Annons

Hyreshöjningar i Uppsala tema för uppsats

Uppsala Hyresgäster har inte mycket att säga till om när bostadsbolagen ska renovera. Det är slutsatsen i Sara Söderqvists masteruppsats vid Uppsala universitet.

Sara Söderqvist har intervjuat 17 hyresgäster på södra Kvarngärdet och i Gränby om hur de upplever genomförda och planerade renoveringar.
– Gränby är intressant eftersom renoveringen inte påbörjats än. Jag ville veta om hyresgästerna känner sig delaktiga i processen och om de tycker att de får tillräckligt mycket information.

Men hyresgästerna känner sig långt ifrån delaktiga i besluten. De upplever att de har väldigt lite inflytande när deras bostäder ska renoveras.
– I Gränby säger många att de inte har råd att bo kvar och på Kvarngärdet är det många som flyttat till mindre lägenheter. De berättar även om grannar som tvingats flytta, säger Sara Söderqvist.

Läs ocksåMammaträffar ska öka kunskapen om det svenska samhället: "Vi vill minska gapet"Två kvinnor och ett barn. Kvinnan i förgrunden sitter till höger med sitt lilla barn i famnen. Hon håller om barnet, tittar ner på honom och ler. Pojken har mörkt lockigt kort hår och bär ett ljusblått trikåset med dinosaurier på. Ålder 1-2 år. Mamman har en lindblomsgrön huvudduk och en olivgrön långärmad tröja. Till vänster i bild, bakom barnet, sitter en lite äldre kvinna med svart bakåtstruket hår, förmodligen i hästsvans eller fläta på ryggen. Hon har tröja i en stark grön färg och rosa mjukisbyxor. Hon har händerna mellan knäna.

Masteruppsatsen heter Bostadförnyelse – för vem? En fallstudie av bostadsförnyelsen i två bostadsområden i Uppsala och har lagts fram vid kulturgeografiska institutionen. I den undersöker även Sara Söderqvist politikens roll i utvecklingen.
– Det som händer på Kvarngärdet och i Gränby står ju i stark kontrast till regeringens mål när det gäller bostäder och till Uppsala kommuns bostadsstrategi. Uppsalahems uppdrag är att bygga nya hyresrätter. Men de nyproducerade hyresrätterna blir väldigt dyra och även efter renoveringar blir hyrorna väldigt höga.

Annons

Hennes slutsats är dyster: Det är inte mycket en hyresgäst kan göra för att stoppa en omfattande renovering.
– Alla som jag pratat med förstår att det behöver renoveras, men de tycker inte att det behöver göras i den omfattning som bostadsbolagen planerar eftersom deras ekonomi blir lidande.

Sara Söderqvist tror att det som händer på Kvarngärdet och i Gränby riskerar att upprepas på andra håll runt om i landet.
– Jag tror att det här bara är början. Miljonprogrammen står ju inför omfattande renoveringar. Vi riskerar att se samma utveckling där, säger Sara Söderqvist.

Annons
Läs ocksåRikshem tog bort staketet runt Evas uteplats – orolig för att blommorna inte ska klara snöröjningen

I uppsatsen har Sara Söderqvist utgått från teorier kring gentrifiering, det vill säga att det skulle vara en urban strategi att tvinga låginkomsttagare att flytta genom att renovera upp deras bostäder med kraftiga hyreshöjningar som resultat. Men det är svårt att belägga.
– Det är svårt att säga att bostadsbolagen medvetet skulle agera för att få in en ny typ av hyresgäster. Men i vilket fall som helst blir konsekvenserna sådana, säger Sara Söderqvist.

Läs också Hyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyror Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig" Hyresgäster överklagar renovering – tar in egna experter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.