Carin får 100 procents hyreshöjning när huset rivs
Carin Jansson bor med sin dotter i en trea på 60 kvadratmeter på Simvägen i Tyresö. Husen är så kallade Bo-klokhus där målet var att hålla nere hyrorna och hyran är därefter, 5 800 kronor.
– Vi flyttade hit för att vi gillade läget, husen och att hyran var låg, säger hon.
Men nu vill Riksbyggen riva husen med 18 lägenheter, som ritades av en dansk arkitekt och stod klara 2001, och bygga nytt. Det innebär att Carin Jansson och de andra måste flytta.
– Vi har bott här i fjorton år och har våra liv här, vi vill inte flytta, säger hon.
Riksbyggen har erbjudit hyresgästerna att bo i moduler under byggtiden med samma hyra som i dag och att sedan flytta in i de nya lägenheterna och betala nyproduktionshyra.
Som alternativ har bolaget erbjudit hyresgästerna nyproducerade tvåor och treor i Högdalen, Västerhaninge eller Gustavsberg. Hyran är då 10 000 – 13 000 kronor i månaden med en hyresrabatt på 50 procent år 1 och 25 procent år 2 och sedan full hyra.
– Vi vill inte bo i barack i tre år eller flytta till en annan kommun. Sedan skulle jag aldrig klara en sådan hyra, jag jobbar inom barnomsorgen. Min maxgräns är 7 000 kronor, säger Carin Jansson och tillägger att hon sa nej till erbjudandet som hon tycker är helt förkastligt.
Wojciech Jurcyk bor med sin fru och son i en lägenhet på 63 kvadratmeter och betalar 6 800. Han har blivit erbjuden en ny tvåa på 55 kvadrat med en hyra på 10 000 – 11 000 kronor.
– Det fattas ett rum och är för dyrt, det blir inget kvar när man betalat hyra och mat. Det är jobbigt och obehagligt, även om jag förstår att de måste bygga nya bostäder, säger han.
Veronica Persson, Sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen säger att skälet till att husen måste rivas är att Tyresö kommun vill utveckla centrum och bygga fler bostäder.
– Vi har försökt få tag på hyresrätter i Tyresö till hyresgästerna men inte lyckats. Vi har inga egna hyresrätter men har lyckats få loss några i Högdalen, Västerhaninge och Gustavsberg. Två av 12 hyresgäster med förstahandskontrakt har tackat ja, säger hon.
Vad ska de hyresgäster göra som inte vill flytta och inte har råd med minst tiotusen i hyra?
– Riksbyggen är kooperativt ägt och vi har en gammal historia och har inte för avsikt att ställa någon på bar backe. Vi förstår att det här skapar oro men vi gör allt vi kan för att hitta bra boendelösningar för alla drabbade.
Riksbyggen ägs ju av fackföreningar som Kommunal och Byggnads som talar mycket om solidaritet, hur kan ni tvinga människor att flytta till en lägenhet de inte har råd med?
– Vi för diskussioner med alla hyresgäster och har inte för avsikt att ställa någon på gatan.
Hur ska det undvikas om de inte har råd med hyran, kommer ni att köpa ut de som inte vill flytta?
– Vår ambition är att hitta fungerande lösningar för alla men det rimmar inte med vårt företags värderingar att köpa ut människor. Vi vill hitta en bra boendelösning för var och en som är påverkad av kommunens planer att utveckla Norra Tyresö Centrum.
Hon berättar också att historien fått en annan vändning. Byggandet av de totalt cirka 1 000 lägenheterna som planeras i utvecklingen av Norra Tyresö Centrum blir försenat och hyresgästerna kan bo kvar längre än september 2018 då rivningen av husen på Simvägen var planerad.
– Vi har fått besked från Tyresö kommun att deras arbete med att flytta ishallen blir försenat vilket påverkar Riksbyggens tidsplan. Det gör att projektet med att riva husen på Simvägen skjuts fram minst 1,5 år och att nuvarande hyresgäster kan bo kvar till minst våren 2020, säger hon.
Carin Jansson tycker det är skönt att flytten skjuts upp, men problemet kvarstår.
– Jag har inte råd med hyran i de lägenheter som erbjuds, säger hon.
Enligt hyreslagen har hyresgäster med förstahandskontrakt rätt till en ersättningslägenhet om huset rivs. Lägenheten ska vara godtagbar när det gäller storlek, läge och hyra. Kommer inte hyresgäst och hyresvärd överens kan frågan prövas i hyresnämnden.