Annons

Hyreshöjning på Kryssdäcket

Göteborg Nyligen fick hyresgästerna på Kryssdäcket i Masthugget dela på över sju miljoner kronor efter tio års felaktiga hyresavier. Men nu höjs hyrorna på nytt, och det rejält.

Strax före jul fick de 119 hyresgästerna på Kryssdäcket intill Masthuggstorget veta att de skulle få tillbaka pengar av sin värd, HSB. Efter årsskiftet stod det klart att det handlade om totalt 7,2 miljoner kronor, till följd av felaktiga hyresavier under tio års tid.

Men den lägre hyresnivån bestod inte länge efter att felet rättats till. Nu har HSB gjort en ny värdering av lägenheterna på Kryssdäcket tillsammans med Hyresgästföreningen, och kommit fram till att hyrorna är för låga jämfört med motsvarande lägenheter i samma område.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Därför höjs nu hyran i två steg, från och med april i år. Månadshyran för en tvåa på cirka 60 kvadratmeter ökar exempelvis från knappt 4 600 kronor i månaden till 5 100 kronor. Ett år senare höjs hyran till 6 000 kronor för samma lägenhet.

Annons

– Nu hamnar hyran på en mer rimlig nivå, med tanke på standard och var i staden lägenheterna ligger, säger Britt-Inger Wallin, chef på HSB Hyresfastigheter.

Hyresgästföreningens förhandlare Carl-Johan Bergström framhåller att den stora återbetalningen var färdigförhandlad och klar innan förhandlingarna om höjda hyror startade.

Annons
Läs ocksåÖverturism ett hot mot bostadsmarknaden: "Hyresrätter en krockkudde"Barcelona, protester överturism

– På samma sätt som HSB gjorde rätt för sig då kan vi också se att det finns en tydlig skillnad mellan Kryssdäcket och ett flertal andra fastigheter. Då kan vi inte heller vara oresonliga, säger han.

Fakta: Höjningen på Kryssdäcket

Sker i två steg med start 1 april i år. Nästa höjning sker i april nästa år.

En tvåa på 61,5 kvadratmeter ökar från 4 570 kronor till 5 100 kronor i månaden, och därefter till 6 000 kronor nästa år. Det motsvarar en höjning på cirka 31 procent.
En etta på 31,5 kvadratmeter ökar från 2 760 kronor i månaden till närmare 3 300 kronor, och därefter till närmare 3 900 kronor nästa år. Det motsvarar en höjning på cirka 41 procent.

Läs också Flyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran Hyresgäst fick tillbaka 100 000 kronor på hyran: ”Händer nu och då” Boråsvärd tog ut närmare 45 procent i överhyra - tvingas betala tillbaka Peter blev blåst på hyran i 28 år och stämde värden – får tillbaka 90 000

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.