Annons

Hyreshöjningar på över en miljard mer – om värdarna fått bestämma

Nyheter 1,3 miljarder kronor. Så mycket tjänade landets hyresgäster på årets hyresförhandlingar – jämfört med om värdarna hade fått igenom sina hyreskrav. "Vi bevisar år efter år att systemet fungerar", säger Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren.
Foto: Hyresgästföreningen
"Ett bevis på att hyresförhandlingarna fungerar", menar Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren.

Förhandlingarna för 2021 års hyror är så gott som avklarade. Årets omgång slutade med att landets hyresgäster i snitt fått en hyreshöjning på 1,3 procent – ett rejält snäpp under fastighetsägarnas ursprungliga hyreskrav på 2,5 procent.

Det är också lägre än i fjol, då höjningen landade på 1,9 procent.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

När dammet nu börjat lägga sig har Hyresgästföreningen tagit fram en uträkning på hur det hade kunnat se ut om förhandlingssystemet inte existerade. Det vill säga om värdarnas föreslagna höjningar blivit verklighet.

För de cirka 1,6 miljoner lägenheter som omfattas har de kollektiva förhandlingarna inneburit en besparing på 1,3 miljarder kronor, uppger Hyresgästföreningen. Detta motsvarar skillnaden mellan värdarnas genomsnittliga yrkande och det genomsnittliga utfallet av förhandlingarna.

En viktig tanke i en tid där ett förslag om marknadshyror i nyproduktion nyss låg på bordet, resonerar Erik Elmgren, förbundschef för Hyresgästföreningen.

Läs också30 000 Gävlebor får höjning på över 5 procent för tredje året i rad – "Vi vill inte ha ett Sverige där allmännyttan förfaller"Delad bild: till vänster porträtt på Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna, i långt ljust hår och mörk överdel, till höger två händer som håller i en bunt sedlar. Gavlegårdarnas hyreshöjning 2025 blir 5,1 procent.

– År efter år bevisar hyresförhandlingen att det är ett system som verkligen fungerar. För hyresgästen innebär det en rimlig årlig hyreshöjning, för fastighetsägaren innebär det en stabil ekonomisk utveckling och samhället får ett kostnadseffektivt, självreglerande system, där parterna tar ansvaret att förhandla om hyran.

Annons

 Vi befinner oss i ett läge med pandemi och nollränta – varför höjs hyrorna alls?

– Vårt argument i år och även tidigare år har varit att det inte är läge att höja hyrorna. Vi har gjort undersökningar som visar att många hyresgäster är oroliga över att hyran under pandemin, och de långsiktiga konsekvenserna av pandemin har vi ännu inte sett. Vi vill gärna att fastighetsägarna är mer återhållsamma i sina krav inför 2022, och ser också att det går åt rätt håll. Att hyrorna växlat ner i år jämfört med tidigare år.

Läs ocksåSå mycket höjer värdarna i Uppsala län hyran 2025 – hela listanEn hand håller i sedlar. Mycket tyder på att hyreshöjningarna i Uppsala län kommer att bli rekordhöga även i år.

Är ni nöjda med årets förhandling?

– Nöjda är vi aldrig, och kommer aldrig att vara. Men förhandlingar handlar om att kompromissa, att väga hyresgästens intresse mot fastighetsägarnas och då måste ansvaret för höjningarna ligga på fastighetsägarna. Vi kommer alltid att drivas av viljan och engagemanget att göra så bra överenskommelser som möjligt för hyresgästerna.

Har ni tagit hänsyn till medlemsavgiften i er uträkning?

Annons

– Nej, medlemsavgiften handlar om så mycket mer än hyran. Det är två skilda saker. Förhandlingen finansieras inte av medlemsavgiften utan av förhandlingsavgiften. Men för att vi ska kunna vara en stark och handlingskraftig organisation behövs så många medlemmar som möjligt.

Hur hade situationen varit om marknadshyror i nyproduktion blivit verklighet?

– Hade man genomfört förslaget så som det såg ut hade vi haft en helt annan bild. Vi är väldigt glada och lättade över att det nu är borta från den politiska dagordningen. Inga andra än fastighetsägarna hade tjänat på ett system med marknadshyror.

Läs också Så mycket höjer värdarna i Västmanland hyran 2025 – hela listan Hyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.