut så på tiden. Inte minst för hyresgästerna som fått vänta länge på besked om sin nya hyra. Därför är vi nu glada att vi lyckats komma fram till en uppgörelse, säger Sofia Nissmo.
Fastighetsbolag som äger och i egen regi förvaltar fastigheter i Falköping, Kristinehamn, Kumla, Motala och Örebro.
I Falköping utgörs beståndet av tre större, centralt belägna fastigheter, som bland annat inrymmer 138 bostadslägenheter av varierande storlek och ett antal butiks- och kontorslokaler. Den sammanlagda uthyrningsbara ytan uppgår till drygt 15 400 kvm.
Har sitt säte i Karlstad.
Leds av Kurt Nilsson.
Källa: Fodret Förvaltning AB