Annons

Hyreshöjningar måste ses solidariskt

Gävleborg ​Nio av tio kommunala bostadsbolag i Gävleborgs län har tagit de första kontakterna eller börjat förhandla med Hyresgästföreningen om nästa års hyror. De flesta buden som kommit in ligger runt tre procent.

​Att buden ligger runt just tre procent är inte oväntat enligt förhandlingsledare Mårten Gulin på Hyresgästföreningen i Gävle.

– Vi försöker ju ha en långsiktig dialog med bostadsföretagen men förutsättningarna för dem är väldigt olika. Men det de alla har gemensamt är att de har stora eller rentav gigantiska behov av att renovera, säger Mårten Gulin.

Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.

De grupper av hyresgäster som generellt sett har svårast att acceptera hyreshöjningar är de som  bor i fastigheter med en bit kvar till renovering. De som fått renoverat förstår att det kostar och de som har stora behov betalar gärna mer.

Annons

– Att bo i hyresrätt i ett kommunalt bostadsföretag är att bo solidariskt. Vi har nog varit dåliga på att föra ut den tanken, att alla ska stötta varandra. Det är så mycket Robinson och Idol numera, alltså mycket individualism, säger Mårten Gulin.

Han påpekar också att företagen inte kan låna till sina renoveringar, eller hoppas på att kommunen ska betala, renoveringskostnaderna måste betalas via hyran.

Annons
Läs ocksåSmällen efter resan: Tvingas betala 400 000 kronor för sönderslagen lägenhetBild på ett sönderslaget kök och en hand som håller i pengar.

Söderhamns kommuns bostadsföretag Faxeholmen är det företag som ännu inte hört av sig till Hyresgästföreningen och påkallat förhandling.

Läs också Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt” Mimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst” Dubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.