Annons

Hyreshöjningar berör– men få rättsliga prövningar

Halland Reagerar du på din hyreshöjning? Du är inte ensam. Ibland blir det en rättssak men det är ovanligt att det går så långt.
Gun och Ulf Jiewertz och deras 50 grannar i Västra Karup fick uppmärksamhet när de protesterade mot att deras värd ville höja hyran med upp mot 30 procent. De vann i hyresnämnden. Enligt statistisken är de ovanliga. Foto: Petra Martinsson

De fem senaste åren har Hyresgästföreningen i Region norra Skåne i snitt varje år haft cirka 680 rådgivningar som rör ”ändring av hyresvillkor”. Majoriteten av hyresgästerna hör av sig för att deras hyra har höjts eller för att hyresvärlden vill göra det, men det kan också vara att de vill ha sänkt hyra.

Vissa ärenden hamnar i hyresnämnden, som när värden står på sig trots hyresgästens protester. Men det är få fall som hamnar här, och ännu färre leder till att nämnden fattar ett beslut.

Läs ocksåMimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst”Tvådelad bild: till vänster: halvkroppsporträtt på Gustav Hanstad, Mimer, i grå kavaj. Till höger: sedlar i närbild som någon håller i. Mimer hyreshöjning 2025

Hem & Hyra har gått igenom samtliga ”ändring av hyresvillkor” i Halland och norra och mellersta Skåne som har varit i hyresnämnden de fem senaste åren. Det är 50 ärenden i de skånska kommunerna och i endast sex fall har nämnden fattat ett beslut. I övriga 44 fall har parterna under sammanträdena lyckats göra en överenskommelse eller förlikats. Vanligast är att hyresgästen går med på en hyreshöjning med villkoret att värden åtgärdar brister. Vid beslut har nämnden i de flesta fall dömt till värdens fördel. I Halland har 23 ärenden hamnat i hyresnämnden och fyra beslut har fattats.

Annons

Lillemor Nordhöj, jurist på Hyresgästföreningen Region norra Skåne, tycker inte det är konstigt att så få ärenden leder till beslut.
− En av hyresnämndens huvuduppgifter är just att medla mellan parterna och uppnå en förlikning, säger hon.

En annan förklaring kan också vara att hyreshöjningen inte är oskälig, det vill säga att den följer hyresutvecklingen i den egna kommunen.

Läs ocksåDubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året”Tvådelad bild: Porträttfoto på Magnus Lager i färgglad rutig skjorta, Hoforshus-skylt på en tegelfasad med fönster. Hyreshöjning Hoforshus 2025

Eventuellt skulle fler fall kunna prövas.
− Hyresgäster vet ofta inte om att de kan säga nej till en hyreshöjning. De känner inte till att hyran faktiskt är en förhandling mellan den enskilde och hyresvärden om det inte finns förhandlingsordning, säger Lillemor Nordhöj.

Annons

Fotnot: Det finns flera fall med hyresgäster som protesterar mot hyreshöjningar i samband med större renoveringar, i till exempel miljonprogramsområdena. När dessa ärenden behandlas i hyresnämnden går de oftast under ”godkännande av förbättringsarbeten”.
Faktainsamling: Petra Martinsson/ Oliver Fors

Läs också 30 000 Gävlebor får höjning på över 5 procent för tredje året i rad – "Vi vill inte ha ett Sverige där allmännyttan förfaller" Så mycket höjer värdarna i Uppsala län hyran 2025 – hela listan Så mycket höjer värdarna i Västmanland hyran 2025 – hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.