Annons

Hyreshöjningen den dubbla jämfört med i fjol

Nyheter 1,92 procent. Det blev den genomsnittliga höjningen för alla hyresgäster som bor hos en allmännyttig värd. Det motsvarar drygt en hundralapp i månaden för en medelstor lägenhet.
Foto: Petra Martinsson/Gry Ellebjerg

Årets hyresförhandlingar är så gott som avklarade, med nya hyror avgjorda för nio av tio lägenheter inom allmännyttan.

I princip alla som hade hållit tummarna för att slippa höjda kostnader får även i år se sina förhoppningar grusade. Visserligen finns ett fåtal exempel där värdar helt avstått från höjningar, men i snitt justerades hyrorna hos de kommunala bostadsbolagen upp med 1,92 procent, visar en färsk rapport från Hyresmarknadskommittén. Det motsvarar 20 kronor per kvadratmeter och år eller cirka hundra kronor i månaden för en genomsnittlig lägenhet. Toppnoteringen bland värdarna hamnade i år på tre procent.

Läs ocksåSnitthyrorna sticker iväg under hot om marknadshyra

Jämfört med i fjol är hyreshöjningen en ökning med det dubbla, och även toppnoteringen var förra året snäppet lägre.

Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, hade hoppats på ett bättre utfall för hyresgästerna.

– Vi är inte helt nöjda. Det är vi inte. Men kraven och förväntningarna har varit högre i år från bolagen samtidigt som vi kommer från tre år med lite lägre höjningar.

Annons
Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

I gengäld hoppas han att bolagen och fastighetsägarna är mer återhållsamma under 2020 års förhandlingar.

– Parallellt med förhandlingarna pågår det också ett viktigt utvecklingsarbete mellan parterna i de pågående trepartssamtalen om vilka grunder vi ska förhandla på och utvecklad tvistlösning.

Hyresmarknadskommittén är ett nationellt organ som prövar tvister som uppkommit mellan Hyresgästföreningen och allmännyttiga bostadsbolag. I årets förhandling har totalt 16 ärenden hamnat på Hyresmarknadskommitténs bord, vilket är tre ärenden fler än i fjol.

Läs också30 000 Gävlebor får höjning på över 5 procent för tredje året i rad – "Vi vill inte ha ett Sverige där allmännyttan förfaller"Delad bild: till vänster porträtt på Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna, i långt ljust hår och mörk överdel, till höger två händer som håller i en bunt sedlar. Gavlegårdarnas hyreshöjning 2025 blir 5,1 procent.

Förhandlingarna har även tagit längre tid i anspråk än förra året. Något som Houman Sayedi, hyresexpert hos Sveriges Allmännytta, beklagar sig över.

Annons

– De lokala parterna har i flertal överenskommelser flyttat fram höjningsdatum i syfte att minska retroaktiviteten för hyresgästerna. Men vi kan konstatera att sena förhandlingar har generellt gett retroaktivitet för hyresgästerna och det är inte önskvärt och bör undvikas.

För att förenkla arbetet med att lösa tvister planerar Hyresmarknadskommittén att under hösten sjösätta en webbaserad tjänst, där parterna kan följa sitt ärende på ett mer transparent sätt.

Fotnot: Hyreshöjningarna anges i genomsnitt per bostadsbolag. Värden kan sedan differentiera hyran, genom att höja med mer eller mindre inom beståndet.

Fakta: Så har hyrorna inom allmännyttan förändrats
Hyreshöjning 2019 2018
Genomsnittlig 1,92 procent 0,98 procent
Lägsta 0 procent 0 procent
Högsta 3 procent 2,4 procent

Källa: Hyresmarknadskommittén

Läs också Hyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt” Så mycket höjer värdarna i Uppsala län hyran 2025 – hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.