Annons

Hyreshöjningen klar hos Salabostäder – för tre år framåt: ”Viktigt att få en nedåtgående trend”

Sala Salabostäder är först ut bland allmännyttorna i Västmanlands län att bli klara med årets förhandlingsomgång – och bolaget kom överens med Hyresgästföreningen för tre år framåt. ”Det skapar en viss trygghet för hyresgästerna”, säger Lena Jansson Nordin, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.
Foto: Hyresgästföreningen
Lena Jansson Nordin, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen, pekar på att det blir en fördel för hyresgästerna att veta hur höga höjningarna blir det kommande åren, även om hyreshöjningen blir relativt hög i år.

Hyreshöjningen hos Salabostäder nästa år blir i genomsnitt 4,8 procent. 2026 blir höjningen 3,7 procent och 2027 landar den på 2,35 procent.

– Det var viktigt att få en nedåtgående trend. Det är också bra att hyresgästerna får besked om hur det kommer att se ut de kommande åren. Det skapar en viss trygghet, säger Lena Jansson Nordin, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Läs ocksåHGF-brevet till hyresgästerna: Berätta om brister och vinn ett presentkort på Ica!

Det handlar ändå om en hög nivå 2025. Hade ni inte kunnat få ned den ytterligare?
– Nej, det var inte så att vi landade på de här siffrorna direkt, utan det var efter förhandling. Det är fortfarande höga hyreshöjningar, absolut. Men det är ändå lägre än 2024, då den låg på 5,4 procent, säger Lena Jansson Nordin.

Bättre förhandlingsklimat

Förra året strandade förhandlingarna och Hyresmarknadskommittén avgjorde hyreshöjningen. Både Lena Jansson Nordin och Bernard Niglis, vd på Salabostäder, tycker att förhandlingsklimatet har varit gott i år.

Hur kom det sig att ni ville ha en treårig överenskommelse?
– Det finns flera skäl. Ett är för att visa på att hyresnivåerna kommer att vända. Ett annat är att själva förhandlingsprocessen inte är något vi ser fram emot, säger Bernard Niglis.

Annons
Läs ocksåRekordhöjning i Alingsås - kommunala bostadsbolaget står för årets hittills största höjningAlingsåshem och Jesper Lissmark, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Varför det?
– Det har varit otroligt svårförhandlat de senaste fyra-fem åren. Slipper vi förhandla under några år är det bra. Och det är bra både för hyresgästerna och oss att se hyresutvecklingen framåt. Vi får en lite längre planeringshorisont, säger han.

4,8 procent är en relativt hög höjning. Hade ni inte kunnat få ner den, med tanke på de tuffa år hyresgästerna har gått igenom?
– Nej. Skulle vi ha haft det gamla sättet att förhandla så skulle vi haft mycket högre höjningar under de år som varit och legat mycket lägre nu. Men i och med att vi har använt trepartsmodellen tittar vi på kostnadsutvecklingen två och ett halvt år bakåt i tiden. Det gör att vi måste fortsätta med de här höjningarna. Det blir en fördröjningseffekt och jämnar ut höjningarna över flera år. Jag kan tycka att det är en bra modell, eftersom vi slipper chockhöja hyran när någonting händer i världen, säger Bernard Niglis.

Höjningen varierar mellan lägenheter

De överenskomna procentuella höjningarna för de tre åren är ett genomsnitt. Hyreshöjningarna kommer att variera mellan olika lägenheter. Det beror på att bolaget införde systematisk hyressättning 2021 – en modell som är tänkt att jämna ut orättvisor i hyressättningen. Trots att Salabostäder och Hyresgästföreningen har räknat ut att vissa lägenheter har för hög hyra kommer även de hyresgästerna att få en hyreshöjning, på max 2 procent.

– Vi har gjort så för att inte behöva höja hyran ännu mer för de som ska ha en höjning. Det har varit ett sätt för oss att hålla igen så att ingen får höjningar på 7-8 procent. Ett sätt att få rimliga höjningar, så folk hinner anpassa sig, säger han.

Annons

Överenskommelsen är den första i Västmanlands län under det här årets hyresförhandlingar. Sen tidigare finns några tvååriga överenskommelser som gjordes under förra förhandlingsomgången.

 

Läs ocksåHögsta hyreshöjningen hittills för 2025 finns i FalkenbergNicklas Lidholm, Per Arbin

Fakta: Så mycket höjs hyran hos Salabostäder
  • Hyran hos Salabostäder kommer att höjas med i genomsnitt 4,8 procent 1 januari 2025, 3,7 procent 1 januari 2026 och 2,35 procent 1 januari 2027.
  • För de lägenheter som tidigare haft en för låg hyra enligt modellen med systematisk hyressättning kommer hyran höjas med max 400 kronor i månaden för ettor, 450 kronor i månaden för tvåor, 475 kronor i månaden för treor och 500 kronor i månaden för fyror.
  • För de lägenheter som har haft en för hög hyra enligt modellen med systematisk hyressättning kommer hyran höjas med max 2 procent.
Fakta: Detta är trepartsöverenskommelsen
  • Från och med förhandlingsåret 2023 rekommenderas fem olika faktorer som grund för de årliga förhandlingarna. Två reflekterar lokala förhållanden, som avgifter för el, värme, vatten och avlopp och avfall samt förvaltnings- och underhållskostnader.
  • Tre faktorer är nationella – räntor, BNP och BNP per capita samt inflation exklusive hyror. Bakom trepartsöverenskommelsen ligger Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Så höjs hyrorna i Söderköping: ”Det pekar åt rätt håll” Hyresgäster hos AB-hem reagerar över slarviga renoveringar – riskerar samtidigt höjda hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.